Dixon: Γιατί οι ελληνικές εκλογές δεν είναι πηγή ανησυχίας

Αυτές θα είναι οι μοναδικές εκλογές τις οποίες πιστωτές και επενδυτές έχουν κάθε λόγο να χαιρετίσουν, υποστηρίζει ο Dixon, ο οποίος εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να επικρατήσει στην αναμέτρηση και να συνεχίσει με μετριοπαθή κυβέρνηση.

Dixon: Γιατί οι ελληνικές εκλογές δεν είναι πηγή ανησυχίας

Κάθε φορά που η Ελλάδα συμβουλεύτηκε τον λαό της τα τελευταία τρία χρόνια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν. Έχουν γίνει τρεις γενικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα, όλα εκ των οποίων απειλούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και έξω από την ευρωζώνη.

Αλλά οι νέες γενικές εκλογές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα, δεν είναι λόγος για μεγάλη ανησυχία. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να πάρει την εντολή για τη μεταστροφή του, αποδεχόμενος ένα σκληρό πρόγραμμα διάσωσης που αξίζει μέχρι 86 δισ. ευρώ, και να επανεμφανιστεί ως ηγέτης μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης.

Οι επτά μήνες του Τσίπρα ως πρωθυπουργού έχουν σταθεί καταστροφικοί. Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση, οι τράπεζες ήταν κλειστές για τρεις εβδομάδες και επιβλήθηκαν capital controls. Αλλά, τελικά, ο Τσίπρας αποφάσισε να κλείσει συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην ευρωζώνη, εγκαταλείποντας ουσιαστικά όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Δεδομένου αυτού του φρικτού ιστορικού, μπορεί να φανεί ως έκπληξη το ότι ο Τσίπρας είναι πιθανό να επανεκλεγεί. Αλλά είναι ακόμη δημοφιλής στον λαό γιατί δεν έχει στιγματιστεί από τη διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση που οδήγησε μέχρι την κρίση -και τον έχουν δει να παλεύει γενναία με τους πιστωτές, ακόμη και αν τελικά δεν νίκησε.

Επιπλέον, ο Τσίπρας είναι τυχερός γιατί αντιμετωπίζει μία διχασμένη αντιπολίτευση. Το δικό του κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διασπαστεί, με ίσως το ένα τρίτο των βουλευτών του να συμμετέχουν σε νέο ακροαριστερό κόμμα. Ο Τσίπρας είναι επομένως πιθανό να απολαύσει μία απόλυτη πλειοψηφία, ή να μπορέσει να σχηματίσει μία νέα κυβέρνηση σε συμμαχία με ένα από τα κεντρώα κόμματα.

Κύριος κίνδυνος παραμένει το αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη νέα συμφωνία διάσωσης. Θα υπάρξει τώρα ένα κενό ενός μήνα, οπότε η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πάρει τον έλεγχο και λίγα θα γίνουν.

Αλλά έπειτα από αυτό, ο Τσίπρας, ο οποίος έχει επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του απέναντι στη συμφωνία, θα έχει την ευκαιρία να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του και να φέρει πιο ικανούς υπουργούς. Αυτή μπορεί να καταλήξει η μόνη ελληνική εκλογική δοκιμασία, την οποία οι πιστωτές της χώρας και οι επενδυτές έχουν λόγο να χαιρετίσουν.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v