Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Νειάδας: ”Ευκαιρία η κατάργηση του μονοπωλίου”

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ εξηγεί στο euro2day.gr την επιτυχία της μετοχοποίησης, αποκαλύπτει τη στρατηγική και τους επόμενους στόχους του Οργανισμού και αναφέρεται στην εξέλιξη των σχέσεων με την Intralot και τον ρόλο της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών.

Β. Νειάδας: ”Ευκαιρία η κατάργηση του μονοπωλίου”
Το ”μαγικό ραβδάκι” του ηγετικού δίδυμου του ΟΠΑΠ Κωστάκος -Νειάδας έφερε απτά αποτελέσματα. Η (σχετικά) νέα ηγεσία του Οργανισμού κατάφερε να δώσει στην αγορά σαφή δείγματα για τη σοβαρότητα και την έκταση των σχεδίων της και ανταμείφθηκε στην πρόσφατη δημόσια προσφορά για τις μετοχές του Δημοσίου με την υπερκάλυψη της προσφοράς τέσσερις φορές!

Έτσι, πλέον, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα του ΟΠΑΠ, αφού η πορεία της μετοχής του θα έχει όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Βασίλειος Νειάδας, μιλά στο euro2day.gr, εξηγεί την επιτυχία της μετοχοποίησης, διασαφηνίζει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική και αποκαλύπτει τους επόμενους στόχους του ΟΠΑΠ.

Συνέντευξη στον Κώστα Κοντογεώργο

- Κύριε Νειάδα, μετά την υπερεπιτυχή διάθεση των μετοχών τι σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον ο ΟΠΑΠ;

Άμεση προτεραιότητά μας πλέον είναι η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά στα κομμάτια της ”άμεσης επέμβασης”, που επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στη βελτίωση των υπαρχόντων παιχνιδιών και στον σχεδιασμό των νέων.

Ξεκινάω από τα υπάρχοντα παιχνίδια. Εκείνο που είδατε ότι αποφέρει περισσότερο απ’ όλα είναι το ”Πάμε Στοίχημα”, το οποίο στο α΄ εξάμηνο του 2005 έχασε 275 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις από τον παράνομο ανταγωνισμό, ο οποίος συνίσταται ως επί το πλείστον από το Internet και κατά δεύτερο λόγο από τους παράνομους books που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εμείς, και εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ, εντοπίσαμε το πρόβλημα και προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και την Intralot, για να μπορέσουμε να κάνουμε το Στοίχημα ανταγωνιστικό. Γιατί, ως γνωστόν, για να αντιμετωπίσεις τον παράνομο ανταγωνισμό πρέπει να επιταχύνεις τις δράσεις που χρειάζονται εναντίον του - πρόσφατα είχαμε την επιτυχία να κερδίσουμε τα ασφαλιστικά μέτρα και απαγορεύτηκε η διαφήμιση τριών μεγάλων Internet sites στον ελληνικό Τύπο- και ταυτόχρονα, αλλά πιο αποτελεσματικό απ’ όλα, να κάνεις το παιχνίδι πλήρες και ίδιο με το προϊόν που προσφέρεται από τις άλλες εταιρείες.

Πήραμε μία σειρά μέτρων σε συνεργασία με την Intralot και την ελληνική κυβέρνηση και το παιχνίδι δεν έχει πλέον τίποτα να ζηλέψει απ’ αυτά που προσφέρονται από τον παράνομο ανταγωνισμό. Καθιερώσαμε νέες μορφές στοιχημάτων, σχοιχηματισμούς σε μη αθλητικά γεγονότα, θα έχουμε ένα παιχνίδι υπερπλήρες. Απ’ όλες τις αλλαγές που κάναμε στο Στοίχημα οι τρεις πιο σημαντικές κρίθηκαν ότι είναι η σταδιακή εισαγωγή των ελληνικών ομάδων, η αύξηση του ποσοστού κερδών των παικτών που πήγε από το 60% στο 66% και ο στοιχηματισμός κατά τη διάρκεια του αθλητικού γεγονότος.

