Ευ. Ζαβλιάρης: ”Έχουμε υψηλά περιθώρια ανάπτυξης”

Τις προοπτικές της βαριάς προκατασκευής στην ελληνική αγορά, τη δυνατότητα ανάπτυξης των εργασιών της Betanet, την πρόθεση επέκτασης σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο μέσω συνεργασιών ή και στρατηγικής συμμετοχής αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Ευάγγελος Ζαβλιάρης.

Ευ. Ζαβλιάρης: ”Έχουμε υψηλά περιθώρια ανάπτυξης”
Τις προοπτικές της βαριάς προκατασκευής στην ελληνική αγορά, τη δυνατότητα ανάπτυξης των εργασιών της Betanet, την πρόθεση επέκτασης σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο μέσω συνεργασιών ή και στρατηγικής συμμετοχής αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Ευάγγελος Ζαβλιάρης.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

- Η Betanet παρουσιάζει, σταθερά τα τελευταία χρόνια, σημαντική αύξηση εργασιών αλλά και αποτελεσμάτων, παρά το γεγονός ότι το προϊόν δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα πριν από την είσοδό σας στην αγορά. Πού οφείλεται αυτή η πορεία;

Η σταθερή ανάπτυξη των εργασιών οφείλεται στα πλεονεκτήματα των συστημάτων οργανωμένης δόμησης και στις δυνατότητες που παρέχουν. Το πεδίο εφαρμογής τους καλύπτει όλο το φάσμα των κατασκευών, τα δε πλεονεκτήματά τους ανέδειξε η Betanet σε ευρεία κλίμακα στην ελληνική αγορά -κατά κύριο λόγο- μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α. το καλοκαίρι του 2001.

Οι λόγοι της διαρκώς αυξανόμενης χρήσης των προκατασκευασμένων στοιχείων σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές είναι ο περιορισμός του χρόνου και του κόστους, η καλύτερη ποιότητα, με συνέπεια την αύξηση αντοχής σε σεισμό και φωτιά και, τέλος, ο προγραμματισμός των υπολειπόμενων οικοδομικών εργασιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα με χρήση των προκατασκευασμένων στοιχείων Betanet, γεγονός που επεξέτεινε την αναγνωρισιμότητά τους στο ευρύ κοινό, όπως π.χ. το ξενοδοχείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) επί της Λ. Κηφισίας, απέναντι από το Ολυμπιακό Στάδιο, κατοικίες κύριου και παραθεριστικού χαρακτήρα, σχολεία, χώροι logistics κ.λπ.

- Η αγορά του προκατασκευασμένου παρουσιάζει ανάπτυξη στην Ελλάδα και σε ποιον βαθμό; Τι περιμένετε για την επόμενη διετία σε επίπεδο αύξησης της αγοράς στο σύνολό της, ποιο το μερίδιο που κατέχει σήμερα η εταιρεία και σε τι αύξηση στοχεύει;

Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς των λοιπών ελληνικών εταιρειών του κλάδου της βαρείας προκατασκευής για τη χρήση 2004, η Betanet κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 30% του κλάδου, ο οποίος στο σύνολό του αντιπροσωπεύει ποσοστό της τάξεως του 1,5% της ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας. Στις χώρες της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15%-25%, γεγονός το οποίο πιστοποιεί το σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης του κλάδου τα ερχόμενα χρόνια.

Η εκτίμηση για την επόμενη διετία είναι ότι με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και τις κρατούσες συνθήκες της αγοράς θα διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας και του ομίλου. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων σε επίπεδο ομίλου στη δεδομένη χρονική στιγμή ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ περίπου.

- Υπάρχει παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό και ποιες αγορές θεωρείτε ότι είναι ο φυσικός χώρος επέκτασής σας;

Η εταιρεία, πέρα από τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες συνεργασίες της (Βουλγαρία, κ.λπ.), βρίσκεται σε επαφή, είτε άμεσα η ίδια είτε μέσω ειδικών συμβούλων της, με εταιρείες που καλύπτουν τους χώρους ενδιαφέροντός της, με στόχο τη διερεύνηση των καλύτερων και ασφαλέστερων δυνατών συνθηκών για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Στους χώρους αυτούς εντάσσονται οι περιοχές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, καθώς και οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας, που θεωρούνται ο φυσικός χώρος επέκτασης των δραστηριοτήτων μας. Παράλληλα λαμβάνουν χώρα σε διαρκή και σταθερή βάση επαφές και συζητήσεις με άλλες διεθνείς εταιρείες, με αντικείμενο τη διερεύνηση της προοπτικής της από κοινού συνεργασίας στις προαναφερθείσες γεωγραφικές περιοχές.

