Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μείωση μισθών δεν ευνοεί την απασχόληση

Το success story της People for Business στις υπηρεσίες ανθρωπίνου δυναμικού. Τα χαρακτηριστικά της αγοράς, τι ζητούν οι εταιρίες. "Οχι" σε μειώσεις μισθών που πλήττουν την αποδοτικότητα. Συνέντευξη της Ρ. Πιτσίκα.

Η μείωση μισθών δεν ευνοεί την απασχόληση
Για τη Ρεβέκκα Πιτσίκα, ιδιοκτήτρια της νεοιδρυθείσας εταιρίας People for Business, «η επιχειρηματικότητα ήταν μια επιλογή καριέρας».

Αφήνοντας πίσω της την καλά αμειβόμενη εργασία της ως στέλεχος επιχειρήσεων αποφάσισε το 2007 να ιδρύσει την εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο χώρο των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, φθάνοντας το 2012 να βραβευθεί στα Επιχειρηματικά Βραβεία Κούρος, για το δυναμισμό και την εξέλιξη της.

Αν και για την ίδια, η μετάβαση από εργαζόμενη σε επιχειρηματία έγινε ως φυσική εξέλιξη και με ξεκάθαρη επιλογή, αναγνωρίζει ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας εμπεριέχει μεγάλες δυσκολίες αλλά και προκλήσεις.

Όταν το 2007 επέλεξε το χώρο παροχής υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, τίποτα δεν προμήνυε τη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο, εκτιμά ότι «σήμερα ειδικά απαιτείται περισσότερο από ποτέ η διαμεσολάβηση ενός αξιόπιστου συνεργάτη, ώστε τόσο ο εργοδότης όσο και ο υποψήφιος εργαζόμενος, να καταλήξουν σε μια αποδοτική συνεργασία. Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα για χάσιμο. Επιπλέον, αναδύεται η ανάγκη της αυτοαπασχόλησης, και είναι σημαντική υπηρεσία να κατευθύνεις κάποιον προς μια νέα επαγγελματική κατεύθυνση».

Μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη φετινή χρονιά, η People for Business έχει επανατοποθετήσει στην αγορά εργασίας 147 άτομα, 40 εκ των οποίων απέκτησαν θέσεις στην αγορά εργασίας του εξωτερικού. Η εταιρία μάλιστα συνεργάζεται τόσο με αντίστοιχους οργανισμούς στις χώρες του Κόλπου – μια αγορά υψηλού ενδιαφέροντος για καταρτισμένους Ελληνες- αλλά και με εταιρία εξεύρεσης υψηλόβαθμων στελεχών στο Λουξεμβούργο.

Σε μια εποχή που ωστόσο η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία φτάνει το 26%, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας; «Η ιδιωτική οικονομία έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα. Παρά του ότι οι μειώσεις αποδοχών φαντάζουν ως λύση, στην πράξη δεν ευνοούν την απασχόληση, καθώς επηρεάζουν δραστικά την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Μια ουσιαστική παρέμβαση θα ήταν η μείωση του εργοδοτικού κόστους και η λελογισμένη μόνον προσαρμογή μισθών» σημειώνει η κ. Πιτσίκα.

Η ίδια θεωρεί ότι και στον δημόσιο τομέα το κυβερνητικό δίλημμα θα έπρεπε να λυθεί με απολύσεις και όχι με μειώσεις μισθών, εφόσον βεβαίως είχε προηγηθεί ουσιαστική, διαφανής και αξιοκρατική αξιολόγηση, ώστε εκτός από μείωση δαπανών, να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας αλλά και να αποσοβηθεί η μετακύλιση του βάρους στην ιδιωτική αγορά.

Όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα η κ.Πιτσίκα σημειώνει πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που επηρεάζουν αρνητικά. «Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν χρόνο να επενδύσουν σε εργαζομένους με έλλειψη εμπειρίας, ενώ τα επίσης υψηλά ποσοστά ανεργίας στους άνω των 45 ετών, υπογραμμίζει πως οι επιχειρήσεις μειώνουν τα μισθολογικά κόστη». Επίσης επισημαίνει την υψηλή «κλαδική» ανεργία σε χώρους όπως η εμπορία αυτοκινήτων, ο χρηματοοικονομικός τομέας και οι κατασκευές.

Σαφώς αρνητική είναι η μείωση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών αλλά και η έλλειψη στρατηγικής τόσο εκ μέρους των επιχειρήσεων -όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό- όσο εκ μέρους των εργαζομένων. Η People for Business αναμένεται δε να αναλάβει πρωτοβουλίες όπως η χρηματοδότηση coaching για 5 ανέργους και συναφή προγράμματα με αποδέκτες τις επιχειρήσεις.

Οσον αφορά τη διεθνή αγορά εργασίας και το μέλλον όσων αναζητούν μια θέση σ’ αυτή, κ. Πιτσίκα θεωρεί ως μειονέκτημα το έλλειμμα πολυεθνικής εμπειρίας. «Αν και σε επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας οι ‘Ελληνες στελέχη επιχειρήσεων είναι ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, εν τούτοις η μικρή διεθνής εμπειρία, μειώνει κατά κάποιο τρόπο και τη φερεγγυότητα τους, όταν διεκδικούν θέσεις με αντίστοιχους υποψηφίους άλλων εθνικοτήτων και εν πάσει περιπτώσει διαφορετικής εργασιακής κουλτούρας», καταλήγει η κ. Πιτσίκα.

Αποφασίζοντας την επιχειρηματική της δραστηριοποίηση η κ.Πιτσίκα εκτίμησε πως υπήρχαν κενά στον τομέα των υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς «λείπουν οι διαφανείς όροι εργασίας αλλά και οι ποιοτικές υπηρεσίες τόσο προς την επιχείρηση όσο και προς τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η People for Business προσπάθησε να αναδείξει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Εκτός από ανταγωνιστικές χρεώσεις επιχειρεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και προς τις δύο πλευρές (εργοδοτών και εργαζομένων). «Όταν αναλαμβάνουμε ένα έργο στελέχωσης, συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τον πελάτη μας, έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της θέσης εργασίας, η οποία να αντικατοπτρίζει όσο το δυνατόν πιο πιστά τις πραγματικές ανάγκες και τους απώτερους στόχους της εταιρίας» αναφέρει η κ. Πιτσίκα, η οποία προσθέτει ωστόσο ότι οι υπηρεσίες δεν σταματούν στην πρόσληψη καθώς «πραγματοποιούμε ελέγχους ικανοποίησης, τόσο της εταιρίας όσο και του υποψηφίου, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μέχρι και τον 8ο μήνα μετά την πρόσληψη».

Παράλληλα παρέχονται στους πελάτες κωδικοί πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της εταιρίας, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης εξέλιξης του έργου, σε πραγματικό χρόνο.

* Η Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της People for Business

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v