Ευρωπαϊκή Πίστη: Οι σχεδιασμοί για το 2013

Τι προβλέπει η εταιρεία για τη φετινή χρονιά. Οι θέσεις για τις εξελίξεις στην αγορά, την πορεία της μετοχής και τα πιθανά επικείμενα deals. Πώς αποτιμά τις κινήσεις της κυβέρνησης. Συνέντευξη του Ν. Χαλκιόπουλου.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Οι σχεδιασμοί για το 2013
Η Ευρωπαϊκή Πίστη συγκαταλέγεται στις πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες που εν μέσω κουρέματος των ελληνικών ομολόγων κατάφεραν να αποφύγoυν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα να εμφανίσουν κέρδη και να διανείμουν μέρισμα.

Η εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία προβλέπει νέα αύξηση της παραγωγής και κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση, κόντρα στις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς για πτώση εγχώριας παραγωγής, που ίσως διαμορφωθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Ο Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκος Χαλκιόπουλος μιλά στο Euro2day.gr για τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και για το πώς η εταιρεία του καταφέρνει να σημειώνει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο του κλάδου.


ΕΡ.: Κύριε Χαλκιόπουλε, στην ασφαλιστική αγορά φαίνεται πως συμβαίνει το εξής οξύμωρο: από τη μια πλευρά ορισμένοι διαμαρτύρονται για τις βαριές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και κάποιοι άλλοι δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

ΑΠ.: Προβλήματα υπάρχουν από το γενικότερο οικονομικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί με συρρικνούμενο το κράτος στις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης, ευελπιστούμε(;) πιστεύουμε(;), είμαστε ικανοί(;) να αναλάβουμε ένα μεγάλο κομμάτι τόσο της σύνταξης, όσο και της υγείας.


ΕΡ.: Βλέπετε να υπάρχει βούληση από την πλευρά της Πολιτείας να ικανοποιήσει το αίτημα του κλάδου σε ό,τι αφορά τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στα επαγγελματικά ταμεία;

ΑΠ.: Νομίζω ότι εκκρεμεί μια απάντηση της Εποπτικής μας Αρχής προς τους δανειστές μας, προς την τρόικα δηλαδή, για το κατά πόσον η αγορά μας είναι ώριμη να διαχειριστεί τέτοιου είδους σχήματα. Εφόσον η αγορά ωριμάσει και δεν έχουμε ακραίες καταστάσεις, νομίζω πως στην επόμενη φάση μπορούμε να περάσουμε στη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων, υπό ορισμένες συνθήκες και συγκεκριμένες εποπτικές διαδικασίες.


ΕΡ.: Πρόσφατα η κυβέρνηση δημοσίευσε σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη δυνατότητα στήριξης ασφαλιστικών εταιρειών από το κράτος μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Πώς κρίνετε αυτήν την κίνηση;

ΑΠ.:
Πρόκειται για μια θετική κίνηση, αρκεί η υλοποίηση να γίνει με ξεκάθαρους όρους. Και στο σημείο αυτό, θεωρώ σημαντικό το σημείο του σχεδίου νόμου που απαιτεί μια εταιρεία να είναι βιώσιμη για να στηριχτεί.

Είναι θετικό οι εταιρείες να μην κλείνουν, οι εργαζόμενοι να μη χάνουν τη δουλειά τους, οι πελάτες να μη χάνουν τα λεφτά τους και φυσικά ο κλάδος να μη δυσφημείται.

Από την άλλη πλευρά, αυτό έπρεπε να είχε γίνει από το 2008 και οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντιμετωπιστούν όπως οι τράπεζες. Μιλάμε δηλαδή για μια πενταετή καθυστέρηση.


ΕΡ.: Στον κλάδο του αυτοκινήτου, βλέπουμε πολλές εταιρείες να προχωρούν σε σημαντικές εκπτώσεις και σε μειώσεις τιμολογίων. Είναι αρκετή η μείωση των ατυχημάτων που παρατηρείται στον κλάδο, έτσι ώστε οι εταιρείες να «βγαίνουν» με αυτά τα τιμολόγια;

ΑΠ.:
Αν οι εταιρείες δεν έχουν σημαντικά έξοδα, αν καταβάλλουν χαμηλές προμήθειες, αν έχουν τιμολογήσει με σωστό και επιστημονικό τρόπο το ασφάλιστρό τους, τότε «βγαίνουν». Βλέπω, όμως, περιπτώσεις να έχουν υψηλές προμήθειες, υψηλά έξοδα, υψηλό κόστος διαφήμισης και χαμηλά ασφάλιστρα. Ο συνδυασμός αυτών οδηγεί σε πτωχευτικό ασφάλιστρο και όποιος πελάτης το επιλέξει μάλλον θα πρέπει να σκέφτεται τη μέλλουσα περιουσιακή του κατάσταση.


ΕΡ.: Να έρθουμε τώρα στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Ποιοι ήταν οι λόγοι που η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως έκαναν τόσες άλλες μεγάλες εταιρείες, ελληνικές και ξένες;

ΑΠ.:
Εμείς είχαμε ξεκινήσει από το 2006 να δουλεύουμε σε περιβάλλον Solvency II, με αποτέλεσμα να λειτουργεί εδώ και μία τριετία επενδυτική επιτροπή. Η επιτροπή αυτή, έχοντας εκπροσώπους από την Τράπεζα Πειραιώς, από τα αμοιβαία μας κεφάλαια, αλλά και από την ίδια την ασφαλιστική εταιρεία, θωράκισε τις επενδύσεις μας σε τέτοιον βαθμό ώστε να χάσουμε μόνο 10 εκατομμύρια. Αν χάναμε περισσότερα χρήματα, τότε και εμείς θα ήμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημά σας είναι αφενός η επάρκεια του ασφαλίστρου για να καλύπτουμε τα έξοδά μας και αφετέρου οι σωστές επενδύσεις μας, που δεν αποσκοπούσαν στις μεγάλες αποδόσεις, αλλά είχαν ως βασικό γνώρισμα τη διαφύλαξη των κεφαλαίων μας.


