Tι είναι τα Binary Options

Τα Binary Options προσφέρουν με χαμηλά κεφάλαια πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα τίτλων που διαπραγματεύονται στις παγκόσμιες αγορές. Πώς λειτουργούν. Παραδείγματα συναλλαγής. Γράφει ο Π. Στεριώτης.

  • Του Πέτρου Στεριώτη*
Tι είναι τα Binary Options

Tα Binary Options («Δυαδικά Δικαιώματα») αποτελούν έναν καινοτόμο και απλό τρόπο συναλλαγών, ο οποίος παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, έναντι άλλων επενδυτικών εργαλείων.

Με τα Βinary Οptions ο επενδυτής καλείται απλώς να προβλέψει εάν η τιμή ενός επενδυτικού τίτλου (δείκτης, νόμισμα κ.λπ.) θα βρίσκεται υψηλότερα ή χαμηλότερα στο τέλος μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, χωρίς να έχει σημασία το ποσό της μεταβολής.

Το συμβόλαιο Binary αποβαίνει κερδοφόρο, αν στη λήξη του (που συνήθως απέχει από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες), η πρόβλεψη του επενδυτή σχετικά με το αν η τιμή θα κινηθεί πάνω ή κάτω από την τιμή ανοίγματος είναι σωστή.

Εάν η πρόβλεψη είναι σωστή («Στα λεφτά», «In the money»), τότε το κέρδος υπολογίζεται με βάση προκαθορισμένη ποσοστιαία απόδοση, που είναι γνωστή από την αρχή της «ζωής» του συμβολαίου. Αν η αγορά κινηθεί αντίθετα από την εκτίμηση του επενδυτή («Έξω από τα λεφτά», «Out of the money»), αυτός χάνει το σύνολο της επένδυσης.

Το σκεπτικό που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των Βinary Options συνοψίζεται στη φράση «Όλα ή τίποτα» και μοιάζει αρκετά με το αθλητικό στοίχημα «Under/Over», καθώς ο παίκτης επιλέγει ανάμεσα σε δύο πιθανά ενδεχόμενα, δηλαδή άνοδο της αγοράς ή πτώση.

Είδη Binary Options

Τα πιο γνωστά Binary Options είναι τα «υψηλά/χαμηλά προκαθορισμένης τιμής» («High-Low Fixed Price»), στα οποία ο επενδυτής καλείται να κρίνει αν η τιμή του υποκείμενου τίτλου θα βρίσκεται υψηλότερα ή χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή της στη λήξη μίας προκαθορισμένης χρονικής περιόδου.

Στα Binary Μονής Εκπλήρωσης («One Touch»), αρκεί η τιμή του τίτλου να «ακουμπήσει» ένα προκαθορισμένο όριο τιμών (μια ανώτερη ή μια κατώτερη τιμή-στόχο) τουλάχιστον μία φορά μέχρι τη λήξη του Binary, ώστε αυτό να αποβεί κερδοφόρο.

Στα Binary Εύρους («Range»), ο επενδυτής καλείται να προβλέψει αν η τιμή του υποκείμενου τίτλου θα βρίσκεται εντός ενός εύρους τιμών στη λήξη του συμβολαίου.

Παράδειγμα συναλλαγής Binary Options

Ο συναλλασσόμενος εκτιμά ότι σε 4 ώρες η τιμή του χρυσού θα βρίσκεται υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της, χωρίς όμως να μπορεί να προβλέψει το πόσο υψηλότερα. Στην πλατφόρμα των Binary Options επιλέγει το συμβόλαιο αγοράς «Call», τον χρόνο ωρίμανσης του προϊόντος (4 ώρες) και το ποσό που επιθυμεί να ρισκάρει (πχ. 100 ευρώ). Έστω ότι η απόδοση του συγκεκριμένου trade είναι προκαθορισμένη στο 80%.

Αν σε 4 ώρες, τη στιγμή της λήξης του συμβολαίου ο χρυσός βρίσκεται πάνω από την τρέχουσα τιμή του (αδιάφορο το πόσο πάνω), ο επενδυτής θα εισπράξει 180 ευρώ (τα 100 ευρώ από την αρχική επένδυση συν τα 80 ευρώ καθαρού κέρδους από την απόδοση 80%).

Αν, αντίθετα, ο χρυσός βρίσκεται σε 4 ώρες κάτω από την τρέχουσα τιμή του, τότε ο επενδυτής χάνει το συνολικό ποσό της επένδυσης.

Στα Binary Options, οι επενδυτές που προβλέπουν πτώση της τιμής ενός προϊόντος επιλέγουν τα συμβόλαια Πώλησης («Put»). Το συμβόλαιο θα λήξει «στα λεφτά», αν η αγορά πέσει και «έξω από τα λεφτά», αν η αγορά ανέβει.

Σε μερικές πλατφόρμες, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να «κλείσει» το Binary πρόωρα, πριν τη λήξη του. Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση που λαμβάνει μεταβάλλεται ανάλογα με την κίνηση της αγοράς.

Πλεονεκτήματα Binary Options

Τα Binary Options προσφέρουν με χαμηλά κεφάλαια πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα τίτλων που διαπραγματεύονται στις παγκόσμιες αγορές (δείκτες, νομίσματα, μετοχές, εμπορεύματα).

H λειτουργία των Binary Options είναι πολύ απλή, καθώς απαιτούν από τον επενδυτή να προβλέψει εάν ένας συγκεκριμένος τίτλος θα παρουσιάσει άνοδο ή πτώση σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο, χωρίς να έχει σημασία η ακριβής μεταβολή ή η πορεία της ενδιάμεσης κίνησης.

Επιπλέον, τα Binary Options είναι ιδανικά για ενδο-ημερήσιες συναλλαγές (Day trading), δεν επιβαρύνουν τους επενδυτές με τη φυσική κατοχή του υποκείμενου τίτλου και επιτρέπουν την αντιστάθμιση κινδύνου (Hedging) σε ανοικτές χρηματιστηριακές θέσεις.

Το ποσοστό κέρδους των Binaries καθορίζεται επακριβώς στο άνοιγμα της συναλλαγής και μπορεί να φτάσει το 100%. Γνωστό είναι επίσης το ρίσκο που αναλαμβάνει ο επενδυτής σε περίπτωση που η πρόβλεψή του είναι λανθασμένη και περιορίζεται στο προκαθορισμένο αρχικό ποσό της συναλλαγής.

Λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας των συμβολαίων Binary Options, οι επενδυτές καλούνται να δείχνουν αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των συναλλαγών τους, προκειμένου να αποφύγουν γρήγορες «βυθίσεις» στο μέγεθος του λογαριασμού τους και ανεπιθύμητη ψυχολογική πίεση.

Εκτιμούμε ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Binary και ο ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιριών που τα προσφέρουν, θα προκαλέσουν τα επόμενα χρόνια μεγάλη επέκταση στον κλάδο, αύξηση της γκάμας των επιλογών που προσφέρονται (χρονική διάρκεια, αύξηση των αποδόσεων, υποκείμενοι τίτλοι κ.λπ.).

 

*Ο Πέτρος Στεριώτης κατέχει πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών και τη Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών (email: [email protected]).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v