Reuters: Ομάδα χωρίς προπονητή η τρόικα

Η τρόικα μοιάζει με ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή, γράφει το Reuters. Απογοητευτικός ο απολογισμός στα τρία προγράμματα. Το ΔΝΤ διέλυσε το μύθο της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των τριών.

Reuters: Ομάδα χωρίς προπονητή η τρόικα

Aν η τρόικα ήταν ποδοσφαιρική ομάδα, θα έψαχνε ήδη για νέο προπονητή, μετά τη φτωχή συγκομιδή της μιας νίκης, μιας ήττας και μιας ισοπαλίας, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters Paul Taylor, αναφερόμενος στα προγράμματα της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. 

Ο κ. Taylor υπενθυμίζει ότι η "άβολη" τριάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συγκροτήθηκε άρον άρον τον Μάρτιο του 2010, μετά την έκρηξη του δημόσιου χρέους και ελλείμματος της Ελλάδας.

Το "mea culpa" του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα για τις αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος, διέλυσε το μύθο της αρμονικής συνεργασίας των τριών θεσμών στα προγράμματα διάσωσης που επέβαλαν.

Όπως αποκάλυψε το Ταμείο, υπήρξαν συγκρούσεις για το αν η Ελλάδα έπρεπε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και κατά πόσον η Ιρλανδία έπρεπε να "κουρέψει" τους ομολογιούχους των τραπεζών της.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, η δημοσιοποίηση των συγκρούσεων αυτών δημιουργεί το ερώτημα για το αν βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της τρόικας.

Ο ίδιος εκτιμά πως αν και όλες οι πλευρές έχουν ψυχρανθεί, το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου φαίνεται απίθανο.

Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι υποβάθμισε τα κριτήρια του για να στηρίξει ένα λανθασμένο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Κομισιόν υποστηρίζει ότι διαφωνεί πλήρως με την άποψη του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος έπρεπε να είχε αναδιαρθρωθεί νωρίτερα, ενώ η ΕΚΤ αναφέρει ότι το ΔΝΤ ερμηνεύει λανθασμένα όσα συνέβησαν.

Οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι αν άφηναν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να αναδιαρθρώσει το χρέος της στις αρχές του 2010, θα αυξανόταν ο κίνδυνος μετάστασης στις υπόλοιπες χώρες.

"Θα ήταν η στιγμή Lehman της Ευρώπης" δήλωσε στο Reuters, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn.

"Δεν θυμάμαι τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn να προτείνει μια αναδιάρθρωση στην αρχή του προγράμματος, αλλά θυμάμαι την Christine Lagarde να αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο" πρόσθεσε.

Πηγή του ΔΝΤ η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε στο Reuters ότι το πραγματικό πρόβλημα με την τρόικα είναι πως δεν υπάρχει κάποιος που να κάνει κουμάντο.

"Μοιάζει περισσότερο με μια ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή και χωρίς ξεκάθαρους ρόλους για τους παίχτες μέσα στο γήπεδο" πρόσθεσε.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v