- Με ποιον τρόπο θα γίνει η επέκταση σε αυτές;

Η επιλογή της/των πιθανών μεθόδων συνεργασίας είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, που συνδέονται με τις ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής ξεχωριστά, το είδος και το προφίλ (μέγεθος, δραστηριότητα, εμπειρία κ.λπ.) του πιθανού επιχειρηματικού φορέα, καθώς και τις εκτιμώμενες συνέργειες στα έργα - στόχους που ενδιαφέρουν την εταιρεία.

Κατά συνέπεια, η επιλογή δεν μπορεί να είναι εξαρχής προδιαγεγραμμένη, αλλά προκύπτει στην πορεία των εξελίξεων και συζητήσεων, ενώ η εταιρεία είναι ανοικτή σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις και διερευνά κάθε δυνατότητα ξεχωριστά με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της, αλλά και την επιμέρους χρηματοοικονομική ανάλυση της κάθε πρότασης.

- Εξετάζετε το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας με κάποια ξένη εταιρεία ή με κάποιο στρατηγικό επενδυτή;

Μεταξύ των εναλλακτικών μορφών συνεργασίας υπάρχει και το ενδεχόμενο της μετοχικής συνεργασίας, το οποίο όμως ενσωματώνει πολλά ειδικά στοιχεία και χαρακτηριστικά (στρατηγικός σχεδιασμός, συνέργειες κ.λπ.) που είναι σημαντικά και αναγκαία για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, κατά την παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο γεγονός ή συζήτηση προς την κατεύθυνση αυτή.

- Σε τι επίπεδα κυμαίνεται σήμερα ο δανεισμός σας και ποια η σχέση του με τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Με στοιχεία 31/3/2005 οι υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται σε 39 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 32 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε τραπεζικό δανεισμό και 7 εκατ. ευρώ περίπου σε χρηματοδότηση έργων. Τα αντίστοιχα ίδια κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται σε 37,5 εκατ. ευρώ περίπου και ως εκ τούτου διαμορφώνεται σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια περίπου 1:1.

- Πώς διαμορφώνεται το εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και ποιες οι προβλέψεις για το σύνολο αυτής;

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα οικονομικά μεγέθη σημείωσαν ελαφρά αύξηση σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο.

O κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 7,7 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,68%, ενώ ο αντίστοιχος ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 12,60 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 4,13%. Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του πρώτου εξαμήνου 2005 ανήλθαν σε 3,17 εκατ. ευρώ έναντι 3,03 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη αύξηση 4,62%.

Για το σύνολο της χρήσης 2005 εκτιμάται ότι τα οικονομικά μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και του ομίλου θα κυμανθούν σε παρεμφερή και πιθανά ελαφρά βελτιωμένα επίπεδα με τη χρήση 2004.

- Θεωρείτε ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας αντικατοπτρίζει την πραγματική της αξία;

Η αγορά αποτελεί τον μοναδικό κριτή αξιολόγησης της πραγματικής αξίας των μετοχών. Παρ’ όλα αυτά, εν όψει αφενός του ότι η καθαρή αξία του ομίλου Betanet στις 31/12/2004 με βάση τα ΔΠΧΠ είναι αυξημένη (λόγω των υπεραξιών των παγίων του ομίλου) κατά περίπου 7,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη κεφαλαιοποίηση της εταιρείας και αφετέρου του ότι η ύπαρξη σημαντικών θετικών προοπτικών εταιρικής ανάπτυξης ενισχύεται από τη διάθεση νέων καινοτόμων προϊόντων και μέσω της συνεχούς αυξανόμενης αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της Betanet, σε συνδυασμό με τις διεθνείς.

Με βάση τις προοπτικές και την κερδοφορία του ομίλου, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι ενδεχομένως σε κάποια χρονική στιγμή τα στοιχεία αυτά να συμβάλλουν στη βελτίωση της αξίας της μετοχής.

Πάντως, η διοίκηση είναι πάγια και σταθερά προσανατολισμένη στη διαρκή επιδίωξη της ενίσχυσης της μακροχρόνιας οικονομικής αξίας της εταιρείας, με τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων από τη δραστηριοποίησή της στον συγκεκριμένο κλάδο.

(*) Αναδημοσίευση από το φύλλο 386 της εφημερίδας ”Μέτοχος και Επενδύσεις” με ημερομηνία 12-16 Αυγούστου 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v