Δημιουργούμε το ελληνικό brand ιατρικού τουρισμού!

Η υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης και ο νέος προορισμός για ιατρικό τουρισμό. Η αναγκαιότητα για τις ιδιωτικές κλινικές, οι στόχοι του προγράμματος και τα αιτήματα προς την Πολιτεία. Γράφει ο Γ. Σαραφιανός.

  • Tου Γρηγόρη Σαραφιανού
Δημιουργούμε το ελληνικό brand ιατρικού τουρισμού!

Ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών εκπροσωπώ το σύνολο σχεδόν των Ιδιωτικών Κλινικών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στην χώρα μας δραστηριοποιούνται 160 Ιδιωτικές Κλινικές, με 15.000 κλίνες νοσηλείας, απασχολώντας 25.000 εργαζόμενους, δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες ιατρούς. παρέχοντας υπηρεσίες, Διαγνωστικές και Θεραπευτικές, στο 38% του πληθυσμού ενώ το υπόλοιπο 62% καταφεύγει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι Ιδιωτικές Κλινικές είναι πλήρως εξοπλισμένες με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, που διαρκώς ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνεχώς εκπαιδευόμενο στις νέες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης και στον χειρισμό του νέου ιατρικό-τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και στις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.

Αναπτύσσονται γεωγραφικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νησιά της Ελλάδος, καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Όμως η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου με συνεχείς επενδύσεις σε νέες μονάδες αλλά και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, που σημειώθηκε την περίοδο 1995–2007, ανακόπηκε πριν 5 χρόνια με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην χώρα μου.

Η βαθιά ύφεση και λιτότητα, η βίαια υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού λαού, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η διεύρυνση της φτώχειας, οδήγησαν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το αύριο. Η οικονομική κρίση είχε ως άμεση συνέπεια την μετακίνηση ποσοστού 30% των ασθενών, από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα του συστήματος υγείας, μετακίνηση που αυξήθηκε στα τέλη του 2012 και εντάθηκε το 2013 αγγίζοντας συνολικά μια μετακίνηση ασθενών του 50%.

Οι δαπάνες για την υγεία, από 24 δισ. ευρώ το 2009, συρρικνώθηκαν για το 2014 στα 7,8 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση στο 33% των μέχρι το 2009 δαπανών.

Το υπέρτατο αγαθό της υγείας, το πολυτιμότερο αγαθό, υφίσταται από την τρόικα μειώσεις με καθαρά αριθμητικές πράξεις.

Ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς συνανθρώπους μας, το κοινωνικό κράτος που οφείλει να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες του, χωρίς διακρίσεις, όταν αυτοί έχουν ανάγκη των υπηρεσιών και η ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα υγείας θυσιάσθηκαν στο βωμό των περικοπών λογω της οικονομικής κρίσης.

Το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού αναπτύχτηκε λόγω της μείωσης των δαπανών για την υγεία, της υπο-χρηματοδότησης του μοναδικού ασφαλιστικού ταμείου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, την μείωση της πληρότητας μας και άλλοι ακόμη λόγοι που μας οδήγησαν στην αναζήτηση νέων πηγών άντλησης ασθενών – πελατών.

Γνωρίζαμε, είχαμε ακούσει, για μια μορφή τουρισμού διαφορετική, που σχετίζονταν με την Ιατρική, αλλά δεν μας είχε κεντρίσει ποτέ έως σήμερα το ενδιαφέρον.

Η αυξημένη πληρότητα των Κλινικών μας και η συνέπεια στις πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία μας είχε εφησυχάσει. Και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είχαν ανακαλύψει πολλά Ευρωπαϊκά κράτη αλλά και δεκάδες άλλες χώρες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Στα πλαίσια του Ιατρικού Τουρισμου κάθε κράτος έχει άλλες απαιτήσεις, άλλες ανάγκες, άλλη φιλοσοφία, άλλους λόγους αναζήτησης θεραπείας αλλά και διάγνωσης στο εξωτερικό.

Μια κατηγορία ασθενών αναζητά συνήθως την διάγνωση και την μετέπειτα θεραπεία που απαιτείται, άλλη κατηγορία ασθενών ψάχνει αποκλειστικά για χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό και άλλη κατηγορία επιθυμεί να συνδυάσει τις πολυήμερες διακοπές στην Ελλάδα του ήλιου, της θάλασσας και του αρχαίου πολιτισμού με παροχή υπηρεσιών υγείας, είτε διαγνωστικών, είτε θεραπευτικών, είτε επεμβατικών.

Υπάρχουν βέβαια και τα κράτη με μεγάλες λίστες αναμονής που η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει τα έξοδα θεραπείας στο εξωτερικό έστω και εάν το περιστατικό δεν χαρακτηρίζεται ως επείγον.

