Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρρηγεωργίου: Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία λόγω της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, εκτιμά ο Αλ. Σαρρηγεωργίου. Οι προοπτικές ανάπτυξης. Ποια λάθη πρέπει να αποφευχθούν. Τι προβλέπει για το Solvency II.

Σαρρηγεωργίου: Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία
Κάλεσμα στην ασφαλιστική βιομηχανία να αξιοποιήσει την τεράστια, όπως τη χαρακτήρισε, ευκαιρία που δημιουργεί η κρίση και η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) Αλ. Σαρρηγεωργίου.

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών στην Ύδρα, ο κ. Σαρρηγεωργίου, αφού επισήμανε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στα ισχυρά χτυπήματα που δέχθηκε από το PSI και την κρίση, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, εφόσον βέβαια αποφευχθούν τα λάθη και οι πρακτικές του παρελθόντος και το ασφαλιστικό προϊόν γίνει... sexy.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία λόγω της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους. Για πρώτη φορά η ιδιωτική ασφάλιση έχει τη δυνατότητα να βγει από τη σκιά της κρατικής «ημιδωρεάν» παροχής υπηρεσιών σύνταξης και υγείας για όλους η οποία απέτυχε, καθώς αποδείχθηκε ότι το κράτος δεν διέθετε τα απαραίτητα αποθέματα ή κεφάλαια και να πρωταγωνιστήσει.

Αν η ασφαλιστική αγορά καταφέρει να καλύψει το κενό που δημιουργεί η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, τότε η ασφαλιστική παραγωγή θα ανέλθει από 2,3% ως προς το ΑΕΠ στο 8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για να συμβεί αυτό, όπως προειδοποίησε ο κ. Σαρρηγεωργίου, πρέπει ως αγορά να πλησιάσουμε τον πελάτη μας με διαφάνεια, καθαρές κουβέντες, προϊόντα προσαρμοσμένα στην οικονομική πραγματικότητα, καλά εκπαιδευμένους, επιλεγμένους και αξιόπιστους ασφαλιστές και να τους εκπαιδεύσουμε στο γιατί αν και η ασφάλιση μοιάζει σήμερα προϊόν πολυτελείας, η απουσία της μπορεί να αποβεί καταστροφική για την κοινωνία.

«Θα πρέπει να κάνουμε το ασφαλιστικό προϊόν sexy!», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σημειώνοντας ότι η εποχή δε συγχωρεί λάθη, τιμωρεί τον εφησυχασμό και δεν ανέχεται τις προβληματικές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος που εφάρμοσαν τόσο οι ασφαλιστικές, όσο και οι υπάλληλοι και οι πράκτορες.

Κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου, οι αλλαγές που επέφερε η κρίση λειτουργούν ως ευκαιρία. Και αυτό γιατί οι ασφαλιστικές λειτουργούν πλέον σε περιβάλλον αξιόπιστης εποπτείας, απαιτητικών κανονιστικών ρυθμίσεων, ενώ οι μέτοχοί τους απέδειξαν μετά το PSI ότι μπορούν να βάλουν κεφάλαια σε μια κρίσιμη καμπή.

Θύμισε δε ότι από το 2009 έως σήμερα η αγορά υπέστη μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων της τάξεως του 19%, παρ' όλα αυτά το 2012 κατέβαλε αποζημιώσεις 3 δισ. ευρώ με την παραγωγή των ασφαλίστρων στα € 4,3 δισ.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι ασφαλιστικές κατέγραψαν ζημίες περίπου 2 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή τους στο PSI σε ένα σύνολο επενδύσεων €17 δισ., όμως πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους μέχρι το τελευταίο ευρώ, ενώ οι ζημίες καλύφθηκαν αποκλειστικά και μόνο από τους μετόχους, κάτι το οποίο δεν αναγνωρίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, στον βαθμό που θα έπρεπε.

Για το Solvency II σημείωσε ότι η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα μετατεθεί για το 2016, θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως είναι πολύ πιθανό ο 2ος και μέρος του 3ου πυλώνα να εφαρμοστούν ήδη από το 2014.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v