Λαυρεντιάδης: Η Νεοχημική σε Πολωνία και Ουκρανία

”Στόχος μας και για το 2006 είναι η συνεχής ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να καταστήσουμε τη Νεοχημική έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους”, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ”Μέτοχο” ο διευθύνων σύμβουλος, Λ. Λαυρεντιάδης. Οι ξένοι θεσμικοί. Τα σχέδια για την Μπαλλής, τις διεθνείς αγορές.

Λαυρεντιάδης: Η Νεοχημική σε Πολωνία και Ουκρανία
Είσοδο σε νέες αγορές, με πρώτο σταθμό την Ουκρανία και την Πολωνία, με την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών και ενίσχυση της θέσης στις αγορές του εξωτερικού στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται, με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη και την εξέλιξη του ομίλου της Νεοχημικής σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους, περιλαμβάνουν τα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας, όπως τα σκιαγραφεί στη συνέντευξη που ακολουθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Νεοχημικής κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Στόχος για την Μπαλλής, η οποία δένεται πλέον στο άρμα του ομίλου μέσω της θυγατρικής Λάμδα Ντιτέρζεντ, είναι η ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών, η διεύρυνση, αλλά και η επέκταση της γκάμας των προϊόντων που διαθέτουν.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

- Δυόμισι χρόνια μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. της Νεοχημικής αισθάνεστε δικαιωμένος από την ελληνική κεφαλαιαγορά;

Η είσοδος της εταιρείας στο Χ.Α., σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να διευρύνει το επιχειρηματικό πλάνο της και να εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε μία οργανωμένη αγορά, δικαιώνοντας τους μετόχους, τη διοίκηση, και τους συνεργάτες με τη μέχρι τώρα πορεία της.

- Η Νεοχημική έκανε πολλές φορές την ”έκπληξη” χρηματιστηριακά, αρχικά με τη μεγάλη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο χαρτοφυλάκιό της και με αποκορύφωμα τη συμφωνία με την Μπαλλής. Ποιο είναι το μυστικό για μια τόσο ταχεία εξέλιξη;

Η εταιρεία, με συνεχείς επενδύσεις σε τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό, κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματά της, τα οποία είναι η κινητήριος δύναμη αυτής της εξέλιξης. Η συνεχής ανάπτυξη εξασφαλίζεται με την επέκταση της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη διανομή χημικών πρώτων υλών, την υποκατάσταση των εισαγωγών στον κλάδο των απορρυπαντικών και τις εσωτερικές οικονομίες κλίμακας. Είναι προφανές ότι σε αυτά επένδυσαν και οι θεσμικοί που έχουν θέση στο μετοχικό μας κεφάλαιο, ενώ με άξονα όσα προανέφερα θα πορευθούμε για τη συνέχεια.

- Θα θέλατε να μας κατονομάσετε κάποιους από τους θεσμικούς που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της Νεοχημικής, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την επιτυχία της;

Όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως και στο Χ.Α., οι ξένοι θεσμικοί που έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι τράπεζες, funds και ασφαλιστικά ταμεία από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Πρόσφατα, μάλιστα, η ισπανική Santander Investment Services S.A. έκανε ανακοίνωση στο Χ.Α. για τη συμμετοχή της άνω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μας. Έτσι αυτή τη στιγμή στην εταιρεία συμμετέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό 45%, το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό.

- Τι καινούργιο μπορεί να περιμένει η αγορά για τον όμιλο της Νεοχημικής το 2006 σε χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό επίπεδο;

Στόχος μας και για το 2006 είναι η συνεχής ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να καταστήσουμε τη Νεοχημική έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.

- Σχολιάστε το πλαίσιο συμφωνίας με την Μπαλλής και τα σχέδια για τη νέα εταιρεία. Ποια είναι τα όπλα της Λάμδα Ντιτέρτζεντ απέναντι στον ανταγωνισμό;

Η εξαγορά της Μπαλλής Χημικά ΑΕΒΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου, μέσω της επέκτασης της παραγωγικής του δραστηριότητας, μιας και η εν λόγω εταιρεία διαθέτει ισχυρή τεχνογνωσία στον τομέα δραστηριότητάς της και ειδικότερα στην παραγωγή επαγγελματικών χημικών και χημικών επεξεργασίας νερού.

Η Λάμδα Ντιτέρτζεντ διαθέτει σήμερα ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια απορρυπαντικών στην Ευρώπη, όπου παράγει απορρυπαντικά σε σκόνη και υγρή μορφή, αλλά και τις βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία. Η συνεχής ανάπτυξη που παρατηρείται οφείλεται αφενός στην υποκατάσταση των εισαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη και το υψηλό κόστος μεταφοράς από το εξωτερικό, και αφετέρου στα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει η εταιρεία.