Ας δούμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα πλαίσια του Ιατρικού τουρισμού.

• Οι προγραμματισμένες επεμβάσεις και θεραπείες

• Οι Διαγνωστικές εξετάσεις

• Η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας

• Ο Γηριατρικός τουρισμός

• Ο Οδοντιατρικός τουρισμός

• Ο τουρισμός Αποκατάστασης

• Οι Υπηρεσίες υγείας για Ψυχιατρικά νοσήματα

• Συνοδοί Ιατροί και Νοσηλευτές σε group τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων.

• Η εξωσωματική γονιμοποίηση

Στα πλαίσια του Ιατρικού τουρισμού μπορούμε ακόμη να εκπαιδεύσουμε ιατρούς άλλων κρατών, αποστέλλοντας Ελληνες ιατρούς για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, να εκπαιδεύσουμε ακόμη νοσηλευτικό προσωπικό σχολών του εξωτερικού πραγματοποιώντας την πρακτική τους άσκηση σε Ελληνικά θεραπευτήρια και τέλος, γιατί όχι, να συνδράμουμε στην ανοικοδόμηση νοσοκομείων στο εξωτερικό με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε.

Τι ζητάμε από την πολιτεία

Ζητάμε την άμεση σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού, με επταμελή σύνθεση, με μέλη από το Ξ.Ε.Ε., τις Ιδιωτικές Κλινικές, τα Κέντρα Αποκατάστασης και τις Αεροπορικές εταιρίες.

Έργο του συμβουλίου θα είναι:

• Η οριοθέτηση των χωρών – στόχων

• Η χαρτογράφηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε χώρας

• Η οργάνωση κοινής Εθνικής συμμετοχής στις εκθέσεις, στις συναντήσεις B2Bκαι στις διοργανώσεις Β2C σε όλα τα κράτη στόχο

• Η δημιουργία και προσφορά ολοκληρωμένων ιατρικών και τουριστικών πακέτων

• Η δημιουργία Μητρώου Αδειοδοτημενων από την πολιτεία παρόχων υγείας που διαθέτουν Άδεια και Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας

• Η δημιουργία Μητρώου Αδειοδοτημενων από την πολιτεία παρόχων τουριστικών υπηρεσιών

• Η διοργάνωση επιδοτούμενων επιχειρηματικών αποστολών. Που στοχεύουμε:

• Σε χώρες με χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας

• Σε χώρες με ανεπτυγμένο κατά κεφαλή εισόδημα, σε πλούσιες χώρες, χωρίς οικονομικά προβλήματα

• Σε χώρες με χαμηλό επίπεδο ιατρικού δυναμικού

• Σε χώρες με υψηλό δείκτη αποτυχημένων επεμβάσεων, που οι ασθενείς αναζητούν μια δεύτερη επιτυχημένη επέμβαση.

• Σε χώρες με αυξημένα ποσοστά ογκολογικών ασθενών

• Σε χώρες που ενδιαφέρονται για επιτόπου εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών ή πρακτική άσκηση αυτών σε Ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα.

• Σε χώρες με τραυματίες πολέμου και ταραχών

• Σε ασθενείς από χώρες με θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, όπως για εξωσωματική γονιμοποίηση

• Σε χώρες με μεγάλο χρόνο αναμονής, όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες

• Σε χώρες που λογω διατροφικών συνθηκών ή γενετικών δεδομένων, οι λαοί τους ρέπουν σε συγκεκριμένες επεμβάσεις που έχουν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στην χώρα τους και μιλώ για περιστατικά τόσο γενικής χειρουργικής όσο και αισθητικής – πλαστικής χειρουργικής και τέλος

• Σε χώρες με κρατικές εταιρίες που στέλνουν τους χιλιάδες εργαζόμενους τους σε Ευρωπαϊκές χώρες για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Τι αναζητά ο ασθενής;

• Ποιότητα

• Ασφάλεια

• Εξυπηρέτηση

• Αποτέλεσμα στο πρόβλημα

• Τιμές λογικές

• Σεβασμό

• Ενημέρωση, επικοινωνία, διαχείριση πληροφορίας (σε ασθενείς και συγγενείς) στην δική τους γλώσσα

• Προσωπικό πολύγλωσσο

• Σεβασμό αλλά και πρόβλεψη για διατροφικές συνήθειες και θρησκευτικούς περιορισμούς

• Συνοδευτικό πακέτο δραστηριοτήτων για συνοδά μέλη

• Τραπεζικές και τεχνολογικές διευκολύνσεις..

