Αγροτική παραγωγή και ΧΑ: Κάντο όπως... ο Χρήστος Θηβαίος!

Μια πρόταση που συνεχίζει τις σκέψεις του γνωστού καλλιτέχνη και ενδεχομένως να αποβεί χρήσιμο εργαλείο για όσους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες κόπτονται για την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν χωράφια που τώρα... απλώς πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Αγροτική παραγωγή και ΧΑ: Κάντο όπως... ο Χρήστος Θηβαίος!

Πολύ σπάνια μια συνέντευξη -και μάλιστα ραδιοφωνική- ενός τραγουδιστή συζητείται τόσο πολύ, τόσο έντονα και τόσο απαξιωτικά!

Πράγματι ο («προοδευτικός») Χρήστος Θηβαίος έδωσε μια συνέντευξη, κατά την οποία:

α) Δεν αναφέρθηκε καθόλου στη δουλειά του, ενώ προφανώς το κοινό γι' αυτό ήθελε κυρίως να ακούσει.
β) Υπήρξε σε αρκετά σημεία αγενής, υπερβολικός και -κατά την ταπεινή μου γνώμη- άστοχος.
γ) Κόντρα σε κάθε λογική, μετέτρεψε τα «θύματα» (τους ανέργους) σε «θύτες», τους οποίους μάλιστα (κυρίως νέα παιδιά που πληρώνουν τις αμαρτίες των γονιών τους) στόλισε με ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς.

Παρ' όλα αυτά, αν κάποιος ψάξει σε όσα είπε ο γνωστός και αξιόλογος τραγουδιστής, εύκολα βρίσκει αρκετές από τις παρατηρήσεις που επισημαίνουν πολλοί οικονομολόγοι και ενδεχομένως θα έπρεπε να είχαν και ως «σημαία» τους οι πολιτικοί μας.

• Πρώτον, στροφή της ελληνικής οικονομίας -και ιδίως των νέων που είναι άνεργοι- στην αγροτική παραγωγή.
• Δεύτερον, όχι στο life style της καφετέριας και του καταναλωτισμού, ιδίως με τα λεφτά των άλλων.
• Τρίτον, όχι στο βόλεμα του διορισμού στο δημόσιο.
• Και τέταρτον, επιστροφή στο λιτό βίο που είπε (άραγε να το εννοούσε κιόλας;) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης (τώρα που παραιτήθηκε με δύο ν) Βαρουφάκης.

Μετά λοιπόν από αυτή την εισαγωγή, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρώτη επισήμανση του κ. Θηβαίου, επαναφέροντας μια ιδέα που είχα σκεφτεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

• Πρόκειται για τη δημιουργία Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Αγροτικών Καλλιεργειών. Οι εταιρείες αυτές θα δημιουργηθούν από την εισφορά γης που θα βάλει: α) το κράτος και γιατί όχι η Εκκλησία, β) όσοι «Αθηναίοι» και «Θεσσαλονικείς» έχουν αφήσει στα χωριά τους τις περιουσίες τους ακαλλιέργητες, γ) όποιος άλλος επιθυμεί.

• Τα χωράφια αυτά θα εισφερθούν σε μια ΑΕΕΑΚ και ανάλογα με την αποτίμησή τους οι εισφέροντες γη θα λάβουν μετοχές της εταιρείας.

• Η έκταση που θα μαζευτεί θα είναι μεγάλη και κατά προτίμηση γειτονική, έτσι ώστε να προκύψουν ισχυρές οικονομίες κλίμακας.

• Η διαχείριση της περιουσίας αυτής θα γίνεται από επαγγελματίες και εξειδικευμένα στελέχη.

• Το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει φορολογικά κίνητρα στις πολυμετοχικές αυτές αγροτικές εταιρείες.

• Μέσα από τις ΑΕΕΑΚ θα καλλιεργηθεί γη που σήμερα δεν χρησιμοποιείται και θα μπορούν να βρουν εργασία εκατοντάδες άτομα ανά νομό. Πέραν αυτού, θα βελτιωθεί το ΑΕΠ της χώρας και το εμπορικό της ισοζύγιο.

• Το κράτος θα πρέπει επικουρικά να δώσει φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες αυτού του τύπου.

• Και τέλος, οι σημερινοί ιδιοκτήτες των χωραφιών που... απλώς πληρώνουν ΕΝΦΙΑ θα μπορούν να εισπράττουν μέρισμα, ή και να ρευστοποιούν τις μετοχές τους σε τρίτους. Θεωρητικά, μετοχές τέτοιων εταιρειών θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμες και σε κάποια αγορά του χρηματιστηρίου.

Η πρόταση βέβαια είναι πρωτόλεια και κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει πολλά πράγματα σ' αυτήν.

Η αφεντιά μου, απλώς... πήρε τη σκυτάλη από τον Χρήστο Θηβαίο και συνέχισε...

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v