Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια για ρύθμιση δανείων και "Τειρεσία"

Υπεραμύνεται του ανοίγματος καταστημάτων Κυριακές ο Α. Σκορδάς. Οι λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια. Κατάργηση Τειρεσία και point system για επαγγελματίες. Το νέο σύστημα προμηθειών Δημοσίου.

Πρωτοβουλία στήριξης των μικρών εμπόρων χαρακτηρίζει το προαιρετικό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Αθανάσιος Σκορδάς.

Δηλώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η διεύρυνση του μέτρου υπέρ των "μεγάλων" του λιανεμπορίου και υπερασπιζόμενος την πρόταση που βρίσκεται υπό διαβούλευση αναφέρει ότι τα λουκέτα δεν πρόκειται να ανασχεθούν με την ακινησία.

Θεωρεί μάλιστα ότι η δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή μπορεί να αξιοποιηθεί από τις εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε σε συνεργασία με εκείνες του τουρισμού και της αναψυχής να δημιουργηθούν συνθήκες προσέλκυσης τουριστών.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι πολύ σύντομα και μετά τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος θα προωθηθεί η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Ο κ. Σκορδάς παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης: ποιους αφορά και ποιες διευκολύνσεις θα περιλαμβάνει. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι «δεν έχουμε δυνατότητα για γενική λύση, που θα χαρίζει δάνεια».

Αναφορικά με τον Τειρεσία, αποκαλύπτει τις προβλέψεις του νέου πλαισίου για τους επαγγελματίες. Όπως λέει χαρακτηριστικά "επειδή δεν πληρώθηκε μια επιταγή κανείς δεν θα μπαίνει στη μαύρη λίστα", καθώς καταργείται ο Τειρεσίας με τη σημερινή του μορφή. Θα υπάρξει ένα point system με βάση το οποίο θα αποφασίζει η τράπεζα αν θα διαθέσει σε κάποιον πελάτη ένα δάνειο.

Στο ζήτημα των τιμών αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αντιστάσεις, καθώς σειρά παραγόντων όπως το κόστος των πρώτων υλών, της ενέργειας, του χρήματος, αλλά και η φορολογία δεν επιτρέπει την υποχώρηση κοστολογίων. Σημειώνει δε ότι η μείωση του εργατικού κόστους είναι πλεονέκτημα μόνο για τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, τα οποία στην ελληνική αγορά είναι μειοψηφία.

Αναφέρει ωστόσο ότι στην Ελλάδα καταγράφονται σημαντικότερες μειώσεις τιμών σε σχέση με τις χώρες του υπόλοιπου Ευρωπαϊκού Νότου που επίσης μαστίζονται από ύφεση. Επιπλέον, αναφέρεται στην παραγωγικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, καταγράφοντας το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Τέλος, προαναγγέλλει πως εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών, σημειώνοντας ότι υιοθέτηση του νέου συστήματος θα αποτελέσει τομή για τη διαφάνεια και τα δημόσια οικονομικά.

**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε τη με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v