Στην καθημερινότητά σας υπάρχουν πολλές πηγές άγχους, ακόμα και προτού υπολογίσετε μια μεγάλη πρόκληση ή ένα άρρωστο παιδί. Με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως οι παρακάτω μπορείτε να προστατεύετε τα ατομικά σας αποθέματα από τη φθορά της καθημερινότητας:
Προωθήστε τα θετικά συναισθήματα
Καλλιεργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των μελών της ομάδας σας, στο οποίο θα μπορείτε να αντλείτε παρηγοριά από τους συναδέλφους σας ακόμα και σε μια κρίσιμη κατάσταση. Αφιερώστε χρόνο σε συναισθηματικά ευεργετικές σχέσεις στην εργασία, ακόμα κι αν δεν είναι στρατηγικές, και εκφράζετε τακτικά την ευγνωμοσύνη σας.
Συνηθίστε να παρατηρείτε εναλλάξ την εργασία με την οποία ασχολείστε τώρα και την ευρύτερη εικόνα, προκείμενου να αντλείτε ευχαρίστηση από την πρόοδο που σημειώσατε και να έρχεστε σε επαφή με αυτό που πραγματικά σας κινητοποιεί. Όταν αρχίσετε να νιώθετε φορτισμένος, αναπνεύστε βαθιά και δείξτε επιείκεια στον εαυτό σας.
Αναπτύξτε ένα τελετουργικό για να σκέφτεστε τακτικά το νόημα, ίσως καθημερινά, την ώρα που ετοιμάζεστε να φύγετε. Όσο πιο συνειδητά συνδέετε την εργασία σας με την ευρύτερη έννοια ενός σκοπού -είτε αυτός είναι να αλλάξετε τον κόσμο είτε να εξασφαλίσετε την οικονομική σας σταθερότητα- τόσο καλύτερα θα μπορείτε να αντιμετωπίζετε τις καλές και τις κακές στιγμές κάθε μέρας.
Φροντίστε το μυαλό και το σώμα σας
Η φροντίδα της σωματικής σας κατάστασης θα μειώσει το άγχος σας στην εργασία και θα βελτιώσει την ικανότητά σας να ηγείστε.
Ο ύπνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Ξεκουραστείτε πέφτοντας νωρίς για ύπνο το βράδυ. Η διατροφή είναι εξίσου σημαντική. Να τρώτε υγιεινές τροφές κατά διαστήματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Τέλος, η άσκηση απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες που καταπολεμούν το άγχος και δε χρειάζεται να είστε μαραθωνοδρόμος για να απολαύσετε τα οφέλη της. Αρκεί το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες ή το περπάτημα σε έναν διάδρομο μερικές φορές τη μέρα.
Μειώστε το άγχος της καθημερινής λήψης αποφάσεων
Έχετε περιορισμένη ποσότητα νοητικής ενέργειας, γι' αυτό μην τη σπαταλάτε σε αποφάσεις χαμηλής επίδρασης όπως, «τι να φάω για πρωινό σήμερα;» ή «πότε πρέπει να ακούσω τα ηχητικά μου μηνύματα;»
Βάλτε αυτές τις επιλογές στον αυτόματο πιλότο (δημητριακά ή τοστ) ή καθιερώστε μια ρουτίνα (να ακούτε τα ηχητικά σας μηνύματα στις δέκα κάθε πρωί).
Η κοινωνική ψυχολόγος Heidi Halvorson προτείνει να υποστηρίζετε τον εαυτό σας λίγο περισσότερο όταν πρόκειται να πάρετε δύσκολες αποφάσεις γράφοντας εκ των προτέρων μερικές προτάσεις υπόθεσης και αποτελέσματος: «Αν διαπιστώσω ότι ο προϋπολογισμός μας δεν αυξάνεται, τότε θα πάω μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο για να παραμείνω ήρεμος και χαλαρός».