Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: «Δεν θα σχολιάζουμε, γράψτε ότι… θέλετε»

Εντελώς ατυχής η σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΤΕ θυμίζει παλαιότερες εποχές, που η τράπεζα ήταν όντως «κράτος εν κράτει». Μια εταιρεία έχει την υποχρέωση να διαψεύδει ανακριβείς πληροφορίες.

ETE: «Δεν θα σχολιάζουμε, γράψτε ότι… θέλετε»
Εντελώς ατυχής η σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΤΕ θυμίζει παλαιότερες εποχές, που η τράπεζα ήταν όντως «κράτος εν κράτει».

Ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία, η τράπεζα ΟΦΕΙΛΕΙ να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσιεύονται και δύνανται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το επενδυτικό κοινό, ιδίως κατά την περίοδο στην οποία διεξάγει ίσως την κρισιμότερη αύξηση κεφαλαίου της ιστορίας της.

Ιδίως σε μια περίοδο που οι τραπεζικές μετοχές, εξ αιτίας και του ευτελούς αντιτίμου έναντι του οποίου διαπραγματεύονται, έχουν καταντήσει χειρότερες από πλευράς διακύμανσης ακόμη και από την πάλαι ποτέ περιφέρεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα όχι μόνο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και των εισαγγελικών αρχών.

Η κατάσταση είναι ήδη εξαιρετικά βεβαρυμμένη, για να την κάνουμε χειρότερη. Και εν πάση περιπτώσει το παιχνίδι έχει θεσμοθετημένους κανόνες που ισχύουν για όλους, είτε πρόκειται για την Εθνική, είτε για τον οποιονδήποτε.

Για να γίνουμε δε απόλυτα ξεκάθαροι, όταν αναγράφονται πληροφορίες, τουλάχιστον σε αναγνωρισμένα δημοσιογραφικά Μέσα (ουδείς έχει την απαίτηση να παρακολουθούνται και να σχολιάζονται τα πάσης φύσεως blogs) η διοίκηση της ΕΤΕ, δεν μπορεί να απαιτεί διαφορετική μεταχείριση από οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη εταιρία.

Έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να διαψεύδει τις ανακριβείς πληροφορίες και να επιβεβαιώνει ή έστω να μην σχολιάζει (για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει το no comment διεθνώς, σε περίπτωση πρώιμης αποκάλυψης εταιρικών γεγονότων) τις ακριβείς. Έχει επίσης και επιλογές για το πώς θα απαντήσει, αυτό το ξέρουμε όλοι.

Στο κάτω κάτω αν η Τράπεζα δεν θέλει να γράφονται διάφορα για την αύξηση κεφαλαίων της, όπως αυτά που γράφτηκαν σε κάποια Μέσα, ας ελέγξει τις διαρροές από το εσωτερικό της.

Δεν έχει όμως το δικαίωμα να μην απαντά.

Σε αντίθετη περίπτωση οφείλει να παρεμβαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να ερωτά την εταιρία, στην περίπτωση ύπαρξης σημαντικών πληροφοριών, που δύνανται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την τιμή της μετοχής, όπως ακριβώς κάνει και σε όλες τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Για όσους διερωτώνται, σημειώνω ότι το Euro2day.gr δεν είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε παιχνίδια σχετιζόμενα με τις εν εξελίξει αυξήσεις, ούτε όμως και να τα παρακολουθεί σφυρίζοντας αδιάφορα. Είτε είναι υπέρ είτε είναι εναντίον, κάποιων τραπεζών.

Διότι αυτή την περίοδο λέγονται -και γράφονται- απίστευτες μπαρούφες, από διάφορες πλευρές, οι οποίες ασφαλώς και μπορούν να παρασύρουν τους επενδυτές, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Κι όλα αυτά, τελικά είναι επικίνδυνα για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια τη χώρα.


* Διευθυντής του Euro2day.gr

*** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v