Η Λάμδα Ντιτέρτζεντ συνεργάζεται ήδη με μεγάλες πολυεθνικές όπως η Henkel, η Unilever, η Ecolab, η Johnson Diversey και η Sara Lee, γεγονός που ωθεί περαιτέρω τις πωλήσεις της και της δίνει τη δυνατότητα να στοχεύει στη διεύρυνση της δραστηριότητάς της και της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων της.

- Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος, με βάση την αποτίμηση της Λάμδα Ντιτέρτζεντ στη συμφωνία με την Μπαλλής, να υποθέσει ότι η θυγατρική μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από τη μητρική;

Η Λάμδα Ντιτέρτζεντ αποτελεί τη βασική παραγωγική εταιρεία του ομίλου της Νεοχημικής με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη συγχώνευση με την Μπαλλής Χημικά ΑΕΒΕ η εταιρεία θα ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία, εκμεταλλευόμενη πάντα όλες τις συνέργειες που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι θυγατρική της Νεοχημικής. Η ανάπτυξη της Λάμδα θα βοηθήσει και την περαιτέρω ανάπτυξη της Νεοχημικής, δεδομένου ότι είναι θυγατρική της.

- Ποια θα είναι η εικόνα της νέας εταιρείας για το 2006; Υπάρχει πιθανότητα ενίσχυσής της με νέες εξαγορές;

Η νέα εταιρεία έχει ως αρχικό σκοπό την καθετοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας, διατηρώντας στο εργοστάσιο της Αταλάντης κατά κύριο λόγο την παραγωγή προϊόντων οικιακής χρήσης και στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης την παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για επαγγελματική χρήση.

Στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε όλες τις συνέργειες των δύο εργοστασίων, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη εξειδίκευση και να φτάσουμε σε μεγαλύτερους όγκους παραγωγής διευρύνοντας την προϊοντική γκάμα, αλλά και την κερδοφορία της εταιρείας.

- Η Νεοχημική παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα στην αγορά του εξωτερικού. Ποια είναι τα σχέδιά σας για περαιτέρω επέκτασή της; Με ποια κριτήρια θα γίνει αυτή η επέκταση και προς ποια κατεύθυνση;

Βασικός στόχος της Νεοχημικής είναι η περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι ήδη μέσα στη χρήση 2005 η συμμετοχή των πωλήσεων εκτός Ελλάδος στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών είναι ιδιαίτερα σημαντική -και με τις επεκτάσεις που έχουν γίνει- και στα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Έτσι από 16%-20% του συνολικού τζίρου που είναι σήμερα, στοχεύουμε σε 35% εντός της προσεχούς πενταετίας.

Ήδη έχουμε θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κύπρο και Γερμανία και στόχος είναι να αποκτήσουμε παρουσία στην Ουκρανία και την Πολωνία.

Η γεωγραφική ανάπτυξη της Νεοχημικής με τη δημιουργία θυγατρικών σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ως στόχο τη διεύρυνση των συνεργασιών με τις πολυεθνικές εταιρείες στη διανομή χημικών σε μια συνολική αγορά που ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι σε αυτές τις χώρες ο μέσος όρος των πιστώσεων δεν ξεπερνά τις 40 ημέρες, οι ταμειακές ροές μπορεί να είναι αυξημένες και να χρηματοδοτήσουν μια επένδυση των 7 εκατ. ευρώ ετησίως, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ιδιόκτητων logistic centers σε κάθε μία από τις χώρες όπου εδρεύουν οι θυγατρικές εταιρείες.

- Πώς διαμορφώνονται τα οικονομικά μεγέθη για το 2005 και τι αναμένεται για το 2006 τόσο για τη Νεοχημική όσο και για τη Λάμδα Ντιτέρτζεντ;

Για τη χρήση 2005 αναμένουμε ανάπτυξη της τάξεως του 69%, µε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 140 εκατ. ευρώ, από 120 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να διαμορφωθούν σε 14,5 εκατ. ευρώ, έναντι 12 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Τέλος, αναφορικά µε τις προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2006, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Νεοχημικής αναμένεται να διαμορφωθεί σε 195 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων να ξεπεράσουν τα 19 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων αναμένεται να διαμορφωθούν σε 16 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη Λάμδα Ντιτέρτζεντ, οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτιμώνται στο ύψος των 8 εκατ. ευρώ.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 404 της εφημερίδας ”Μέτοχος” που κυκλοφορεί στις 16 Δεκεμβρίου 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v