Εθνική συνεννόηση για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ!

Δεν υπάρχουν ρεαλιστικά δημοσιονομικά ισοδύναμα για τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί ο φόρος πρέπει να διατηρηθεί, να τροποποιηθεί και να περάσει στους δήμους. Ο ρόλος των κομμάτων και του Γ. Στουρνάρα. Γράφει ο Αντώνης Καμάρας.

  • του Αντώνη Καμάρα
Εθνική συνεννόηση για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ!

Καθήκον όλων είναι να βοηθηθεί η κυβέρνηση να βγει από τον λάκκο στον οποίο έχει βάλει τόσο τον εαυτό της, όσο και τη χώρα.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι με την ανανεωμένη πολιτική υιοθεσία, από την αντιπολίτευση, και από άλλους φορείς, των μνημονιακών μέτρων που είναι ανέφικτο να καταργηθούν χωρίς την πλήρη και οριστική ρήξη με τους πιστωτές – εταίρους μας.

Το κυρίαρχο τέτοιο μέτρο είναι ο ΕΝΦΙΑ για τον οποίο δεν υπάρχουν ρεαλιστικά δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Η πρότασή μου είναι κατ' αρχάς το Ποτάμι να υποστηρίξει τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης της πρώτης κατοικίας. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. να υπερασπιστούν την αναλογική αύξηση του ΕΝΦΙΑ στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας κάτι που απέφυγαν να πράξουν όταν νομοθέτησαν τον φόρο.

Η ΚΕΔΕ να επιβεβαιώσει εκ νέου το αίτημά της, που εκκρεμεί από το συνέδριο του 2007 της προκατόχου της ΚΕΔΚΕ, της μεταφοράς του φόρου ακίνητης περιουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κορυφαίοι δήμαρχοι της χώρας, Γιάννης Μπουτάρης και Γιώργος Καμίνης, να βροντοφωνάξουν και όχι να σιγοψιθυρίσουν την υποστήριξή τους για τη διατήρηση και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, που επί της υπουργικής του θητείας υιοθετήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, να προτείνει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων στη βάση της δέσμευσης από την κυβέρνηση να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ – αν μη τι άλλο διότι η διατήρησή του θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της πολιτικής συμμαχίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που θα κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη.

Για να καταστεί πολιτικά ελκυστική η υιοθέτηση της διατήρησης και μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνοδευτεί από τη μετάβαση, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, των ex ante, καθολικών ελέγχων των δαπανών των εσόδων του ΕΝΦΙΑ και των προγραμμάτων της Ε.Ε. σε ex post, επιλεκτικούς ελέγχους, όπως επιτάσσει η σύγχρονη ελεγκτική λειτουργία.

Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη αλλαγή της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μια αυτόνομη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών οι κ.κ. Βαρουφάκης και Χουλιαράκης μπορούν να ζητήσουν την τεχνική βοήθεια της Ιρλανδίας, χώρας-πρότυπου για τους πιστωτές μας, η οποία, όπως η Ελλάδα, έχει υψηλότατα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, υποχρεώθηκε από την τρόικα να υιοθετήσει τον δικό της ΕΝΦΙΑ και με ιδία βούληση τον μετέφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ιρλανδία δύναται να αυξομειώσει, συνολικά, τον κεντρικά προσδιορισμένο ιρλανδικό ΕΝΦΙΑ κατά 30 %. Το 2014 ο ιρλανδικός ΕΝΦΙΑ κυμαινόταν από 90 ευρώ ετησίως, για ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, μέχρι 1.775 ευρώ για ακίνητα αξίας μεταξύ 950.000 και 1.000.000 ευρώ.

Γενικότερα, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ναι μεν βασίμως μπορούν να αμφισβητήσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης, οφείλουν όμως να τον ενισχύσουν.

Ας εξειδικεύσουν λοιπόν το δικό τους 70% των μνημονιακών μέτρων αποδεικνύοντας έτσι και την ισχύ των δικών τους ευρωπαϊκών προθέσεων.

 

**Ο κ. Αντώνης Καμάρας διετέλεσε συνεργάτης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και μετέπειτα του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v