Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύτιμος σύμμαχος η διαχείριση του θυμού

Οι επικοινωνιολόγοι βλέπουν την σύγκρουση σαν ευκαιρία. Την αντιμετωπίζουν παραμονεύοντας σιωπηλοί και περιμένοντας. Γιατί η τακτική της υπομονής –η οποία επιτρέπει στον άλλον να ξεθυμάνει– έχει κέρδος

Πολύτιμος σύμμαχος η διαχείριση του θυμού
Οι συγκρούσεις στον χώρο της δουλειάς είναι αναπόφευκτες και δεν είναι σπάνια η εμπειρία της αμηχανίας που δοκιμάζει κανείς προκειμένου να χειριστεί με τον καταλληλότερο τρόπο μια δύσκολη στιγμή

Τί κάνετε όταν ένας θυμωμένος άνθρωπος σάς επιτίθεται λεκτικά; α)Προσπαθείτε να εξηγήσετε την δική σας πλευρά και να τον ηρεμήσετε; β)Κλείνετε την συζήτηση όσο γίνεται πιο γρήγορα; γ) Ήρεμοι, τον αφήνετε να φωνάζει όσο αυτός έχει ανάγκη; δ) Φωνάζετε και εσείς;

Και οι δύο απαντήσεις, α) και β), είναι καλές, αλλά η απάντηση γ) είναι, τις περισσότερες φορές, η ασφαλέστερη.

Όταν έχετε μπροστά σας έναν θυμωμένον άνθρωπο, η πιο συνηθισμένη ενστικτώδης αντίδραση είναι να εκφράσετε την διάθεση να τον καλμάρετε. Ωστόσο, η έκφραση «έλα τώρα, ηρέμησε», υποδηλοί ότι ο άλλος δεν έχει σοβαρό λόγο να είναι θυμωμένος. Αυτό μπορεί να τον κάνει να προσπαθεί, με ακόμη δυνατότερη φωνή, να πείσει ότι ο λόγος για τον οποίον είναι έξαλλος είναι σοβαρός.

Οι επικοινωνιολόγοι βλέπουν την σύγκρουση σαν ευκαιρία. Την αντιμετωπίζουν παραμονεύοντας σιωπηλοί και περιμένοντας. Η τακτική της υπομονής –η οποία επιτρέπει στον άλλον να ξεθυμάνει– έχει κέρδος. Μόλις οι φωνές τελειώσουν, οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να ακούσουν ήρεμα. Το μυστικό είναι να τους αφήσετε να τελειώσουν αυτό που άρχισαν, με τον ρυθμό που επιθυμούν.

Αποφύγετε την αυτόματη αντίδραση άμυνας, αν νοιώθετε αδικημένοι. Κάντε λίγη υπομονή και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει χρόνος, αργότερα, να αποκαταστήσετε τα πράγματα.

Ελέγξτε τις σκέψεις σας την ώρα που κάποιος φωνάζει. Αν είστε στο τηλέφωνο, αποσπάστε την προσοχή σας κοιτάζοντας π.χ. μιαν ευχάριστη εικόνα. Αν βλέπετε τον άλλον, σκεφθείτε μία ωραία ιδιωτική εμπειρία σας.
Μετρήστε μέσα σας μέχρι το 3 για να αποφύγετε να τον διακόψετε. Η παρέμβασή σας θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι συζητήσεις κερδίζονται από αυτόν που ελέγχει την σιωπή και όχι από αυτόν που φωνάζει πιο δυνατά.

Οι άνθρωποι αποκαλύπτουν περισσότερα, αν αφήσετε τον προβολέα επάνω τους λίγο παραπάνω χρόνο από ό,τι συνήθως. Αυτό επιτρέπει να καταλάβετε καλύτερα τις πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης.

Ελέγξτε, τέλος, τί λέει το σώμα σας, οι εκφράσεις του προσώπου σας, οι κινήσεις. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τους μυς του προσώπου σας, μην σταυρώνετε τους βραχίονες, κρατήστε τα χέρια σας μακρυά από το πρόσωπο και το κεφάλι. Αυτά αυξάνουν την ένταση και δείχνουν ότι είστε εκνευρισμένος.

Η ηρεμία σας θα βοηθήσει τον άλλον να εκφράσει τον θυμό του και να είναι πιο δεκτικός όταν έρθει η ώρα να μιλήσετε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v