- Στο Internet, μια που εκεί είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός, θα κάνετε κινήσεις εσείς, θα μπείτε μέσα;

Όχι, δεν θα μπούμε! Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΠΑΠ απολαμβάνει ένα προνόμιο βάσει της εικοσαετούς συμβάσεως που έχει με το Ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με το μονοπώλιο. Το μονοπώλιο δεν ανήκει στον ΟΠΑΠ, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι γνωστό ότι οι υπουργοί Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και στην τελευταία συνάντηση που είχαν τον Ιανουάριο φέτος, πιστοποίησαν πάλι την επιθυμία τους να στηριχθεί ο στοιχηματισμός μέσα στα σύνορα της κάθε χώρας, με εξαίρεση την Αγγλία και την Ιρλανδία, όπου η αγορά ήταν απελευθερωμένη πριν ακόμη δημιουργηθεί η Ε.Ε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εμείς σεβόμαστε την επιθυμία αυτή σαν ΟΠΑΠ και προσφέρουμε το παιχνίδι και στοιχηματισμό μόνο εντός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας.

-Το Internet δεν έχει όρια όμως, δεν έχει σύνορα...

Πολύ σωστά. Όμως, εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε την αποκλειστικότητα που μας χορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο για τα συγκεκριμένα παιχνίδια - σας υπενθυμίζω ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει κάποια τυχερά παιχνίδια άλλού, όπως οι ιπποδρομίες είναι στον ΟΔΙΕ, τα λαχεία είναι στο Οργανισμό Κρατικών Λαχείων, τα καζίνο έχουν πάει με άδειες αλλού, το ”Ξυστό” παραμένει ιδιοκτησία του υπουργείου Οικονομικών, εμείς έχουμε την αποκλειστικότητα των παιχνιδιών που έχουμε.

Με το νέο μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο θα αποκτήσουμε με τον διαγωνισμό που έχουμε ήδη προκηρύξει, προβλέπουμε όλες τις μορφές στοιχηματισμού που είναι γνωστές αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων του Internet betting, του στοιχηματισμού από κινητό τηλέφωνο, αλλά και της διαδραστικής τηλεόρασης. Αυτά θα τα έχουμε έτοιμα και θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν επιτραπούν. Για την ώρα ο ΟΠΑΠ σέβεται την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, απολαμβάνει το μονοπώλιο των παιχνιδιών του εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν απευθύνεται μέσω Internet εκτός ελληνικής επικράτειας.

- Επεκτεινόμενοι μέσω Internet, όμως, μπορείτε να πάτε παντού και δεν θα έχετε την απειλή του ιντερνετικού στοιχήματος να σας πιέζει...

Εξήγησα στους θεσμικούς επενδυτές ότι είναι λάθος να θεωρούν πως αυτό είναι απειλή για τον ΟΠΑΠ. Ακόμα και η απώλεια του μονοπωλίου δεν θα είναι απειλή αλλά ευκαιρία, διότι ο ΟΠΑΠ έχει την εμπειρία, έχει τη γνώση, έχει τα καλύτερα οργανωμένα παιχνίδια στην κατηγορία τους, έχει χρήματα, κέρδη και θεωρώ ότι, αν απελευθερωθεί η αγορά της Ευρώπης και του κόσμου γενικά σε τρία, πέντε ή δέκα χρόνια, αυτό δεν είναι απειλή για τον ΟΠΑΠ, απλώς είναι μία καταπληκτική ευκαιρία, αφού, μεταξύ άλλων, θα αυξηθεί το target group των πελατών του από 12,5 εκατ. σε 350 εκατ. κατοίκους που έχει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αν προσφέραμε τη δυνατότητα μόνο στους Έλληνες της Γερμανίας, της Αγγλία και της Ιταλίας να στοιχηματίζουν σε ΠΡΟΠΟ και σε Στοίχημα με ελληνικούς αγώνες, θα ήταν μια ευκαιρία σχεδόν διπλασιασμού των εσόδων μας!

