Για όσους ακόμα αναρωτιούνται ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, η απάντηση είναι απλή: το νέο μνημόνιο, το οποίο ήταν αναγκαίο για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία αλλά ήρθε με τεράστια καθυστέρηση -εξαιτίας της ανεκδιήγητης διαπραγμάτευσης που υποτίθεται ότι έκαναν Τσίπρας και Βαρουφάκης-, φορτώνοντας υπερβολικά τον «λογαριασμό», απομάκρυνε μεν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δεν τον εξάλειψε όμως.
Κι αυτό γιατί απαιτείται σταθεροποίηση της οικονομίας, αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και μεγάλη προσπάθεια αντιστροφής του υφεσιακού κλίματος στο οποίο ξαναέριξε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Με απλά λόγια, απαιτείται εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τρόπο που θα δίνει διέξοδο προς τα εμπρός για την οικονομία και δεν θα την εγκλωβίζει στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων. Το διακύβευμα των εκλογών, λοιπόν, είναι ποιος θα διαχειριστεί αυτήν τη συμφωνία και με ποιον τρόπο.
Η συμφωνία έχει δύο βασικά σκέλη: το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν τίθεται καν ζήτημα επιλογής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, που στην 7μηνης διάρκειας συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. κατάφερε να φορτώσει τους φορολογούμενους με το κόστος εξόφλησης των προεκλογικών του γραμματίων (π.χ. ΕΡΤ) και να ξαναρίξει τη χώρα στην ύφεση, και της Ν.Δ., που στην περίοδο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ κατάφερε την ταχύτερη και πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή χώρας-μέλους του ΟΟΣΑ, κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Το στοίχημα, ωστόσο, βρίσκεται στο διαρθρωτικό σκέλος της συμφωνίας: στις μεταρρυθμίσεις! Γιατί μόνο η χωρίς καμία καθυστέρηση εφαρμογή ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση μπορεί να ξαναβάλει μπροστά την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να φέρει μείωση των φορολογικών συντελεστών και, τελικά, να οδηγήσει σε πλεονάσματα που θα χαλαρώσουν τα δημοσιονομικά μέτρα, προς όφελος κυρίως των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
Και το ερώτημα είναι: ποιος μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που άγεται από τις ιδεοληψίες του κρατισμού και χαρακτηρίζει κάθε επένδυση «ξεπούλημα»; Ο κ. Τσίπρας, που στην προηγούμενη κυβέρνησή του έθεσε επικεφαλής του αρμόδιου για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις υπουργείου τον Π. Λαφαζάνη, ο οποίος έχει σημαία του την έξοδο από το ευρώ και την κρατικοποίηση των πάντων στην Ελλάδα;
Ή η Ν.Δ., η πολιτική δύναμη που ιδεολογικά έχει στην κορυφή της ατζέντας της τις μεταρρυθμίσεις και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τα στελέχη για να τις τρέξουν;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Σε μια τέτοια στιγμή χρειάζεται ψήφος με τη λογική. Γιατί κάποιες απαντήσεις είναι προφανείς...
*Ο κ. Κώστας Δέδες είναι δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.