ΧΑ: Πώς διαμορφώνεται τώρα η βραχυπρόθεσμη τάση

Καταλύτες αναζητά η εγχώρια αγορά με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη. Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα. Γράφει ο Σπ. Παπαθανασίου.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου *
ΧΑ: Πώς διαμορφώνεται τώρα η βραχυπρόθεσμη τάση

Οι κεντρικοί τραπεζίτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές, αλλά τα γεωπολιτικά προβλήματα -π.χ. πετρέλαιο- δηλώνουν την παρουσία τους. Κάθε δήλωσή τους επηρεάζει άμεσα τις αγορές.

Η ελληνική αγορά δείχνει να βρίσκεται σε φάση αναμονής. Αναζητώντας καταλύτες για να προσδιορίσει εκ νέου τη στάση της. Σημαντική παράμετρος που πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι η στάση των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο κέντρο των εξελίξεων δείχνει να βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος. Έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο λογαριασμός που θα προκύψει από τα εν εξελίξει stress tests εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι εκθέσεις των ξένων οίκων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει πάνω από τα όρια των κινητών μέσων όρων 30, 50 και 200 ημερών, ενώ έχει διασπάσει καθοδικά το όριο των 90 και των 120 ημερών.

Η ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών περίπου στις 23 Μαΐου είναι θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να παραμένει πάνω από αυτόν (ΚΜΟ 200).

Παράλληλα ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στο κάτω όριο του εύρους διακύμανσης των Bollinger Bands (άνω όριο 1.331 μονάδες, κάτω όριο 1.200 μονάδες). Ωστόσο ο τεχνικός δείκτης Μacd (Σύγκλιση - Απόκλιση Κινητών Μέσων Όρων) έχει δώσει σήμα πώλησης από τις 23 Ιουνίου. Επίσης ο ταλαντωτής RSI (Δείκτης Σχετικής Ισχύος) κινείται κάτω από το όριο της «μέσης» (45) δίνοντας σήμα πώλησης, καθώς θετικό σήμα έχουμε όταν ο δείκτης κινείται πάνω από το 50.

Σε γενικές γραμμές, βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα πώλησης από τις 23 Ιουνίου με stop loss (σημάδι αγοράς) τις 1.263 περίπου μονάδες. Συνεπώς η βραχυπρόθεσμη τάση, όπως εξελίσσεται, έχει μετατραπεί σε καθοδική.

Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 1.180, 1.150 και 1.110 μονάδων.

Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 1.270, 1.325, 1.345 και 1.370 μονάδων.

Διάγραμμα 1

 

 

 

Διάγραμμα 2

 

 

*Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus ΑΕΠΕΥ. Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη και δεν αποτελεί σύσταση για οποιαδήποτε επένδυση.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v