Washington Times: Μία ακόμα διάσωση...

Με το τρίτο πακέτο, η Ευρώπη ετοιμάζεται να σώσει τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι προτιμούν να σπαταλούν ξένα λεφτά, παρά να μειώσουν το δημόσιο και τις κρατικές δαπάνες, σχολιάζει στο editorial της η Washington Τimes.

Washington Times: Μία ακόμα διάσωση...
«Στην ελληνική τραγωδία, ο βασικός χαρακτήρας υπερεκτιμά τις ικανότητές του και φέρνει την καταστροφή στον εαυτό του και στην οικογένειά του. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιράζονται αυτήν τη μοιραία υπερηφάνεια, θεωρώντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται από τις μελλοντικές γενιές χωρίς συνέπειες. Η τελευταία τους υπερβολή είναι μια τρίτη διάσωση για την Ελλάδα»: αυτό αναφέρει στο Editorial της η Washington Times.

Όπως επισημαίνει, «τα πρώτα δύο πακέτα διάσωσης ανήλθαν συνολικά σε 321 δισ. δολάρια και είδαν τους ιδιώτες επενδυτές να χάνουν το ήμισυ της αξίας των ομολόγων τους. Η επόμενη διάσωση αναμένεται να είναι μικρότερη, γύρω στα 15 δισ. δολάρια. Αυτά τα πακέτα χρηματοδοτήθηκαν από κοινού από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και αυτό σημαίνει ότι μέρος του λογαριασμού πλήρωσαν και οι Αμερικανοί φορολογούμενοι.

Η επόμενη διάσωση αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη, και αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να πληρώσουν τα περισσότερα, διότι έχουν την πιο παραγωγική οικονομία».

Κατά τη Washington Times, «οι ευρωκράτες δικαιολογούν τα πακέτα διάσωσης λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εξορθολογίσει τον προϋπολογισμό της ως όρο για να λάβει περαιτέρω κεφάλαια. Αυτό ακούγεται υπεύθυνο, όμως δημιουργεί στρεβλά κίνητρα και χάνει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης, που είναι η έλλειψη ανάπτυξης.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι υπερβολικά μεγάλη και επιβαρυντική. Ο εξορθολογισμός των λογιστικών βιβλίων μέσω της αύξησης φόρων θα σκοτώσει την ανάπτυξη. Τα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν παγιδευτεί από τα υψηλά χρέη και ταλανίζονται από την ύφεση, μπορούν να δραπετεύσουν μόνο εάν επεκταθούν οι οικονομίες τους. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θα γίνει εάν οι πολιτικοί αυξάνουν τους φόρους στην παραγωγική δραστηριότητα, τιμωρώντας τους επιχειρηματίες.

Η μεταφορά κεφαλαίων από μία παραφουσκωμένη γραφειοκρατία σε μια ακόμα πιο παραφουσκωμένη γραφειοκρατία θα αποθαρρύνει την αναγκαία ανάπτυξη. Οι διασώσεις είναι ένα δώρο προς τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τους είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσουν να δαπανούν τα χρήματα μιας άλλης χώρας, παρά να λάβουν το μη δημοφιλές μέτρο της περικοπής μη απαραίτητων εγχώριων υπηρεσιών και δαπανών».

«Η γενναιοδωρία της Ευρώπης προς την Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα», τονίζεται στο Editorial. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλήττεται από την ύφεση, ξεμένει ταχύτατα από ρευστό, χάρη στη δική της σπατάλη. Ενώ η Γερμανία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, η οικονομική παραγωγή στη Γαλλία, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., μειώθηκε τον Ιούλιο.

Εάν τα κράτη μέλη της Ευρώπης δεν αντιμετωπίσουν τα υπερμεγέθη κοινωνικά κράτη τους και τα επιβαρυντικά φορολογικά συστήματα, η ανεργία και η ύφεση θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και αλλού».

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v