Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Τα 11 μέτρα για ανάκαμψη και νέες δουλειές

Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ώστε να προωθηθούν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις. Ποια μέτρα πρέπει να αναληφθούν, για να βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας. Η μείωση της φορολογίας και η προστασία των ευάλωτων οφειλετών.

  • Του Νίκου Δένδια
Δένδιας: Τα 11 μέτρα για ανάκαμψη και νέες δουλειές

Η Ελλάδα σήμερα δεν αντέχει άλλους αυτοσχεδιασμούς, άλλες 'λάθος επιλογές'. Ποτέ άλλοτε μια τόσο μικρή περίοδος διακυβέρνησης, όπως αυτή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν στοίχισε στους φορολογούμενους μια τόσο μεγάλη οικονομική ζημία.

Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα, με την ψήφο των πολιτών στις 20 Σεπτεμβρίου, είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας που θα προωθήσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης:

- Άνοιγμα των αγορών, απλοποίηση της ίδρυσης επιχειρήσεων, διαφάνεια και ταχύτητα στις δημόσιες συμβάσεις. Παρεμβάσεις που ξεκινήσαμε την περίοδο 2012-14 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 'πάγωσε'.

- Αξιοποίηση των υπολειπόμενων πόρων της περιόδου 2007-2013 και των πόρων άνω των 35 δισ. € της νέας περιόδου 2014-2020 από τα ταμεία της ΕΕ, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε να λιμνάζουν ανεκμετάλλευτοι.

- Έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την οικονομία και διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.

- Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις μέσω και νέων, πρωτότυπων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Νοέμβριο, μοχλεύοντας 200 εκατ. € στην αγορά.

- Δημιουργία, με τα κίνητρα αυτά, 100.000 τουλάχιστον νέων επιχειρήσεων και πολλαπλάσιων θέσεων εργασίας σε ανταγωνιστικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, τα logistics και οι μεταφορές, η βιολογική γεωργία, τα ναυτιλιακά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

- Τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων -«κόκκινων»- δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών: αξιοποίηση κεκτημένου ν. 4307/14 για τη ρύθμιση και διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, επιβράβευση συνεπών επιχειρήσεων με επιδότηση επιτοκίου και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

- Προστασία κύριας κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, ελαφρύνσεις στεγαστικών δανείων π.χ. μέσω 'παγώματος' του τμήματος του δανείου που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τρέχουσας, μειωμένης αξίας για 5-10 έτη και επανεξέταση όταν μεταβληθούν οι περιστάσεις της κτηματαγοράς (balloon payment).

- Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση που είχε ήδη αρχίσει το 2014 με τις μειώσεις στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων (από 10 σε 3%), στον ΦΠΑ στην εστίαση (23 σε 13%) και ανέκοψε η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ.

- Δημιουργία κοινωνικού μερίσματος και αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, που μέσω μηχανισμών όπως το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δημιούργημα της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2008 (ν. 3655/08), θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών.

- Μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, βελτίωση της διαχείρισης των νοσοκομείων, συγκεντρωτική διενέργεια νοσοκομειακών προμηθειών, ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων να πιάνουν τόπο και να έχουν την περίθαλψη που πληρώνουν και δικαιούνται.

- Εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη στην πόλη και την ύπαιθρο, φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων. Διαχείριση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών δεν σημαίνει αφύλακτη χώρα.
Η Ελλάδα χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, που θα εμπεδώσει οριστικά τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ και θ' ανοίξει για τους νέους ανθρώπους τις προοπτικές μιας σύγχρονης κι ανταγωνιστικής οικονομίας.

Γι' αυτό, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ζητούμε από τους πολίτες να πάνε την Ελλάδα μπροστά, ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία. 

* Ο Νίκος Δένδιας είναι υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Β' Αθήνας.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v