Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εικοσάχρονα μιας... άλλης τράπεζας

Μία σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία του αείμνηστου Γεράσιμου Βασιλόπουλου είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη και ωφέλιμη. Το έργο της Τράπεζας Τροφίμων. Από ποια ιδρύματα στηρίζεται. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Δεν ήταν μόνον ένας πρωτοπόρος, οραματιστής, ευφυέστατος επιχειρηματίας. Είχε και προωθημένο ανθρωπισμό, που του επέτρεπε, πέρα από στερεότυπα και ιδεοληψίες, να βλέπει τη ζωή μέσα από την πραγματικότητά της.

Δεν ξέρω αν αυτό οφειλόταν στη βαθιά του χριστιανική πίστη ή σε ορθολογισμό -και είναι αλήθεια πως ποτέ δεν του έθεσα το ερώτημα. Ίσως γιατί έβλεπα ότι, τελικά, τα έργα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου μιλούσαν από μόνα τους. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό και για τον ίδιο.

Δεν θα ξεχάσω, πάντως, ότι ένα μεσημέρι της άνοιξης του 1995, μαζί με τον τότε διευθυντή μου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, Γιάννη Μαρίνο, μας προσκάλεσε σε γεύμα για να μας αναγγείλει την ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων, με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας.

Παρά το γεγονός ότι τότε ήταν η ανέμελη περίοδος του υπερδανεισμού και της πλασματικής ευμάρειας, ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος μας είπε πολύ σοβαρά ότι «ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει». Όπως προείπα, ο άνθρωπος έβλεπε μακριά, γι' αυτό και αυτά που άφησε πίσω του φέρνουν τη σφραγίδα της επιτυχίας.

Έτσι, εκείνη την «τρελή» εποχή της σπατάλης και του νεοπλουτισμού, ο άνθρωπος που στα καταστήματα ΑΒ, τα οποία είχε δημιουργήσει, ήθελε να πουλάει «και του πουλιού το γάλα», στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε θέση για τους φτωχούς. Αποφάσισε έτσι να ιδρύσει μία Τράπεζα Τροφίμων, η οποία ήταν τότε και το πρώτο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που άρχισε να λειτουργεί στην Αθήνα. Σκοπός του ήταν η καταπολέμηση της πείνας μέσω της συγκέντρωσης δωρεών σε τρόφιμα, αναψυκτικά, είδη καθαριότητας και πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανέμονταν δωρεάν σε Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, Εκκλησίες και άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, πιστοποιημένους και αναγνωρισμένους από την Τράπεζα Τροφίμων.

Όπως λέει ο στρατηγός ε.α. κ. Αριστομένης Διονυσόπουλος, ο οποίος σήμερα διευθύνει την Τράπεζα Τροφίμων -της οποίας πρόεδρος του ΔΣ είναι ο κ. Παν. Βουρλούμης-, «τα προϊόντα που συγκεντρώνονται, διανέμονται σήμερα σε συσσίτια και 144 Ιδρύματα της Αττικής, τα οποία φιλοξενούν 23.000 άπορους συνανθρώπους μας. Στο πλαίσιο δε αυτής της δραστηριότητας, το Ίδρυμα διακινεί κάθε μήνα πάνω από 100 τόνους τρόφιμα, τα οποία οι πιστοποιημένοι φιλανθρωπικοί φορείς παραλαμβάνουν με δική τους δαπάνη από τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας στο Κρυονέρι».

Για τη δραστηριότητά της αυτή, η Τράπεζα Τροφίμων απασχολεί σε επαγγελματική βάση τρία άτομα, έναν λογιστή και δύο αποθηκάριους, αλλά το έργο της συνδράμουν 12 έως 15 εθελοντές. «Η καλλιέργεια της ιδέας του εθελοντισμού αποτελεί βασικό μας στόχο», τονίζει ο κ. Αρ. Διονυσόπουλος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα το Ίδρυμα έχει κινητοποιήσει έως και 300 εθελοντές.

Κατά τον κ. Παν. Βουρλούμη, οι βασικές δαπάνες καθώς και οι έκτακτες φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Τράπεζας καλύπτονται από κληροδότημα που έχει αφήσει ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος και από δωρεές. Κατά κύριο λόγο, η Τράπεζα Τροφίμων στηρίζεται από τα Ιδρύματα Λάτση, Μποδοσάκη, Λεβέντη και Νιάρχου, τα οποία κατά καιρούς τής αναθέτουν και ειδικές φιλανθρωπικές δράσεις. Επίσης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στηρίζει και αυτός ηθικά την Τράπεζα και πάντα συστήνει στα μέλη του να αποστέλλουν σε αυτήν είδη διατροφής που πλησιάζουν προς την ημερομηνία λήξης τους.

«Επειδή αυτά τα είδη διατροφής έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, φροντίζουμε να φθάνουν εγκαίρως στους φορείς που τροφοδοτούνται από εμάς, ώστε να μοιράζονται στα άτομα που τα έχουν ανάγκη υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας», τονίζει ο κ. Αρ. Διονυσόπουλος. Τα βασικά προϊόντα που διανέμει η Τράπεζα σε συσσίτια και Ιδρύματα της Αττικής είναι όσπρια, γάλα εβαπορέ, λάδι, ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι, τοματοειδή, δημητριακά, σοκολάτες, μπισκότα και ορισμένα απορρυπαντικά.

«Απαράβατος στόχος της Τράπεζας», μας λέει ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, «είναι η διαφάνεια και η συνεχής μέριμνα ώστε τα προϊόντα που διανέμονται να φθάνουν εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη».

Πριν λίγες ημέρες, η Τράπεζα Τροφίμων γιόρτασε τα 20 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της, σε μία εκδήλωση όπου η κυρία Αθηνά Βασιλοπούλου, σύζυγος του Γεράσιμου Βασιλόπουλου και επικεφαλής της Τράπεζας, παρουσίασε το «οδοιπορικό» της ΑΒ Βασιλόπουλος και μας ταξίδεψε μέσα από τις γλαφυρές της περιγραφές στο 1939, την χρονιά που ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος ξεκίνησε την επιτυχημένη του πορεία.

Στην ίδια εκδήλωση, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου -όπως η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας και μέλος στο πρώτο ΔΣ της Τράπεζας Τροφίμων, ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων- μετέφεραν το δικό τους πρίσμα μέσω της συνεργασίας τους με την Τράπεζα. Επίσης, η κυρία Δάφνη Οικονόμου, ιδρυτικό μέλος και τέως πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, έκανε την προσωπική της τοποθέτηση για την ουσιαστική προσφορά της Τράπεζας στους συνανθρώπους μας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων κ. Παναγής Βουρλούμης έκλεισε την εκδήλωση προσκαλώντας την κυρία Isabel Jonet, πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα του υποσιτισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σπουδαίο έργο που επιτελεί η ελληνική Τράπεζα Τροφίμων όλα αυτά τα χρόνια.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v