Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα στάδια για την απόκτηση γνώσης

Συνδυασμός στοιχείων που φέρουμε μέσα μας από τη στιγμή της γέννησης αλλά και δεδομένων που λαμβάνουμε από το περιβάλλον είναι η γνώση. Αποτελείται από τέσσερα στάδια. Το παράδειγμα της... οδήγησης.

Τα τέσσερα στάδια για την απόκτηση γνώσης

Η γνώση κάποιου πράγματος, μιας κατάστασης, είναι μείγμα από στοιχεία που φέρνουμε μέσα μας από την ώρα που γεννιόμαστε και από δεδομένα που μας παρέχει, τυχαία ή σκόπιμα, το περιβάλλον.

Μπορούμε να διακρίνουμε τέσσερα στάδια για την απόκτηση της γνώσης:

1.Ασυνείδητη Ανικανότητα: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και δεν έχουμε επίγνωση ότι δεν μπορούμε

2.Συνειδητή Ανικανότητα: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά έχουμε επίγνωση της ανικανότητάς μας –ξέρουμε ότι δεν μπορούμε

3.Συνειδητή Ικανότητα: Μέσα από την πρακτική, αποκτούμε βήμα με βήμα γνώση και ικανότητα

4.Ασυνείδητη Ικανότητα: Με την πείρα που αποκτήθηκε μέσα από την πρακτική, ενεργούμε χωρίς συνειδητά να συμβουλευόμαστε κάθε φορά τα αποθέματα των πληροφοριών που έχουν πλέον συγκεντρωθεί στο Ασυνείδητό μας και από εκεί τροφοδοτούν σιωπηλά τις κινήσεις μας.

Παράδειγμα, η οδήγηση: α) Αγνοούμε πως υπάρχει οδήγηση, άρα αγνοούμε ότι δεν ξέρουμε να οδηγούμε· β) Γνωρίζουμε ότι υπάρχει οδήγηση και έχουμε επίγνωση ότι δεν ξέρουμε να οδηγούμε· γ) Μαθαίνουμε να οδηγούμε· δ) Είμαστε γνώστες και οδηγούμε αυθόρμητα, γνωρίζοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v