Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αντίσταση στις αλλαγές φραγμός στην καριέρα

Η αντίσταση των εργαζομένων σε κάθε αλλαγή εξαρτάται από τον βαθμό της δυσαρέσκειας απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση και από τα οφέλη που προβλέπονται σε προσωπικό επίπεδο. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προχωρήσει ο manager.

H αντίσταση στις αλλαγές φραγμός στην καριέρα
Γιατί οι άνθρωποι αντιστέκονται στις αλλαγές; Όταν προωθούνται αλλαγές χωρίς καλό χειρισμό, εμφανίζονται αρνητικά συμπτώματα: χαμηλό ηθικό, κακή επικοινωνία, χαμηλή απόδοση, καταστροφή του πνεύματος της ομάδας, χειρισμοί ανθρώπων και εστίαση στο παρελθόν με εμμονή (να μην αλλάξει τίποτα).

Η αντίσταση των εργαζομένων σε κάθε αλλαγή εξαρτάται από τον βαθμό της δυσαρέσκειας απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση και από τα οφέλη που προβλέπονται σε προσωπικό επίπεδο.

Για μία αποτελεσματική εισαγωγή αλλαγών, αρχίστε με παράθεση των λόγων που την επιβάλλουν και εξηγήστε τις ωφέλειες που θα προκύψουν.

Δώστε προσοχή στις προτάσεις τους. Στηρίξτε τους κατά την διάρκεια της εφαρμογής, έτοιμοι για τροποποιήσεις αν χρειαστεί. Άλλο είναι η σταθερότητα και η συνέπεια και άλλο η ακαμψία σε προφανείς ανάγκες προσαρμογής του καινούργιου στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή συναντάει κανείς άρνηση και σοκ. Οι εργαζόμενοι βουλώνουν τα αυτιά τους, δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Ακολουθεί η αντίσταση με θυμό, φόβο, δυσπιστία. Το τέλος του παλιού, κάτι σαν θάνατος, πονάει. Εκεί βρίσκεται και το σπέρμα του καινούργιου. Είναι μία ουδέτερη ζώνη, στην μέση του δρόμου, χωρίς ασφάλεια, με μεγάλη μοναξιά και αβεβαιότητα. Τα άτομα γίνονται εσωστρεφή και συχνά αδρανοποιούνται.

Εκεί χρειάζεται προσπάθεια για ένα ακόμη βήμα προς την αποδοχή του νέου ρόλου, της συνεργασίας και του σχεδιασμού για το κοινό μέλλον. Είναι η καινούργια αρχή.

Τα άτομα δεν είναι όλα έτοιμα να περάσουν τις φάσεις ανώδυνα. Οι αλλαγές δεν γίνονται σε ένα μόνον στοιχείο του συνόλου. Όλα είναι δεμένα μεταξύ τους σαν γρανάζια και θα προκύψουν προβλήματα από εκεί που δεν τα έχετε προβλέψει. Ακούστε τους με κατανόηση και μην ξεχνάτε ότι πρόκειται να δοκιμαστούν σε ικανότητες που δεν έχουν την βεβαιότητα ότι κατέχουν. Μελετήστε διαρκώς την αντίσταση, αν θέλετε να την υπερνικήσετε.

Τέλος, επισημαίνεται ότι αυτά που ισχύουν για τις επιχειρήσεις έχουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η επιχείρηση, εξάλλου, είναι ένας μικρόκοσμος μέσα σε μία κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v