Κούρταλης: Οι τράπεζες φρενάρουν τις εξαγωγές!

Η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει τις εξαγωγές των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών, παρά το ότι υπάρχει ζήτηση στην Ευρώπη. Τα προβλήματα του κλάδου και το… φως στο τούνελ από το δεύτερο μισό του 2013.

Κούρταλης: Οι τράπεζες φρενάρουν τις εξαγωγές!
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης μιλά στο Euro2day.gr για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, αλλά και για συγκρατημένη αισιοδοξία του πως τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.


ΕΡ: Κύριε Κούρταλη, πώς εξελίσσεται η ζήτηση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και γιατί βλέπουμε το ύψος των ελληνικών εξαγωγών να μειώνεται;

ΑΠ: Η εγχώρια ζήτηση είναι μειωμένη λόγω και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό και οι ελληνικές εξαγωγές θα μπορούσαν να ήταν σαφώς μεγαλύτερες. Ωστόσο, εμποδίζονται από την έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η αγορά έχει «στεγνώσει». Εμείς θα θέλαμε, για παράδειγμα, να προεξοφλείται ένα μέρος των απαιτήσεών μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες να αποκτούν κεφάλαιο κίνησης. Επειδή λοιπόν οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, οι όποιες εξαγωγές θα πρέπει να γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, κάτι που πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να γίνει.


ΕΡ: Οι τιμές στις εξαγωγές είναι ικανοποιητικές; Οι πολιτικές μείωσης του κόστους των ελληνικών εταιρειών έχουν τονώσει την ανταγωνιστικότητά τους;

ΑΠ: Αλήθεια είναι πως οι τιμές δεν είναι τόσο ικανοποιητικές όσο θα θέλαμε, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού όχι μόνο από τις χώρες της ΝΑ Ασίας, αλλά και από άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Πορτογαλία. Γενικά πάντως, οι εξαγωγές «βγάζουν τα έξοδά τους» και θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις ελληνικές εταιρείες σε μια «τροχιά συντήρησης» μέχρις ότου να περάσει η κρίση. Σε ότι αφορά τώρα το ζήτημα του κόστους, οι ελληνικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αξιοσημείωτες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο από την άλλη πλευρά είδαμε να διπλασιάζεται η τιμή του ρεύματος. Εκεί που είχαμε φτηνότερο κόστος ρεύματος σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τώρα έχουμε ακριβότερο από αυτές και αυτό μας επηρεάζει αρνητικά!


ΕΡ: Κύριε Κούρταλη, βλέπετε φως στο βάθος του τούνελ για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο;

ΑΠ:
Θέλω να πιστεύω πως τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται σε κάποιο βαθμό από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Προϋπόθεση είναι να αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, να αποκαθίσταται η σταθερότητα και να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας.

Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, το ελληνικό Δημόσιο να αποδώσει στις ελληνικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες τα ποσά που τους οφείλει από τον ΦΠΑ των εξαγωγών και επίσης θα ήμουν ευτυχής αν είχαμε μια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης από κοινοτικούς πόρους.

Όλα αυτά βέβαια θέλουν το χρόνο τους και γι αυτό αναφέρομαι όχι στο σήμερα, αλλά στο δεύτερο μισό του έτους. Επιπλέον, προβλέπω ότι από το καλοκαίρι και μετά θα δούμε και κάποιες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στον κλάδο, εξέλιξη που είναι μεν επώδυνη, αλλά θα μπορούσε να δώσει κάποιες «ανάσες» στις εταιρείες και να διατηρήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας.

Τέλος, η γενικότερη ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις, έτσι ώστε ξένοι επενδυτές να θελήσουν ενδεχομένως να ενισχύσουν κεφαλαιακά ελληνικές εταιρείες.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v