Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μακριά ουρά των… ”ταύρων”

Η αγορά των ταύρων θα συνεχιστεί στη Σοφοκλέους, με ακόμη πιο επιθετική άνοδο, υποστηρίζει ειδικός συνεργάτης του euro2day, αντλώντας από 16 χρόνια εμπειρίας στην αγορά. Προειδοποιεί όμως ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την επερχόμενη περίοδο της υπερβολής, που δεν αποκλείεται να προκύψει μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες!

Η μακριά ουρά των… ”ταύρων”
Ειδικού συνεργάτη*

Η πορεία των αγορών το τελευταίο διάστημα είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο εντυπωσιακά είναι και τα ”χάρτινα” κέρδη των επενδυτών που σε ένα περιβάλλον ανύπαρκτων επιτοκίων, καταγράφουν διψήφιες αποδόσεις σε λίγες εβδομάδες.

Τα πράγματα όμως δεν σταματούν εδώ. Τι να πει κανείς για τις αποδόσεις της τελευταίας τριετίας; Τι να πει για την εκτίναξη των τιμών των λεγόμενων ”βαριών” χαρτιών, που μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχουν διπλασιάσει την αξία τους;

Να πει το προφανές: Είμαστε μέσα σε μια ανοδική αγορά (Bull Market, επί το ελληνικότερο) και όλες οι εξελίξεις διαβάζονται αισιόδοξα. Ακόμα και η εμφάνιση ενός οικονομικού παράγοντα σε trendy εστιατόριο των Αθηνών, μεταφράζεται σε θετική εξέλιξη για τις δραστηριότητες του ομίλου που διοικεί!

Όχι, δεν είμαι Κασσάνδρα. Όχι, δεν είμαι αρνητικός. Παρατηρητής και λάτρης των αγορών είμαι. Και ίσως επειδή παρατηρώ στενά την αγορά μας τα τελευταία 16 χρόνια, η όρασή μου έχει βελτιωθεί. Το ίδιο και ορισμένες άλλες αισθήσεις μου, όπως η ακοή.

Περιμένω ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στην αγορά και μάλιστα ακόμα πιο επιθετική από αυτή που βλέπουμε σήμερα. Οι λόγοι είναι δύο: Η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει παγκοσμίως και η σταδιακή αλλά ουσιαστική επικράτηση της άποψης ότι οι μετοχές αποδίδουν και θα αποδίδουν.

Αυτό το δεύτερο συμβαίνει με την αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Όταν στη συνείδηση των επενδυτών έχει καταγραφεί μια ισχυρή άποψη, τότε η θέση που παίρνουν είναι υπέρ (long).

Ένας σπουδαίος επενδυτής, ο Andre Kostοlani, είπε ότι καθοριστικοί για τη συνολική τάση του χρηματιστηρίου είναι δύο βασικοί παράγοντες:

Η σχέση μεταξύ της ποσότητας του χρήματος και της έκδοσης νέων αξιογράφων και το ψυχολογικό στοιχείο, η αισιοδοξία ή η απαισιοδοξία, η εκτίμηση δηλαδή του μέλλοντος. Έτσι η εξίσωση της πορείας των τιμών στο χρηματιστήριο είναι:

Τάση (Τ) = Χρήμα (Χ) + Ψυχολογία (Ψ)

Επίσης με νόημα σημειώνει ότι όταν ανεβαίνει το χρηματιστήριο, το κοινό έρχεται, και όταν πέφτει το χρηματιστήριο, φεύγει.

Τέλος, επειδή το παρελθόν έχει πάντα μεγάλη αξία, κάθε χρηματιστηριακός κύκλος αποτελείται από τρεις φάσεις:

1. Τη φάση της διόρθωσης

2. Τη φάση της προσαρμογής ή συνοδείας

3. Τη φάση της υπερβολής

Κάπως έτσι λοιπόν έγιναν τα πράγματα στην προηγούμενη άνοδο όπως στο γράφημα που δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ” Συνοδευτικό Υλικό”.

Κάπως έτσι πιστεύω ότι θα γίνουν και στο μέλλον. Έπειτα από χρόνια διόρθωσης με αίμα, πόνο, δικαστήρια και φωνές, και μια μικρή περίοδο αδιαφορίας, λόγω της συμμετοχής των επαγγελματιών επενδυτών – σε αντίθεση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η αγορά μπήκε σε μια φάση συνοδείας των αποτελεσμάτων, της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και η ψυχολογία απέκτησε θετική επίδραση στις τιμές.

Λυπάμαι αλλά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τη διάρκεια αυτής της δεύτερης φάσης, γνωρίζω όμως ότι θα την ακολουθήσει η φάση της υπερβολής.

Πιστεύω ότι αυτή η φάση θα ξεκινήσει τους επόμενους 6-12 μήνες, μπορεί όμως κάτι τέτοιο να συμβεί και πολύ συντομότερα καθώς ένα μεμονωμένο περιστατικό σε μια μεγάλη εταιρία, στα οικονομικά της χώρας μας ή κάπου στον κόσμο (το φαινόμενο του πετάγματος της πεταλούδας) είναι αρκετό για να μετατρέψει τη θετική ψυχολογία σε ”υπέρμετρη αισιοδοξία” και να αποτελέσει το έναυσμα για την είσοδό μας στη φάση της υπερβολής.

Ξέρω ότι γίνομαι ιδιαίτερα αρεστός με αυτά που γράφω, όμως δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλω να περιγράψω. Δυστυχώς είναι εκείνο που θα ξεκινήσει μετά το τέλος της τρίτης φάσης.

Δηλαδή η νέα περίοδος διόρθωσης από τα δυσθεώρητα και παράλογα ύψη τα οποία θα έχουν προσεγγίσει οι τιμές. Το νέο πολεμικό σκηνικό με θύματα και θύτες τους ίδιους ανθρώπους.

Τους όψιμους επενδυτές.

Είναι βέβαιον ότι αρκετοί επενδυτές έχουν ήδη πετύχει σημαντικές αποδόσεις κατά την προηγούμενη άνοδο, ”γράφουν” δηλαδή σημαντικά κέρδη και θεωρούν ότι στη φάση της υπερβολής θα ρευστοποιήσουν απολαμβάνοντας τους καρπούς των τοποθετήσεων. Κάποιοι σαφώς και θα τα καταφέρουν.

Μακάρι να γινόταν το ίδιο για όλους τους επενδυτές. Δεν θα γίνει.

Ο καθένας από εμάς θα κληθεί να κάνει τις δικές του επιλογές. Έχουμε όλοι όμως κοινή καθημερινή λογική. Ας τη χρησιμοποιήσουμε και καλά κέρδη!

* Ο αρθρογράφος είναι στέλεχος της αγοράς με μακρά και επιτυχημένη εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων και επιθυμεί λόγω της θέσης του να διατηρήσει ανωνυμία.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v