Sudip Roy: Σε λάθος κατεύθυνση η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές επιβεβαιώνει για τους δανειστές την ορθότητα των πολιτικών που επέβαλαν στη χώρα. Όμως, την ώρα που το χρέος ανέρχεται στο 176% του ΑΕΠ, η χώρα παραμένει σε ύφεση και η ανεργία ανέρχεται σε 27%, η έξοδος αυτή δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμό.

Sudip Roy: Σε λάθος κατεύθυνση η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα ικανοποιούσε τους δανειστές της χώρας, καθώς θα αποτελούσε επιβεβαίωση των πολιτικών που της επέβαλαν. Όμως, για μια χώρα με χρέος 176% του ΑΕΠ, με ανεργία 27%, που κάποια στιγμή πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 237 δισ. ευρώ, η έξοδος αυτή δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, Sudip Roy.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρέπει να ξερογλείφεται με την προοπτική της προτεινόμενης επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Αυτή, άλλωστε, είναι η επιβεβαίωση των πολιτικών που η ΕΕ το ΔΝΤ και οι άλλοι επίσημοι πιστωτές επέβαλαν στην Ελλάδα. Αυτή, υποτίθεται, είναι η έγκριση που δίνει η αγορά στις προσπάθειες αυτές.

Ασχέτως αν η Ελλάδα επέβαλε απώλειες ύψους 75% στους ιδιώτες ομολογιούχους πριν από δυο χρόνια όταν αναδιάρθρωσε χρέος ύψους 197 δισ. ευρώ.

Ασχέτως αν η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,9% πέρυσι.

Ασχέτως αν ο λόγος του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, στο 176%, παραμένει υψηλότερος απ' ότι όταν η χώρα πρωτο-υπέβαλλε αίτηση για βοήθεια τον Μάιο του 2010.

Ασχέτως αν ο στόχος του 124% μέχρι το 2020 που έχει θέσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης παραμένει ένα «όραμα».

Ασχέτως αν η έκδοση αυτών των ομολόγων θα αυξήσει τον αριθμητή του κλάσματος, καθιστώντας δυσκολότερη, και όχι ευκολότερη, την επίτευξη του στόχου αυτού».

Σύμφωνα με τον Roy, «η ελληνική κυβέρνηση δείχνει την πρόοδο. Λέει πως οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν πως η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος. Προσθέτει ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

Όμως αυτά τα στοιχεία είναι ανούσια στο πλαίσιο ενός χρέους που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρώσει δάνεια διάσωσης ύψους 237 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι πως τα δημοσιονομικά της Ελλάδας απέχουν πολύ από το να είναι εύρωστα».

«Τον Φεβρουάριο, οι μειώσεις μισθών σε ορισμένους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας –κάτι που λειτουργεί ως υπενθύμιση του πόσο δύσκολο παραμένει το πολιτικό κλίμα. Υπάρχουν επιπλέον νομικές αμφισβητήσεις άλλων πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής.

Το σημαντικότερο, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι άνθρωποι αυτοί να δώσουν «δεκάρα» για αυτή την έκδοση ο-«ορόσημο» ελληνικών ομολόγων», σημεώνει.

«Έτσι, αντί να εκδώσουν περισσότερο χρέος που θα το «καταπιούν» σε μεγάλο βαθμό οι εγχώριες τράπεζες και ένα μάτσο hedge funds –αφού πολλοί διαχειριστές πραγματικού χρήματος δεν θα επιτραπεί να αγγίξουν έναν εκδότη που αξιολογείται με C- ίσως οι policymakers θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους πρώτα στο πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και πως θα ξαναζωντανέψουν οι επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν πράγματι ένας λόγος για πανηγυρισμό», καταλήγει ο αρθρογράφος του Reuters.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v