”Πρόσω Ολοταχώς” η νέα HitechSΝΤ

Τις προοπτικές της HitechSΝΤ, 1,5 χρόνο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των εταιρειών Hitech και SNT, το σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα και την έμφαση που αναμένεται να δοθεί στους νέους τομείς δραστηριοποίησης αναλύει ο κ. Νικόλαος Σφυρής, Πρόεδρος της HitechSΝΤ.

”Πρόσω Ολοταχώς” η νέα HitechSΝΤ
Τις προοπτικές της HitechSΝΤ, ενάμιση χρόνο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των εταιρειών Hitech και SNT, το σχεδιασμό της εταιρίας για το επόμενο διάστημα και την έμφαση που αναμένεται να δοθεί στους νέους τομείς δραστηριοποίησης που προέκυψαν, αναλύει ο κ. Νικόλαος Σφυρής, Πρόεδρος της HitechSΝΤ.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μια μόλις μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε την ζωή του προέδρου και διευθύνοντα σύμβουλου της Έμφασις, η οποία κατέχει το 12,7% της HitechSΝΤ, Δ. Θάνου.

Κατόπιν παράκλησις του κ. Ν. Σφυρή η δημοσίευση καθυστέρησε σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ δράττοντας την ευκαιρία εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, εξαίροντας την προσωπικότητα του.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

- Πόσο επιτυχημένη θεωρείτε ότι είναι η πορεία της Hitech SNT μετά τη συγχώνευση με τη SNT και ποιές οι προοπτικές της εταιρίας για την επόμενη τριετία;

Η συγχώνευση δημιούργησε σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, με δεδομένο ότι χαρακτηρίστηκε από τις δύο βασικές αρχές για την επιτυχία της συνεργασίας δηλαδή τη συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την ουσιαστική συμφωνία της διοικητικής ομάδας για τις στρατηγικές ανάπτυξης.

Πριν από τη συγχώνευση η δραστηριότητα της εταιρίας αφορούσε την ανάπτυξη λογισμικού, ενώ σήμερα έχουμε μία δυναμική παρουσία τόσο σε συστήματα ασφάλειας, όσο και στις τηλεπικοινωνίες. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι με τη συγχώνευση επιτύχαμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστική μας θέση σε σημαντικές δραστηριότητες στους τομείς της τεχνολογίας για την επίτευξη των σκοπών μας.

Η νέα διοικητική ομάδα της εταιρίας έχει να παρουσιάσει σημαντική εμπειρία τόσο στην διαχείριση της εταιρίας όσο και στην αναπτυξιακή της πορεία.

Οι προοπτικές της Hitech SNT στους τομείς όπου δραστηριοποιείται διαγράφονται ιδιαιτέρως θετικές, λόγω της αύξησης των αναγκών για συστήματα ασφαλείας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς και λόγω της επιτακτικής ανάγκης για προηγμένο λογισμικό σε πληροφορική (ανανέωση πεπαλαιωμένων μηχανογραφικών και πληροφοριακών συστημάτων) και τηλεπικοινωνίες (είσοδος νέων τεχνολογιών) με κίνητρα που δίνονται από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) αλλά και από το Δ’ ΚΠΣ.

- Πως κινήθηκαν τα οικονομικά σας μεγέθη στην πρώτη ενοποιημένη χρήση;

Τα οικονομικά μας μεγέθη για το 2004 δεν ήταν τα αναμενόμενα. Για το λόγο αυτό ανακοινώσαμε κατά την προηγούμενη περίοδο ότι οι προσδοκίες μας θα περιοριστούν, κάτι που συνέβη. Βεβαίως, οι τάσεις της αγοράς στην τεχνολογία, μας δίνουν την ευχέρεια να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάσθηκε αύξηση της τάξεως του 5,2% στον κύκλο εργασιών της εταιρίας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν στα 10,37 εκατ. Ευρώ, έναντι 9,86 που ήταν το 2003. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), εμφανίζουν μικρή άνοδο 0,9% στα 5,14 εκατ. Ευρώ, έναντι 5,10 εκατ. Ευρώ το 2003.

