ΓΔ: Περιμένει «σήμα» από τον όγκο συναλλαγών

Τι δείχνουν τα τεχνικά σήματα για το ενδεχόμενο αντίδρασης στη Σοφοκλέους. Ξεκάθαρο σινιάλο μόνο από τη συναλλακτική δραστηριότητα. Οι επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις. Του Σπ. Παπαθανασίου.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
ΓΔ: Περιμένει «σήμα» από τον όγκο συναλλαγών
Κοινός τόπος είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε φάση αναμονής. Αναμένονται οι τελικές απαντήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενδείξεις για την πορεία του PSI Plus, τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, καθώς και οι πολιτικές διεργασίες που τη συνοδεύουν γενικότερα.

Ωστόσο, μια πρώτη αβεβαιότητα που βάραινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, και ήταν η ύπαρξη ή όχι πιστωτικού γεγονότος, δείχνει να αίρεται, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ISDA.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παρουσιάζει βραχυπρόθεσμη συσσώρευση οριακά κάτω από τα όρια των κινητών μέσων όρων των 50 και 90 ημερών. Παράλληλα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινείται κοντά στο κάτω άκρο των Bollinger Bands. Αυτό πιθανώς να δώσει βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Επιπρόσθετα, ο ταλαντωτής RSI δεν έχει δώσει σήμα αγοράς δεδομένου ότι παραμένει κάτω από το 50 (κινείται σε φάση πωλήσεων). Σε συνέχεια ο τεχνικός δείκτης Μacd έχει δώσει σήμα πώλησης.




Σε γενικές γραμμές, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει σήμα πώλησης από την 21η Φεβρουαρίου με stop loss (σημάδι εισόδου) τις 757 περίπου μονάδες.

Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 714, 680-675, 650 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 765, 781, 797 και 800 μονάδων.



Σημειώνεται ότι ξεκάθαρο σήμα θα δώσει η συναλλακτική δραστηριότητα. Στην παρούσα φάση, η τελευταία διατηρείται σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές.

Η πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας, εκτός από τιμωρία, μπορεί να είναι και ευκαιρία σε περίπτωση όπου ξεπεραστούν οι βραχυπρόθεσμοι σκόπελοι και εξασφαλιστεί, σε κάποιον βαθμό, η βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό, πιθανώς, θα εκκινήσει μια διαδικασία αναβάθμισης από τους επενδυτικούς οίκους.
Οι επενδυτές μπορούν να δουν τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα» δεδομένου ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι περίπου νομοτέλεια, ενώ ανάπτυξη χωρίς έργα - κατασκευές δεν νοείται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα θα δούμε συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας.


* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS ΑΕΠΕΥ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v