Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν η αλλαγή γίνεται σύμμαχος για τα στελέχη

Στα κινεζικά, η λέξη Αλλαγή αποτελείται από δύο ιδεογράμματα: το ένα σημαίνει Κίνδυνος και το άλλο Ευκαιρία. Μαζί, είναι σύμμαχοι. Η ικανότητα εισαγωγής αλλαγών στις επιχειρήσεις και οι λόγοι «αντίστασης».

Όταν η αλλαγή γίνεται σύμμαχος για τα στελέχη

Στην εποχή μας, οι σύγχρονοι οργανισμοί, σε όποιο επίπεδο και αν δραστηριοποιούνται, δεν μπορούν να παραμένουν ίδιοι για μακρό χρονικό διάστημα. Η ακινησία στην περίπτωσή τους ισοδυναμεί με καταστροφή και τα διαθέσιμα αποδεικτικά παραδείγματα είναι αρκετά και, βεβαίως, εύγλωττα.

Συνεπώς, η αλλαγή πραγμάτων και καταστάσεων είναι συνυφασμένη πάντα με την ίδια την ύπαρξή τους. Πολλοί δέχονται ευχάριστα κάποιες αλλαγές, αλλά οι περισσότεροι αντιστέκονται –ο καθένας βεβαίως για κάποιον λόγο που έχει μεγάλη υποκειμενική αξία.

Οι λόγοι αντίστασης δεν ανιχνεύονται πάντα εύκολα και μπορεί να ξεκινούν από στενά οικονομικά συμφέροντα και να φθάνουν μέχρι φόβο προσωπικής μείωσης, αναστάτωσης, προκατάληψης. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ μικρή ανοχή στις αλλαγές και διστάζουν να δεχθούν το καινούργιο –ακόμη και αν καταφανώς θα έχουν όφελος μετά από κάποιοι διάστημα.

Η ικανότητα εισαγωγής αλλαγών στις επιχειρήσεις είναι εμφανής αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις από λανθασμένες ή απερίσκεπτες κινήσεις. Η αντίσταση του προσωπικού μπορεί να αρχίζει από απάθεια και αδιαφορία και να καταλήγει σε έντονες συζητήσεις, υπονόμευση, σύγκρουση ή και απόρριψη.

Προτείνουμε μία συστηματική προσέγγιση, η οποία αρχίζει από την Διάγνωση-Ανάλυση της συγκεκριμένης περίπτωσης (ποιοι θα αντισταθούν και για ποιον λόγο), συνεχίζεται με επιλογή κατάλληλης Στρατηγικής και τελειώνει με σταθερότητα Εφαρμογής. Καλόν είναι επίσης να θυμόμαστε ότι υπάρχει μία παράμετρος που βοηθά, σε κάθε περίπτωση, και ονομάζεται «κλίμα που να δέχεται τις αλλαγές». Διότι, το μόνο σίγουρο για το μέλλον που έρχεται είναι οι αλλαγές.

Φροντίστε να ανθίσει ένα τέτοιο κλίμα, που θα επιτρέπει η αλλαγή να αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία και όχι σαν απειλή.

Στα κινεζικά, η λέξη Αλλαγή αποτελείται από δύο ιδεογράμματα: το ένα σημαίνει Κίνδυνος και το άλλο Ευκαιρία. Μαζί, είναι σύμμαχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v