Οι γυναίκες ενώνουν την Ευρώπη

Στην πορεία προς μια νέα Ευρώπη, ο γυναικείος πολιτικός λόγος μάς αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες. Μπορεί να συμβάλει στη διατύπωση πολιτικών προτάσεων για την ανανέωση του ευρωπαϊκού πολιτικού υποδείγματος που σήμερα έχει φθάσει σε αδιέξοδο.

Οι γυναίκες ενώνουν την Ευρώπη

Η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, μετά από μια πενταετία ύφεσης, βρίσκονται μπροστά σε θεμελιώδεις αποφάσεις που απαιτούν την ενεργό συμμετοχή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας. Πάνω απ'όλα, είναι αναγκαίο να καλυφθεί με ρητό και αμετάκλητο τρόπο το διαφαινόμενο κενό αφοσίωσης στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα, έτσι όπως το συνέλαβαν οι προπάτορες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί είναι γεγονός ότι η κρίση έδωσε άφθονη τροφή σε έναν επικίνδυνο αρνητισμό, σε μια φοβική εσωστρέφεια. Ποικίλες φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βρήκαν αφορμή να αναπτύξουν αντι-ευρωπαϊκά επιχειρήματα.

Για όλα τα μεγάλα ζητήματα του Ευρωπαϊκού παρόντος και του μέλλοντος, του δικού μας αλλά κυρίως των επόμενων γενεών, εμείς, οι γυναίκες οφείλουμε να πάρουμε θέση. Και η θέση αυτή θα πρέπει να εκφραστεί με τόλμη και δύναμη, ώστε να συνδιαμορφώσει το δημόσιο πολιτικό λόγο της Ευρώπης.

Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς θεσμούς και τα κέντρα επιρροής είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην παρούσα ιστορική συγκυρία, για να δημιουργήσουμε μια «κοινή Ευρώπη» έμπρακτης δημοκρατίας που «ακούει» τον πολίτη, που σέβεται τις ανάγκες του, που τιμά τις πολύτιμες αξίες ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στην πορεία προς μια νέα Ευρώπη, ο γυναικείος πολιτικός λόγος μάς αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες. Μπορεί να συμβάλει στη διατύπωση πολιτικών προτάσεων για την ανανέωση του ευρωπαϊκού πολιτικού υποδείγματος που σήμερα έχει φθάσει σε αδιέξοδο.

Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλά βήματα για τη στήριξη της παρουσίας των γυναικών στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται στο ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο. Οι γυναίκες στο Ευρωκοινοβούλιο φθάνουν στο 35% στη σύνθεση που εκλέχθηκε το 2009. Παρότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, είναι ελάχιστα βελτιωμένο από τις Ευρωεκλογές του 1999.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνον 9 στα 28 μέλη είναι γυναίκες.

Το στοίχημα της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν κερδίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορούμε όμως να κερδίσουμε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, ζητούμε λοιπόν από τους άνδρες και τις γυναίκες να επιλέξουν περισσότερες γυναίκες σε μια περίοδο κρίσιμη όχι μόνον για τη χώρα μας αλλά για την τύχη ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρώπη των πολιτών, η κοινωνία μας, χρειάζονται και τη γυναικεία οπτική, τις ιδέες και το όραμα του «άλλου μισού του φεγγαριού». Είναι σημαντικό να τολμήσουμε αυτή τη φορά και να ξεφύγουμε από το μύθο της ανδρικής αυθεντίας. Η αυθεντία δεν έχει φύλο. Υπάρχουν αξιόλογες γυναίκες, με μόρφωση, εμπειρία και προσωπικό εκτόπισμα, προσωπικότητες που αξίζουν την επιλογή μας. Ήρθε η ώρα να ψηφίσουμε με αυτοπεποίθηση στο φύλο μας και να στείλουμε στην Ευρωβουλή το ποσοστό που αντιστοιχεί στο φύλο μας: 50% γυναίκες Ευρωβουλευτές.

(*) Η Βάσω Κόλλια είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v