Έξι προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Επείγουσα και αποφασιστική η ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί και ποιος ο ρόλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων. Γράφει ο Νίκος Καραγεωργίου.

  • Του Νίκου Καραγεωργίου*
Έξι προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση
Πέρα από τις μακροοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας που είναι η δημοσιονομική ισορροπία και η ευνοϊκή εξέλιξη του ισοζυγίου πληρωμών, η Ελλάδα είχε και έχει σοβαρότατο πρόβλημα παραγωγικού προσανατολισμού.

Με πολύ απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μας πρέπει να ανοιχτεί στην οικονομική παγκοσμιοποίηση και μέσα το άνοιγμά της αυτό να μπορέσει να δημιουργήσει εισοδήματα για εσωτερική κατανάλωση.

Σίγουρα λοιπόν ένας από τους τομείς που μπορούν να προσφέρουν στην κατεύθυνση αυτή είναι ο τουρισμός, ο οποίος για συγκυριακούς, αλλά όχι για ουσιαστικούς λόγους βρίσκεται σε εντυπωσιακή άνοδο.

Ένας δεύτερος τομέας είναι η ελληνική ναυτιλία, η οποία όμως εξαρτάται από τις παγκόσμιες συγκυριακές διακυμάνσεις και από την εξέλιξη βέβαια που οριοθετεί το διεθνές εμπόριο.

Ένας τρίτος τομέας είναι η ελληνική παραγωγική μηχανή, είτε στην αγροτική οικονομία, είτε στη βιομηχανία, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναβαθμιστεί, διότι παρά την κρίση έχει ακόμη δυνατότητες τεράστιες, οι οποίες προκύπτουν από γεωπολιτικές ανακατατάξεις που επισυμβαίνουν στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς οι παραγωγοί των επωνύμων ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων έχουμε τις δυνατότητες και τη θέληση να στηρίξουμε αυτή την απαραίτητη παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί μονόδρομο.

Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εφικτέα εξέλιξη, που θα μας επέτρεπε να ξεφύγουμε και από τη θηλιά του χρέους, είναι:

• Η ριζική διοικητική μεταρρύθμιση.
• Η απελευθέρωση των επιχειρήσεων από άσκοπες διαδικασίες.
• Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
• Η εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων
• Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος.
• Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων.

Περιττό να πούμε ότι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) με αυτές τις προτάσεις του δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να προτείνει το αυτονόητο, γεγονός που έχει ήδη αποδεχτεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση, υπό την άπλετη στήριξη που έχει, θα μπορέσει να προχωρήσει και προς τις επιβαλλόμενες από τις συνθήκες μεταρρυθμίσεις.

 

* Ο κ. Νίκος Καραγεωργίου είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v