Ευθύνες και υποχρεώσεις του σύγχρονου manager

Ο εταιρικός κόσμος βρίσκεται μπροστά σε νέες συνθήκες λειτουργίας του επιχειρείν αλλά και του κοινωνικού ρόλου του ιδιωτικού τομέα. Ο πολύπλευρος ρόλος του διαχειριστή και οι επιταγές της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ευθύνες και υποχρεώσεις του σύγχρονου manager

Ο κόσμος των επιχειρήσεων αλλάζει, γρήγορα, σε βάθος και σε θεσμικό επίπεδο. Στο μέτρο δε που όλο και περισσότερο οι επιχειρήσεις θα απευθύνονται στην λαϊκή αποταμίευση για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, η ποιότητα της εταιρικής τους διακυβέρνησης θα είναι αποφασιστικό στοιχείο της ύπαρξής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εταιρικός κόσμος βρίσκεται μπροστά σε νέες συνθήκες λειτουργίας του επιχειρείν, αλλά και του κοινωνικού ρόλου των επιχειρήσεων. Η Εταιρική Διακυβέρνηση, αποτελεί ετσι και κοινωνική προτεραιότητα για την επιχείρηση.

Στις χώρες όπου ισχύουν και εφαρμόζονται οι κανόνες του κράτους δικαίου και οι θεσμοί που το διέπουν, το επιχειρείν ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην κοινωνία των πολιτών. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διαφάνεια, η υπευθυνότητα και η λογοδοσία δεν αποτελούν έννοιες κενές περιεχομένου. Είναι μια πραγματικότητα η οποία κινείται μέσα σε πλαίσια Εταιρικής Διακυβέρνησης, τα οποία έγιναν απαραίτητα μετά τα επανειλημμένα περιστατικά εταιρικής αστοχίας και τις μεγάλες κρίσεις εταιρικής απάτης των αρχών του 21ου αιώνα.

Στο νέο αυτό επιχειρηματικό περιβάλλον,διεθνείς επιχειρηματικοί φορείς,αναγνωρίζουν οτι σημαντικό ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι παίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιρειών, και των οποίων βασικοί πυλώνες της λειτουργίας τους είναι:

  • Η σαφώς διατυπωμένη διάκριση ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ Μετόχων, ΔΣ και Διοίκησης.
  • Η δημιουργία και επιστροφή Αξίας για όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένης και της Κοινωνίας (StakeholdersCapitalism).
  • Η Συμμόρφωση με την Νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης καθώς και τα διεθνή πρότυπα του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).
  • Η Ισχυρή, αποτελεσματική και με στοιχεία Διαφορετικότητας σύνθεση του ΔΣ, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο που του έχουν αναθέσει οι μέτοχοι και να καθορίζει επιτυχώς τον Σκοπό, την Αποστολή, το Όραμα και την Μακροχρόνια Στρατηγική της επιχείρησης.
  • Η τακτική αξιολόγηση της ουσιαστικής λειτουργίας του ΔΣ σε θέματα λειτουργίας κανονιστικής συμμόρφωσης, δομής και στελέχωσης.
  • Η Υποστήριξη του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας στην πραγμάτωση του οράματος και της στρατηγικής, με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη της Εταιρίας.
  • Η Επιλογή, η Αξιολόγηση και ο προγραμματισμός της Διάδοχης του Διευθύνοντα Συμβούλου.
  • Η προώθηση προγραμμάτων Αμοιβών και Συστημάτων παροχών για την διοίκηση, που να ευθυγραμμίζονται με την επίτευξη των Μακροχρονίων στόχων της Εταιρείας λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιντο συνολικό σύστημα Αμοιβών του προσωπικού αυτής.
  • Η Δημιουργία και εδραίωση μηχανισμού επιτήρησης και αξιολόγησης των πρακτικών της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων ως φορέας έκφρασης του ανώτατου επαγγελματικού μάνατζμεντ και προάγοντας την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, προωθεί ενεργά την εφαρμογή των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης στο Ελληνικό Επιχειρείν με πρωτοβουλίες, όπως:

  • Συμμετοχή στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) και ουσιαστική συνεισφορά στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το NA706/2020 και τα Διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές.
  • Δημιουργία ομάδας δράσης μελών με εμπειρία στο θέμα.
  • Προώθηση του θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης μέσω άρθρων και τοποθετήσεων στις εκδηλώσεις της ΕΑΣΕ, τα Μ.Μ.Ε. και τα κοινωνικά δίκτυα και προτροπή των μελών της για υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης και Αποτελεσματικής Ηγεσίας.
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων για την ενημέρωση/εκπαίδευση των μελών μας σε θέματα καλών πρακτικών ΕΔ.

Επιπροσθέτως, η ΕΑΣΕ προτείνει τις εξής ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς:

  • Ενίσχυση της εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις μεγάλες ελληνικές και κυρίως τις εισηγμένες επιχειρήσεις, μέσω εργαλείων και συστημάτων συγκριτικής αξιολόγησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Εφαρμογή του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις μη εισηγμένες Μεγάλες Επιχειρήσεις αλλά και τις θυγατρικές των πολυεθνικών.
  • Εφαρμογή της Δήλωσης Εταιρικής Διακυβέρνησης σύμφωνα με το Ν.4706/2020, αλλά και τις διεθνείς πρακτικές (InvestorsStewardshipCode), για τις μεγάλες και αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση διεθνών επενδυτών.
  • Ενθάρρυνση σύνταξης οδηγών «καλών διεθνών πρακτικών» σε ότι αφορά το προφίλ των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών τωνΔΣ.
Όπως τονίζει ο Γιάννης Αναστασόπουλος, ειδικός σύμβουλος της Εταιρίας και μέλος της 25 χρόνια, η ΕΑΣΕ θεωρεί ότι η τήρηση των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εμπέδωση εμπιστοσύνης της κοινωνίας τόσο προς το Κράτος, όσο και τις επιχειρήσεις ιδιωτικές και δημόσιες.

Για το λόγο αυτό προτείνει την εφαρμογή τους στις εταιρίες και οργανισμούς του Δημοσίου με την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση όπου χρειάζεται. Για την κάλυψητης αναλογίας συμμετοχής των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών στα ΔΣ. που προβλέπει ο Ν. 4706/2020 σημαντική κρίνεται η κεφαλαιοποίηση της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και εμπειρίας των επαγγελματιών managers μελών της ΕΑΣΕ.

Για την ιστορία επισημαίνουμε ότι η ΕΑΣΕ ιδρύθηκε πριν από 35 χρόνια και σημερινός πρόεδρός της είναι ο κ. Βασίλης Ραμπάτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v