Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια σημαντική εργασιακή πρωτοβουλία της Nestle

Προοπτικές σε ένα διεθνώς ζοφερό εργασιακό περιβάλλον προσφέρει το πρόγραμμα «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» που υλοποιεί πανευρωπαϊκά η Nestle. Πώς εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Οι εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος. Τι δείχνουν οι μελέτες του ILO.

Υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο ένα πολύ σοβαρό εργασιακό πρόβλημα του οποίου οι διαστάσεις, όσο συνεχίζεται, θα γίνονται εκρηκτικές και χωρίς αμφιβολία θα προσλαμβάνουν και την ανάλογη γεωπολιτική σημασία. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι δική μας. Συνοψίζει τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και υπό αυτήν την ιδιότητα απασχολεί τους υπουργούς Εργασίας των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη μας (G20).

Πηγαίνοντας βαθύτερα, η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο πρόβλημα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπό την έννοια ότι οι τελευταίες είναι χαμηλού επιπέδου, άρα δεν προσφέρουν επαρκή εισοδήματα για να ενισχύεται από αυτά η διεθνής ζήτηση.

Με πιο απλά λόγια, η έκθεση του ILO –την οποία έχει υιοθετήσει και η Παγκόσμια Τράπεζα– τονίζει ότι οι ασυμμετρίες στην παγκόσμια αγορά εργασίας υπονομεύουν την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας επομένως γίνονται παράγοντας κοινωνικών εντάσεων - ό,τι αυτές συνεπάγονται και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, μία παγκόσμια εταιρεία όπως η Nestle προσπαθεί να δώσει απάντηση και λύση με μία εξόχως σημαντική πρωτοβουλία της. Με το πρόγραμμα Συμμαχία για τη Νέα Γενιά, όπως τονίζει ο κ. Laurent Freixe, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη, η εταιρεία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μία πανευρωπαϊκή προσπάθεια βελτίωσης της απασχολησιμότητας, η οποία προϋποθέτει συμβατότητα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με την παραγωγή.

«Με περισσότερες από 200 εταιρείες απ' όλη την Ευρώπη, η Συμμαχία για τη Νέα Γενιά αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή κίνηση, από την πλευρά των επιχειρήσεων, που υπόσχεται να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την είσοδό τους στον επαγγελματικό κόσμο και να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους σε μια απαιτητική αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Freixe κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης για τη Συμμαχία για τη Νέα Γενιά, στην Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο κ. Παύλος Κιόρτσης, διευθύνων σύμβουλος της Νεστλέ Ελλάς, σημειώνει ότι με τη νέα πρωτοβουλία του Ομίλου προσφέρεται ένα οργανωμένο πλαίσιο με όλους και προς όλους τους ενδιαφερομένους, ικανό να βγάλει τους νέους από την κρίση της ανεργίας. «Ήδη, κατά την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας, έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση από τους συνεργαζόμενους προμηθευτές μας και εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι συμμερίζονται το όραμά μας για την ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης», είπε ο κ. Κιόρτσης σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα όπου, πέρα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρευρέθηκαν και 15 διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής η Νεστλέ έχει δημιουργήσει περίπου 8.000 ευκαιρίες απασχόλησης τους τελευταίους οκτώ μήνες στην Ευρώπη και η δέσμευσή της είναι να δημιουργήσει 20.000 ευκαιρίες απασχόλησης για νέους έως 30 ετών μέχρι το 2016.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, η δέσμευση αυτή αφορά σε 500 ευκαιρίες απασχόλησης. Τους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος η εταιρεία είχε προχωρήσει σε 161 προσλήψεις και σε 49 ευκαιρίες για πρακτική εξάσκηση και μαθητεία. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 ατομικές και ομαδικές συναντήσεις για συμβουλευτική καριέρας σε νέους, με έμφαση στο βιογραφικό τους σημείωμα και στην επαγγελματική συνέντευξη.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη Νέα Γενιά έχουν υποσχεθεί να αναπτύξουν μία σειρά κοινών, αλλά ανεξάρτητων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προσφέρουν στους νέους ανθρώπους ουσιαστική εργασιακή εμπειρία και πρακτική άσκηση, δημιουργώντας πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εκπαιδευτικής κατάρτισης. Ακόμα οι προαναφερθείσες εταιρείες θα αποτελούν ενεργά μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Μαθητείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (The European Commission' s European Alliance for Apprenticeships), προωθώντας τη μαθητεία και την εκπαίδευση, ως ενεργοί πρεσβευτές επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι ιδρυτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία περιλαμβάνουν τον οργανισμό παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού Adecco, την ΑΧΑ Ασφαλιστική, τον διεθνή όμιλο ειδών διατροφής Cargill, τους ομίλους logistics CHEP και DS Smith, την εταιρεία συμβούλων Ernst & Young, την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook και την εταιρεία αρωμάτων και γεύσεων Firmenich. Επίσης, στη Συμμαχία έχουν εγγραφεί η εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών Google, ο όμιλος ανάλυσης καταναλωτών Nielsen, η εταιρεία επικοινωνίας Publicis Groupe, η εταιρεία τεχνολογίας Salesforce, το κοινωνικό δίκτυο Twitter και η νομική εταιρεία White & Case.

Τέλος, κατά τον κ. Κιόρτση, η πρόσφατη εκδήλωση της Νεστλέ Ελλάς στην Αθήνα αποτελεί την εκκίνηση για τη Συμμαχία για τη Νέα Γενιά στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτόν, η εταιρεία βρίσκεται σε επικοινωνία με επιλεγμένους τοπικούς και πανευρωπαϊκούς προμηθευτές με στόχο την υλοποίηση στοχευμένων σχετικών δράσεων και τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους στην Ελλάδα.

*Ο κ. Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος είναι δημοσιογράφος, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Πρόεδρος του European Business Review (EBR).  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v