Για την ώρα, λοιπόν, προετοιμαζόμαστε, θα είμαστε έτοιμοι με το νέο σύστημα για τα πάντα και μετά θα μπορούμε να κάνουμε δορυφορική σύνδεση με οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Και αν χαθεί το μονοπώλιο, όσο θα μπορεί να έρχεται η Ladbroke και η Williams and Hill στην Ελλάδα, άλλο τόσο θα μπορούμε κι εμείς να πάμε στην Αγγλία και στη Γερμανία.

- Τι κινήσεις έχετε κάνει;

Ήθελα να σας πω λίγο για τις βελτιώσεις που κάναμε στο Στοίχημα. Όσον αφορά στις ελληνικές ομάδες, κρίνουμε όλοι ότι είναι μία καταπληκτική ευκαιρία για το Στοίχημα να απογειωθεί και να επανακτήσει το χαμένο έδαφος που έχει χάσει από τον παράνομο στοιχηματισμό. Εμείς θα βάλουμε σταδιακά τις ελληνικές ομάδες - έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι θα μπουν κατ’ αρχάς ένας ελληνικός αγώνας σε συνδυασμό με δύο ξένους. Αλλά πιο σημαντικό, ενδεχομένως, απ’ αυτό είναι η αύξηση του ποσοστού πληρωμής των παικτών.

Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στην Intralot, η οποία κάνει τη διαχείριση του ρίσκου, να μπορεί να ανεβάζει τις αποδόσεις των παιχνιδιών σε τέτοιο επίπεδο που να πλησιάζουν κατά πολύ αυτή του παράνομου στοιχηματισμού. Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι, επειδή το α΄ εξάμηνο του 2005 έχει ”τρέξει” με αποδόσεις στο 60%, το γεγονός ότι στοχεύουμε στο 66% επιτρέπει στον διαχειριστή του ρίσκου να ξεκινήσει το παιχνίδι τον Σεπτέμβριο με αποδόσεις 72% ή 75%, το οποίο θα καταλήξει στο 66% κατά μέσο όρο, και να αυξομειώνει τις αποδόσεις κατά την κρίση του στο διάστημα που έχουμε ακόμη τη σύμβαση, ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2007, κατά τέτοιο τρόπο ώστε το παιχνίδι να γίνεται πλήρως ανταγωνιστικό.

Το in - live betting είναι η τρίτη πιο σημαντική αλλαγή, η οποία παγκοσμίως είναι πάρα πολύ επιτυχημένη, διότι ο παίκτης σε όλα τα παιχνίδια που μεταδίδονται από την τηλεόραση μπορεί να στοιχηματίζει μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου σε πρώτη φάση και ίσως αργότερα, σε δεύτερη φάση, για την τελική έκβαση του παιχνιδιού, κάτι το οποίο κάνει το προϊόν πολύ συναρπαστικό για τους παίκτες.

-Πού νομίζετε ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία στη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ;

Οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες: ο ένας είναι το παρελθόν και το άλλο είναι οι προοπτικές για το μέλλον. Η απόδοση της μετοχής για τους επενδυτές υπήρξε πραγματικά καταπληκτική. Ακόμη και αυτοί που αγόρασαν στην τελευταία μετοχοποίηση που έγινε μόλις 2 χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2003, αγόρασαν με 9,44 ευρώ και είδαν τη μετοχή τους τώρα στη διάρκεια των roadshows να βρίσκεται στα 24.

Σχεδόν τριπλασίασαν τα χρήματά τους, χωρίς να παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ διανέμει το 93%-99 % των καθαρών κερδών του σε μέρισμα, μη δημιουργώντας αποθεματικά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υπερβαίνουν το 6%.