Διαθέτουμε Ιδιωτικές Κλινικές, Θεραπευτήρια με ποιοτικές προδιαγραφές και μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό μας είναι εφάμιλλο Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο καθένας μας διαθέτει την εξειδίκευση του σε κάποιους τομείς και στοχεύει σε συγκεκριμένο target ασθενών. Οι άνθρωποι σήμερα όχι μόνο ζουν περισσότερο αλλά απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα έχει μειωθεί κατά πολύ η ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο, η ανάγκη για υποβολή σε χειρουργικές διαδικασίες καθώς και οι επίπονες διαγνωστικές μέθοδοι.

Γενικά στις μέρες μας απολαμβάνουμε περισσότερα χρόνια ζωής, ενώ ταυτόχρονα, παραμένουμε ενεργοί και παραγωγικοί πολίτες, δίχως να εξαρτόμαστε για πολλά χρόνια από τη φροντίδα άλλων ατόμων.

Για αυτούς τους λόγους οι περισσότερες κυβερνήσεις θεωρούν τις δαπάνες για την υγεία ως επένδυση.

Η γενική κατάσταση υγείας του πληθυσμού θεωρείται εθνικός πλούτος και συνυπολογίζεται, μαζί με άλλες παραμέτρους, στον υπολογισμό της ευημερίας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι πιο πολλές κυβερνήσεις δαπανούν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ ως επένδυση στην υγεία.

Τα περισσότερα κράτη ευνοούν τη γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών τους σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, διότι γνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζει τόσο ο ασθενής ως άτομο όσο και η κοινωνία γενικότερα από τη χρήση τέτοιων υλικών.

Μακροπρόθεσμα, η βιωσιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μιας χώρας κρίνεται από την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Η καλή υγεία είναι μια σημαντική προσδοκία του πληθυσμού στο πλαίσιο της γενικής ευημερίας τους.
Συμβάλλει επίσης στην οικονομική ευημερία μέσω της βελτίωσης της συμμετοχής στην εργασία και την παραγωγικότητα που καθίσταται ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο μιας γηράσκουσας κοινωνίας με παράταση του επαγγελματικού βίου.

Ως εκ τούτου, η διαθεσιμότητα υπηρεσιών καλής υγείας έχει καταστεί πολιτική προτεραιότητα.

Δημιουργούμε το Ελληνικό Brand Ιατρικού Τουρισμού με στόχο την άμεση ένταξη τηςχώρας μας στον διεθνή χάρτη των χωρών με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, με ιδιωτικές Κλινικές που μπορούν να προσελκύσουν αλλοδαπούς ασθενείς που επιζητούν προσιτές τιμές σε συνδυασμό με ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας, κορυφαίους ιατρούς και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Εξαπλωμένες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, σας καλούν να συνδυάσετε τις διακοπές σας, χειμερινές και καλοκαιρινές, όλο το χρόνο, με υπηρεσίες υγείας.

Με προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, στην ορθοπεδική, στην ουρολογία, στην οφθαλμολογία, στην πλαστική χειρουργική, στην λαπαροσκοπικη αλλά και στην γενική χειρουργική, στην γυναικολογία, με θεραπείες στην ογκολογία, στην καρδιολογία, στην ρύθμιση του διαβήτη και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στην λιθοτριψία αλλά και συνδυάζοντας διακοπές με πραγματοποίηση αιμοκαθάρσεων για τους νεφροπαθείς ασθενείς και φυσικά την εξωσωματική γονιμοποίηση, σας περιμένουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό προς τον ασθενή, με εγγυημένες και πιστοποιημένες υπηρεσίες υγείας.

Ακόμη, διαθέτουμε πλήρως εξοπλισμένα Διαγνωστικά Εργαστήρια για την πραγματοποίηση εξετάσεων αλλά και προληπτικού ελεγχου – check up και φυσικά υπηρεσίες emergency - πρώτων βοηθειών- για όσους επιλέξουν την χώρα μου για τουρισμό.

Και φυσικά υπηρεσίες νοσηλευτικής και ιατρικής κάλυψης για άτομα άνω των 60 ετών κατά την τουριστική τους περιήγηση στην πατρίδα μου.

Η πρωτεύουσα Αθηνα αλλά και η πόλη μου η Θεσσαλονίκη, στην Βόρεια Ελλάδα,100 χλμ. από τις ακτές της Χαλκιδικής και 70 χλμ από τις ακτές της Κατερίνης είναι δίπλα σας, με αεροπορική σύνδεση είτε απευθείας, είτε με τσάρτερ πτήσεις είτε με ανταποκρίσεις.

Συνδυάστε με ασφάλεια τις διακοπές σας με τις υψηλού επιπέδου πιστοποιημένες υπηρεσίες υγείας. 

* Ο Γ. Σαραφιανός είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v