ΕΡ.: Λέγεται ότι έχετε σημειώσει μεγάλα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ελληνικών ομολόγων που κατέχετε.

ΑΠ.:
Τα κέρδη βέβαια μπορεί να είναι λογιστικά για μια χρονιά. Μπορεί φέτος να βγάλαμε κέρδος 1 εκατομμύριο και πέρυσι να χάσαμε 11 εκατομμύρια. Η ζημία είναι 10 εκατομμύρια. Η ουσία είναι πως τελικά το «ταμείο» από την επένδυσή μας στα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι αρνητικό.


ΕΡ.: Πώς εξηγείται η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης τα τελευταία χρόνια;

ΑΠ.:
Σημαντικός παράγοντας για να γίνει αυτό είναι η ανάπτυξη του δικτύου των πωλήσεων. Είμαστε μια εταιρεία που έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα πως στηρίζουμε τα δίκτυα πωλήσεων. Άλλωστε, και οι ιδρυτές της εταιρείας προέρχονται από το κομμάτι των δικτύων.

Ευελπιστούμε ότι ένα μέρος των προϊόντων μας μπορεί να διαχειριστεί μέσω ηλεκτρονικών μέσων, αλλά σημαντικό μέρος της δουλειάς μας προϋποθέτει την επαγγελματική υποστήριξη και την προσωπική επαφή με τον πελάτη μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αποκηρύττουμε τα δίκτυα, αλλά αντίθετα να τα αναπτύσσουμε. Στόχος είναι να προσελκύσουμε παραγωγικά δίκτυα.

Φυσικά, εκτός από την αύξηση του δικτύου μας, θετικά επέδρασαν η φερεγγυότητα της εταιρείας και η ποιότητα των προϊόντων.


ΕΡ.: Για φέτος, οι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν μείωση της παραγωγής που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό. Ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Πίστης για το ύψος της φετινής παραγωγής της;

ΑΠ.: Στην άκρη του μυαλού μας μιλάμε για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά στα βιβλία μας έχουμε προϋπολογίσει άνοδο γύρω στο 8%. Βεβαίως, εμείς δεν έχουμε εφάπαξ ασφάλιστρα, δεν κάναμε παραγωγή από ουσιαστική εξαγωγή χρημάτων εκτός Ελλάδος μέσω unit linked προϊόντων, ή μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων. Άρα, δεν θα μας λείψουν φέτος αυτά τα ασφάλιστρα -μιλάμε για κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ- που θα λείψουν από την αγορά.

Εμείς πιστεύουμε πως η αύξηση της παραγωγής θα γίνει μέσα από τη διεύρυνση του πελατολογίου και του δικτύου πωλήσεών μας.


ΕΡ.: Τι είναι ο «ασφαλιστικός γονέας». ο οποίος μάλιστα προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Πίστη δωρεάν;

ΑΠ.: Είμαστε μια ελληνική εταιρεία και πιστεύει πως οι Έλληνες θα πρέπει πρώτα να στηριζόμαστε μεταξύ μας και μετά να λέμε αν είμαστε φιλέλληνες, ή να έχουμε την απαίτηση να είναι φιλέλληνες κάποιοι που ζουν εκτός Ελλάδος.

Πρόκειται για μια κίνηση της εταιρείας η οποία παρέχει σε οποιονδήποτε Έλληνα θέλει την κάρτα του ασφαλιστικού γονέα, όπου μπορεί μέσω συμβεβλημένων με εμάς επιχειρήσεων αφενός μεν να απολαμβάνει ασφαλιστικές παροχές ανάλογες του ύψους του τζίρου που κάνει, αφετέρου δε να έχει επιστροφή των ασφαλίστρων του, αν είναι ή αν αποφασίσει να γίνει στη συνέχεια πελάτης μας.


ΕΡ.: Είδαμε την τιμή της μετοχής της Ευρωπαϊκής Πίστης τους τελευταίους μήνες να τριπλασιάζεται. Πώς το εκλαμβάνετε αυτό;

ΑΠ.: Κάποιος θα μπορούσε να το ερμηνεύσει ως ψήφο εμπιστοσύνης. Εγώ δεν σχολιάζω την εκάστοτε πορεία της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το μόνο που θα μπορούσε να λεχθεί είναι πως είχαμε φτάσει να έχουμε αποτίμηση γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, όταν η καθαρή θέση της εταιρείας προσεγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ.

Κάποιοι ενδεχομένως να θεώρησαν πως αυτά τα νούμερα δεν ήταν ισορροπημένα, ιδίως αν συνεκτιμούσε είτε την κερδοφορία μας, είτε άλλα πρόσθετα περιουσιακά μας στοιχεία όπως η αξία του χαρτοφυλακίου μας, οι υπεραξίες των δικτύων μας και άλλα.


ΕΡ.: Σχεδιάζει κάποιο deal η εταιρεία;

ΑΠ.:
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να υποδεχτούμε παραγωγή μέσω είτε συνεργασιών, είτε συγχωνεύσεων, αρκεί βεβαίως από μια συγχώνευση ή από μια συνεργασία να έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Είμαστε ανοιχτοί λοιπόν σε κερδοφόρες συνεργασίες.


**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε τη με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v