Evans-Pritchard: Τα «ημίμετρα» Ντράγκι δεν ικανοποίησαν κανέναν

Γιατί ο Μάριο Ντράγκι βρέθηκε «απέναντι» στις αγορές αλλά και στη γερμανική πλευρά. Οι κινήσεις της ΕΚΤ και οι επιφυλάξεις των αναλυτών. Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Τι χρειάζεται η οικονομία της ευρωζώνης για να ανακάμψει.

Evans-Pritchard: Τα «ημίμετρα» Ντράγκι δεν ικανοποίησαν κανέναν
Oι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν την πιο απότομη πτώση σε διάστημα 15 μηνών αφότου η ΕΚΤ έκανε ένα βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις για παροχή ρευστότητας 1 τρισ. και απέτυχε να διευκρινίσει το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης, γράφει ο γνωστός αρθρογράφος της Telegraph, Evans-Pritchard.

Το sell-off ήρθε εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής θύελλας στην Ευρώπη καθώς κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι και νομικοί αντέδρασαν με οργή στις πρώτες αγορές χρεογράφων από την ΕΚΤ, καταγγέλλοντας την κίνηση ως νομισματική ακολασία, απειλώντας παράλληλα με έναν καταιγισμό μηνύσεων στα γερμανικά δικαστήρια. "Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν επιβεβαιωθεί", δήλωσε ο Hans Werner Sinn, επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO της Γερμανίας.

Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο υποχώρησε σχεδόν 4% με μεγάλες χαμένες τις τράπεζες που υπολόγιζαν στη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Ο Eurostoxx 600 υποχώρησε 2,4% και ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,7%, κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο για το 2014.

Ο δείκτης CRB των εμπορευμάτων υποχώρησε στα επίπεδα του 2004, ενώ το Brent βρέθηκε σε χαμηλό 2 ετών, στα 92,83 δολάρια, με αφορμή την αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη και την επιβράδυνση της βιομηχανίας στην Κίνα.

Οπως σημειώνει ο Pritchard, ο Μario Draghi δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υποστήριξη για τα μέτρα από τους δύο Γερμανούς (μέλη) της ΕΚΤ ή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αναγκάστηκε να υποβαθμίσει προηγούμενους υπαινιγμούς για ρευστότητα 1 τρισ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ένα αναγεννησιακό παλάτι στη Νάπολη, αστυνομικές δυνάμεις περιέλουζαν πλήθη διαδηλωτών με κανόνια νερού. Η πόλη έχει γίνει μια πολιτική αρένα, με τον υψηλότερο «δείκτη μιζέριας» της Ευρώπης. Η ανεργία των νέων στο Mezzogiorno της Ιταλίας εξακολουθεί να αυξάνεται, ξεπερνώντας το 56% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο Μario Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα και τους τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση (ABS) αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση σχετική με τα κίνητρα για την αναθέρμανση. "Δεν θα ήθελα να τονίσω το μέγεθος του ισολογισμού", δήλωσε.

Ο Ν. Spiro αναλυτής ομολόγων δήλωσε ότι η ΕΚΤ υπαναχωρεί από προηγούμενες δεσμεύσεις και δεν φαίνεται ικανή να σταματήσει τον αποπληθωρισμό. "Ο κ. Draghi αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας", πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα λάβει τη σκυτάλη από τη FED και θα εφοδίαζε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρευστότητα.

Είναι μια δυσάρεστη έκπληξη να ανακαλύπτεις ότι τώρα ίσως υπάρχει ένα κενό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ευρωζώνη φλερτάρει με αποπληθωριστική ύφεση και οι αναδυόμενες αγορές υφίστανται μεγάλη πίεση.

Ο Jacques Cailloux της Nomura δήλωσε ο Draghi έχει δεμένα τα χέρια του. "Η Γερμανία είναι προφανώς ένα σημαντικό εμπόδιο. Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά και απλώς προσπαθεί να διατηρήσει την εμπιστοσύνη. Αυτά που πράττει είναι ελάχιστα και δεν θα έχουν καμία επίδραση στον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ περιγράφει την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο που έκανε η Τράπεζα της Ιαπωνίας το 2003".

Ο ίδιος τόνισε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ένα ισχυρό New Deal ώστε να ξεφύγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού. "Τα ημίμετρα δεν θα καταφέρουν τίποτα, χρειάζεται κάτι πραγματικά σοβαρό", υπογράμμισε.

Ωστόσο το QE του Draghi ήταν αρκετό για να ανάψει τα πολιτικά πνεύματα στη Γερμανία όπου το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD καταγράφει άνοδο. Υπήρξε κριτική από όλο το πολιτικό φάσμα καθώς τόσο οι σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι επέκριναν τα πρώτα βήματα προς το QE ως επικίνδυνη αρχή.

"Δεν έχω δει ποτέ τέτοια κατακραυγή στη Γερμανία για τις ενέργειες ενός ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου", δήλωσε ο Gunnar Beck, εμπειρογνώμονας για το γερμανικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

H EKT προτίθεται να αγοράσει ομόλογα σκουπίδια (junk) από την Ελλάδα, την Κύπρο και ίσως από την Ιταλία. Αυτό είναι μια αμοιβαιοποίηση του χρέους και τελείως παράνομο. Είμαι σίγουρος ότι έρχονται προσφυγές στα δικαστήρια, πρόσθεσε.

Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με τον Αύγουστο του 2012 όταν ο Μario Draghi είχε την πλήρη στήριξη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για το ΟΜΤ. Αυτήν τη φορά το γερμανικό κατεστημένο είναι απέναντί του.

"Είναι πολύ διαφορετικά. Ο Μario Draghi έχει αναλάβει το αδύνατο έργο να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Κατηγορείται με σφοδρότητα πως κάνει πολύ λίγα ή πάρα πολλά. Είναι απόλυτα κατανοητό γιατί υπάρχει ευρωσκεπτικισμός", δηλώνει ο Moritz Kraemer της Standard & Poor's.

Ο ίδιος τόνισε πως "τα πράγματα δεν πάνε καλά, ορισμένες χώρες βιώνουν μια ύφεση που δεν τελειώνει ποτέ. Σε άλλα μέρη της Ευρώπης οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πληρώνουν για όλους τους άλλους. Ωστόσο η ΕΚΤ δεν είναι η ένοχη για όλα αυτά που έχουν πάει στραβά".

O Jurgen Stark, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει πετάξει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στήνει μια νομισματική πολιτική για τα προβληματικά μέλη, παρά για ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων.

"Η απόφαση της ΕΚΤ για την αναθέρμανση (stimulus) είναι πράξη απελπισίας. H προθυμία της να αγοράσει ABS είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δημιουργεί κοινή ευθύνη με τους φορολογούμενους. Η ΕΚΤ δεν έχει τη δημοκρατική νομιμότητα να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις", τόνισε ο κ. Stark.

Yπογράμμισε ακόμη πως η ΕΚΤ έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το ευρώ, υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σε αυτό ο Μario Draghi ήταν επιτυχής. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 9% σε σχέση με το δολάριο από τον Μάιο.

Από την πλευρά του ο Lord Turner, πρώην επικεφαλής της βρετανικής κεφαλαιαγοράς, είναι σαφής για το αν η πτώση του ευρώ θα σώσει την Ευρώπη. "Όλοι θέλουν το νόμισμά τους να υποχωρήσει. Αλλά αφού η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ευρώπη το επιχειρούν ταυτόχρονα, δεν θα λειτουργήσει για όλους", αναφέρει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v