Τζιτζικώστας: It's the Economy, stupid!

Οι 11 πυλώνες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η εκπόνηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής και η εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές. Χωρίς σχέδιο πορεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ πρέπει να κάνει φυγή προς τα εμπρός.

  • Του Απόστολου Τζιτζικώστα*
Τζιτζικώστας: Its the Economy, stupid!

Ας μου επιτραπεί να παραφράσω λίγο τον Robert Kennedy: "Η ανάπτυξη είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που τη δημιουργεί και την προϋποθέτει είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς".

Η ανάπτυξη δεν είναι λοιπόν μία άχρωμη, κενή λέξη και σε κάθε περίπτωση για να γίνει 'πραγματικότητα" και να διαχυθεί στην "καθημερινότητα των πολιτών και της αγοράς", απαιτείται μια νέα νοοτροπία, μια διαφορετική λογική και ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο που θα έχει στον πυρήνα του την προσέλκυση των επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πάνω από όλα όμως, για να μετατραπεί η ανάπτυξη από ευχολόγιο σε ουσιαστική πολιτική, απαιτείται μια νέα μεγάλη κοινωνική συμφωνία για την αναγέννηση της χώρας, μέσα από ένα συγκροτημένο Εθνικό Σχέδιο με στόχο την παραγωγή εθνικού πλούτου.

Στις επόμενες γραμμές θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τους 11 πυλώνες της νέας αυτής κοινωνικής συμφωνίας, που έχω ήδη παρουσιάσει και βασίζεται στο τρίπτυχο "επενδύσεις-φορoελαφρύνσεις-δουλειές".

1. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Εξορθολογισμός των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των φόρων πολυτελείας και των δημοτικών τελών, αναβάθμιση των τοπικών εμπορικών αγορών ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με τα πολυκαταστήματα, διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται τα εμπορεύματα του παραεμπορίου.

2. Αποκατάσταση της ρευστότητας: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στην επιστροφή των καταθέσεων, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων και την εκκαθάριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων. Κομβικής σημασίας είναι και η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη, όπως νομίζει η Κυβέρνηση, για την αύξηση των χορηγήσεων, των δανείων, προς την πραγματική οικονομία. Οι επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν δραματικές.

3. Έμφαση στις Επενδύσεις: Την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το IfG και το ΕΤΕΑΝ και γενικότερα με την προβολή δυνατοτήτων για νέα επιχειρηματικότητα μέσω venture capital. Την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την αύξηση της συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020. Την υλοποίηση μεγάλων δημοσίων έργων, με τη συνεισφορά από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και την ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των ΣΔΙΤ.

4. Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας: Kαθιέρωση ρήτρας αυτόματης μείωσης των φορολογικών συντελεστών, με στόχο την σταδιακή προσέγγιση και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φόρου, flat tax rate, 20% για όλα τα εισοδήματα και τη φορολογία κεφαλαίου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία η συγκρότηση μιας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης με βασικό στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

5. Υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μαζί με τις ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα.

6. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

7. Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές: Με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, δηλαδή την αύξηση του αριθμού των προϊόντων και των εταιριών που εξάγουν. Με την προώθηση των εξαγωγών ώστε τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό, μέσω της επαναπροσέγγισης των παραδοσιακών προορισμών και τη διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα. Με την απλοποίηση των διαδικασιών για την διευκόλυνση του εξαγωγέα στην αποστολή του παραγόμενου προϊόντος στον αγοραστή του εξωτερικού.

8. Στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε και πάλι η αγροτική ανάπτυξη να γίνει μοχλός της ευρύτερης Περιφερειακής Ανάπτυξης της χώρας.

9. Δημιουργία προνομιακού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής, όπως logistics, φάρμακα και φαρμακευτική έρευνα, διαδικτυακές υπηρεσίες και ηλεκτρονικό εμπόριο, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τεχνολογίες περιβάλλοντος.

10. Εκπόνηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής. Η στόχευση αυτής της βιομηχανικής πολιτικής είναι η βελτίωση στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με εξαγωγές εμπορεύσιμων αγαθών ή με υποκατάσταση αντίστοιχων εισαγωγών.

11. Ενίσχυση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στη ναυτιλία και στον τουρισμό, μέσα από πολιτικές επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού και βελτίωσης των υποδομών. Ειδικά για τη ναυτιλία, η Ελλάδα που κρατά τα σκήπτρα σε ολόκληρο τον κόσμο οφείλει να πρωτοστατεί και στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, χωρίς τον αναγκαίο οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Κάθε μέρα που περνάει, κοστίζει στο εισόδημα των πολιτών, στο ρίσκο των επιχειρηματιών και στις ευκαιρίες για εθνικό πλούτο.

Απέναντι λοιπόν στο τρίπτυχο "φόροι-φόροι-φόροι" απαντάμε με "επενδύσεις-φορελαφρύνσεις-δουλειές". Απέναντι στις ιδεοληψίες και τις εμμονές για ένα νέο μεγάλο και συγκεντρωτικό κράτος απαντάμε με ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και μια αποτελεσματικά δημόσια διοίκηση.

Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα η Νέα Δημοκρατία να κάνει τη φυγή προς τα εμπρός, για να ξεκολλήσει τη χώρα από τη  φαύλη στασιμότητα.

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να "παράξουμε" συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Αυτή είναι η ουσία της ανανέωσης που θέλω να εκπροσωπήσω.

 

* Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v