Όσον αφορά στις προοπτικές για το μέλλον, την ”επόμενη μέρα” του ΟΠΑΠ, δηλαδή, καταβλήθηκε μια εκπληκτική προσπάθεια και φτάσαμε στο αποτέλεσμα που γνωρίζετε, το οποίο ήταν τόσο πλήρες ώστε οι θεσμικοί επενδυτές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επικεντρώθηκαν (μόνο) σε 5-6 ερωτήσεις ο καθένας, ερωτήσεις ουσίας, στις οποίες φαίνεται ότι δώσαμε ικανοποιητικές απαντήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 81% της ζήτησης καλύφθηκε από τα σοβαρότερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, το 61% των αιτήσεων θεσμικών προερχόταν από Αγγλία, Σκωτία και Ιρλανδία και το 20% από τις ΗΠΑ!

-Πρωτοφανής ήταν η ανταπόκριση των ξένων...

Τα ποσοστά επιτυχίας του roadshow είναι πραγματικά εξαιρετικά, διότι στο μεν Ηνωμένο Βασίλειο, στο Εδιμβούργο, είχαμε 100% ανταπόκριση από τους θεσμικούς, ένα 89% στο Λονδίνο (όπου ο μέσος όρος, μας διαβεβαίωσαν οι τραπεζίτες, συνήθως δεν ξεπερνάει το 60%) και στην Αμερική είχαμε 71% απόδοση στη Νέα Υόρκη και 60% στη Βοστόνη.

Θέλω να πω, επίσης, ότι πάντα με τα στοιχεία των τραπεζών είθισται οι τραπεζίτες να χωρίζουμε τους επενδυτές παγκοσμίως σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, αναλόγως της συμπεριφοράς τους στο παρελθόν, με κριτήρια όπως η σοβαρότητα του επενδυτή, η αγοραστική του δύναμη, το πόσο κρατάει τις μετοχές χωρίς να κάνει αγοραπωλησίες.

Σας λέω ότι ο ΟΠΑΠ διέθεσε στην Κατηγορία 1 το 58% των μετοχών του, στην Κατηγορία 2 το 29% των μετοχών του, ενώ στις Κατηγορία 3 και 4 μόλις το 14% και 2%, αντίστοιχα. Αυτό δείχνει ότι η πώληση δεν ήταν μόνο επιτυχημένη ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

- Διαμαρτύρονται όμως οι Έλληνες χρηματιστές ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να προσφέρουν μετοχές του ΟΠΑΠ σε ξένους πελάτες τους, κάτι που είχε γίνει παλαιότερα στον ΟΤΕ.

Αυτό ήταν ένα θέμα που δεν αφορά τον ΟΠΑΠ, ήταν ένα θέμα συνεννόησης του μετόχου μας, του ελληνικού κράτους δηλαδή, με τους τραπεζίτες, το οποίο κατέληξε σε ένα μοίρασμα της ”πίτας”, που ήταν περίπου 61% για την ξένη αγορά και 39% για την ελληνική.

- Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΟΠΑΠ από πλευράς δημόσιας προσφοράς πιστεύετε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και για τις άλλες ΔΕΚΟ;

Εγώ, προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα και έχοντας λατρέψει, υποστηρίξει και τιμήσει την ελληνική επιχείρηση, θεωρώ ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει απεριόριστες δυνατότητες, δίνει μία μεγάλη ευελιξία στο management και, οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ γίνει μέσω αυτού ή και με τη νέα νομοθεσία της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στις επιχειρήσεις, είναι μονόδρομος για βελτίωση προς το καλύτερο.