Τα κέρδη προ φόρων για το 2004 διαμορφώθηκαν στα 1,23 εκατ. Ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 48,7%, σε σύγκριση με τα 2,39 εκατ. Ευρώ το 2003. Να σημειωθεί βέβαια, ότι η κερδοφορία της εταιρίας στη χρήση του 2004 επιβαρύνθηκε από τα αυξημένα έξοδα, λόγω της μετεγκατάστασης σε νέο ακίνητο και τις σωρευτικές αποσβέσεις προηγούμενων χώρων εγκατάστασης που εκκενώθηκαν.

- Αρα, η μείωση των κερδών δεν θα είναι επαναλαμβανόμενη;

Κάθε άλλο. Στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών μας για το 2005, εκτιμώντας ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει περίπου στα 12 εκατ. Ευρώ και αντίστοιχα ανοδικά θα κυμανθούν τα κέρδη, αφού δεν θα έχουμε τα έξοδα που προαναφέρθηκαν. Εξάλλου, ήδη έχουμε συνάψει συνεργασία με περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση βασικού λογισμικού μας εντός του έτους.

Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι παρά τη μείωση των κερδών για το 2004, η εταιρία θα διανείμει στους μετόχους της, μέρισμα ίσο με αυτό της χρήσης του 2003.

- Πόσο σας επηρεάζει ή θα έπρεπε να σας επηρεάζει η πτώση των οικονομικών μεγεθών της EMPHASIS με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη εταιρία διατηρεί σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο;

Η EMPHASIS έχει περιορίσει σημαντικά το ποσοστό της. Σήμερα διατηρεί το 12,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και οι μετοχές της είναι δεσμευμένες υπέρ των ομολογιούχων του Ανταλλάξιμου Ομολογιακού Δανείου που έχει λάβει. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο εταιριών, δεν μας επηρεάζει ως προς τη λειτουργική μας δραστηριότητα, αλλά μας επηρέασε όσο αφορά στην πορεία της μετοχής μας κάτι που βεβαίως δεν είχε κανένα ουσιαστικό λόγο να συμβεί.

- Τί ποσοστό τζίρου από το δημόσιο και τί από τον ιδιωτικό τομέα αναμένετε για το 2005 και ποιοί είναι οι στόχοι σας;

Εκτιμούμε ότι το 40% περίπου του κύκλου εργασιών θα προέλθει από το δημόσιο τομέα και το 60% αυτού θα προέλθει από ιδιώτες πελάτες. Οι στόχοι της εταιρίας για το 2005 είναι η ανάδειξη της σε ένα καινοτόμο επιχειρησιακό οργανισμό σε καθένα από τους τομείς που δραστηριοποιείται.

Η εταιρία στοχεύει στην παροχή αξιόπιστων και αποτελεσματικών λύσεων με βάση τα διεθνή πρότυπα, από τις οποίες να προκύπτουν πραγματικά επιχειρηματικά οφέλη για τους πελάτες της, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά της πληροφορικής, της ασφάλειας και των τηλεπικοινωνιών.

- Ποιοί οι βασικοί τομείς δραστηριότητας που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα έργα του Δημοσίου και της Κοινωνίας της Πληροφορίας;

Τα βασικά προϊόντα που αφορούν πελάτες του δημοσίου είναι κυρίως το λογισμικό για την Υγεία, το λογισμικό για διαχείριση περιεχομένου καθώς και έργα ασφάλειας, ιδίως μεγάλων εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους τομείς θα έχουμε σημαντικό μερίδιο έργων. Ταυτόχρονα, εμμέσως το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης χρηματοδοτεί ιδιώτες πελάτες που εγκαθιστούν προϊόντα λογισμικού της εταιρίας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v