NYT: Το παιχνίδι με τις λέξεις του MSCI

Είναι αναδυόμενη αγορά η ελληνική ή μήπως είναι "βυθιζόμενη", διερωτάται ο αρθρογράφος των New York Times, Floyd Norris. Πώς οι... εύηχοι χαρακτηρισμοί που δίνει ο MSCI για να κατατάσσει τις χώρες επηρεάζουν την ψυχολογία και τι σημαίνουν στην πραγματικότητα.

NYT: Το παιχνίδι με τις λέξεις του MSCI
Είναι η Ελλάδα αναδυόμενη αγορά; Βυθιζόμενη θα ήταν καλύτερα, σχολιάζει ο αρθρογράφος των New York Times, Floyd Norris. Όμως την Τρίτη, ο MSCI κατέταξε επισήμως την Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές.

Βέβαια, ο MSCI δεν έκανε κομπλιμέντο στους δύστυχους Έλληνες, σημειώνει. Αντιθέτως, το όνομα αντανακλά μια τάση για ακόμα πιο θετικούς χαρακτηρισμούς για οικονομίες που είναι «κάθε άλλο παρά ανεπτυγμένες».

Κάποτε, ήταν «μη ανεπτυγμένες», και αυτό ακουγόταν άσχημο. Τότε, έγιναν «αναπτυσσόμενες», όρος που υποδήλωνε ότι γίνεται πρόοδος, είτε πράγματι γινόταν, είτε όχι. Κατόπιν, έγιναν «αναδυόμενες». Ο κάθε όρος ακουγόταν καλύτερος από τον προηγούμενο.

Ο MSCI έχει μία ακόμα ομάδα, που βρίσκεται κάτω από την αναδυόμενη, γνωστή και ως «frontier».

Η ομάδα στην οποία εντάσσεται μια χώρα μπορεί να έχει σημασία, διότι οι θεσμικοί επενδυτές συγκρίνουν τις επιδόσεις της με τους διάφορους δείκτες MSCI, επισημαίνει ο Norris. Δεν υπάρχει δείκτης «frontier», που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις στις χώρες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Τελευταία, ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών υποαποδίδει έναντι του δείκτη των ανεπτυγμένων.

Την Τρίτη, ο MSCI αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν αξίζει πλέον να κατατάσσεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, και μεταφέρθηκε στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Βέβαια, ο MSCI δεν εννοεί πραγματικά ότι η Ελλάδα είναι αναδυόμενη», κατά τον Norris. Επιστρέφοντας στην παλιά «ταμπέλα» της «μη ανεπτυγμένης» θα ήταν πιο κοντά σε αυτό που προσπαθεί να πει, όμως δεν θα ήταν τόσο εύηχο. «Μη αναπτυσσόμενη» θα ήταν καλύτερο, όμως δεν έχουμε πλέον αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

Οι άλλες αλλαγές που έγιναν την Τρίτη συμπεριλαμβάνουν την υποβάθμιση του Μαρόκου από αναδυόμενη σε frontier, και την αναβάθμιση του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε αναδυόμενες.

Ο MSCI ανέφερε πως σκέφτεται να υποβαθμίσει την Αίγυπτο σε frontier από αναδυόμενη και τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν σε ανεπτυγμένες από αναδυόμενες, αλλά δεν θα το πράξει τουλάχιστον μέχρι του χρόνου. Στην Κίνα, που παραμένει αναδυόμενη, μπορεί να μην αρέσει η άνοδος της Ταϊβάν.

Θα ήταν ωραίο να είχαμε ορολογία που να ακούγεται ουδέτερη. Αυτό που έχουμε τώρα κάνει την κάθε χώρα να ακούγεται καλή. Ας πούμε ότι υπερεκτιμώνται οι δυνατότητές τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v