- Διαβάσαμε για τον διαγωνισμό των πληροφορικών συστημάτων του ΟΠΑΠ ότι θα κριθεί με κάποιο μαθηματικό τύπο. Πώς γίνεται να ξαναβλέπουμε μία μέθοδο που καταργήθηκε πριν από λίγο καιρό από την κυβέρνηση;

Κοιτάξτε, ο μαθηματικός τύπος, ο οποίος ίσχυε στα τεχνικά έργα, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται ευρέως. Στους διαγωνισμούς του ”ΑΘΗΝΑ 2004”, π.χ., πάντα χρησιμοποιούνταν η τεχνική προσφορά. Αποτελεί κοινή πρακτική σε όλες τις εταιρείες, δεν κάναμε τίποτε το διαφορετικό. Και να σας πω και κάτι ακόμα: κάναμε το πρωτοποριακό βήμα, το οποίο διασφαλίζει πλήρως τον διαγωνισμό από πλευράς διαφάνειας και δεν τον καταστήσαμε οριστικό από την πρώτη στιγμή - στις 22/7 λήγει η προθεσμία για τις εταιρείες να μας υποβάλουν τυχόν προτάσεις και βελτιώσεις ή να μας επισημάνουν παραλήψεις.

Αυτά, για να κάνουμε οριστικά την προκήρυξη και σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα τα επεξεργαστούμε για δέκα μέρες.

- Οι σχέσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot φαίνεται να έχουν ομαλοποιηθεί και οι δύο εταιρείες κινούνται συσπειρωμένες έναντι του ανταγωνισμού, αυτή η εντύπωση τουλάχιστον κυριαρχεί. Υπάρχει ενδεχόμενο, αλλά και πρόθεση εκ μέρους σας να συνεργαστείτε δραστηριοποιούμενοι στο εξωτερικό;

Δεν έχουμε συζητήσει ακόμη κάποια τέτοια δυνατότητα, απλώς θέλω να σας πω ότι οι σχέσεις μας με την Intralot πρέπει και είναι πάρα πολύ καλές, γιατί, ας μην ξεχνάμε, η Intralot είναι ο συνεταίρος μας στο Στοίχημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2007. Τα οφέλη από τη βελτίωση αυτή αφορούν όλους. Σας υπενθυμίζω ότι θα βελτιώσουμε και οι δύο εταιρείες τα κέρδη και τον κύκλο εργασιών μας, ενώ το ελληνικό κράτος μόνο από τη φορολογία των κερδών των νικητών, τον φόρο εισοδήματος του ΟΠΑΠ και της Intalot θα ωφεληθεί το 32% από τα 270 εκατ. που έχουν ήδη χαθεί. Εμείς με την Intralot κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να πετύχει αυτό το έργο και τώρα μένει η κυβέρνηση να εγκρίνει τους κανονισμούς που θα προτείνουμε και οι οποίοι έχουν ήδη εξαγγελθεί.

- Ποια η χρησιμότητα της εταιρείας ΟΠΑΠ Υπηρεσιών; Γιατί χρειάζεται άλλη εταιρεία, αφού ο ίδιος ο ΟΠΑΠ μπορεί να προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες;

Η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών ιδρύθηκε γιατί θέλουμε να διαφοροποιήσουμε λίγο το αντικείμενο και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλους τομείς εκτός από την προσφορά στοιχηματισμού σε παιχνίδια. Είναι ένα ξεχωριστό αντικείμενο και δεν πρέπει να γίνεται από την ίδια την εταιρεία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι θα ιδρύσουμε μια άλλη θυγατρική, η οποία θα διαχειριστεί το Στοίχημα. Η φύση αυτών των υπηρεσιών που προσφέρουμε σήμερα είναι διαφορετική από το δικό μας αντικείμενο. Η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών θα χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα για να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες, όπως πληρωμή των λογαριασμών όλων των δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών, εκτύπωση εισιτηρίων για ποδοσφαιρικά και άλλα αθλητικά γεγονότα κ.λπ.

Η αλήθεια είναι ότι θα είμαστε μέχρι το τέλος του χρόνου έτοιμοι να έχουμε τα πρώτα πέντε πιλοτικά πρακτορεία βάσει του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και θεωρούμε ότι το δίκτυο του ΟΠΑΠ, μαζί με την αναβάθμιση της τεχνολογικής του υποδομής και με την ενιαία εμφάνισή του, θα είναι ένα από τα μοναδικά παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v