Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Σεγρεδάκης: Ζητούνται νέα σημεία ισορροπίας

Η εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι προς αναζήτηση νέων σημείων ισορροπίας, με σκοπό να απορροφήσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ η επενδυτική κοινότητα έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα της προς τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2007 υπογραμμίζει ο Κ. Σεγρεδάκης τονίζοντας ότι η νευρικότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα θα διατηρηθούν στις κεφαλαιαγορές την προσεχή περίοδο.

Κ. Σεγρεδάκης: Ζητούνται νέα σημεία ισορροπίας
του Κωνσταντίνου Ν. Σεγρεδάκη*

Η ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2006 τα βρίσκει στην πλειοψηφία τους να έχουν ήδη προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων. Ειδικότερα από τις εταιρείες τις οποίες καλύπτουμε και έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα, το 43% παρουσίασε αποτελέσματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ενώ η αναλογία αρνητικών και θετικών εκπλήξεων διαμορφώθηκε ισόποσα στο 28,5%.

Στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι προς αναζήτηση νέων σημείων ισορροπίας, με σκοπό να απορροφήσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ η επενδυτική κοινότητα έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα της προς τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2007.

Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και την εμφάνιση ορισμένων παραγόντων που προκαλούν κλυδωνισμούς στις κεφαλαιαγορές.

Πρόκειται για τους φόβους σχετικά με τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και την πορεία του ΑΕΠ (το οποίο συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση), τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας, καθώς και την περαιτέρω πορεία τόσο των αμερικανικών επιτοκίων όσο και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, οι οποίοι είναι μερικοί από τους λόγους που συνθέτουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακόμα, την επαναφορά των γεωπολιτικών ανησυχιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος, ενώ οι κίνδυνοι που παραμονεύουν σε περίπτωση κάποιου θερμού επεισοδίου δεν απεικονίζονται στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Πιθανές αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού κινδύνου και σε αύξηση του αποδεκτού risk premium.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, μια υποθετική αύξηση του risk premium κατά 50 μονάδες βάσης διαμορφώνει τον αποδεκτό πολλαπλασιαστή εκτιμώμενων κερδών 2007 (P/E 2007) σε 14,7 (από 16 που είναι η τρέχουσα τιμή), οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να αναζητήσει ισορροπία μεταξύ των 4.150 και 4.250 μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο το διάστημα του ενός μηνός που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2007, θεωρούμε ότι η νευρικότητα και η αυξημένη μεταβλητότητα θα διατηρηθούν στις κεφαλαιαγορές την προσεχή περίοδο, καθώς οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί που προκλήθηκαν από το ”σύνδρομο της Σαγκάης” καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα της επενδυτικής κοινότητας βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Από την άλλη πλευρά, μια πιθανή εξάλειψη των προαναφερόμενων βραχυπρόθεσμων παραγόντων ανασφάλειας πιστεύουμε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει την εκτίμηση την οποία είχαμε διατυπώσει στις αρχές του έτους για δίκαιη αποτίμηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 5.040 μονάδων.

* Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης Praxis International ΑΧΕΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v