Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία βήματα για να έρθει χρήμα στη Σοφοκλέους

Τη στρατηγική για την προσέλκυση κεφαλαίων αναλύει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στο Euro2day. Οι δείκτες, το ρίσκο χώρας και το πλαίσιο για ΑΕΕΧ και venture capital funds.

Βέβαιος ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά μπορεί να παίξει ρόλο στην πολυπόθητη ανάπτυξη ως πλατφόρμα προσέλκυσης κεφαλαίων δηλώνει ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Μιλώντας στο Euro2day, αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν «για να ανοίξουμε», όπως επισημαίνει, «κανάλια στη διεθνή ρευστότητα».

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τη δημιουργία νέων δεικτών Διεθνούς Δραστηριοποίησης και Θεμελιωδών Μεγεθών και τη διεύρυνση του αριθμού των εταιριών, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ξένων.

Το δεύτερο έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αφορά την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία funds όπως οι ΑΕΕΑΠ, οι ΑΕΕΧ και τα venture capital και η θέσπιση πλαισίου για εισηγμένα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (listed funds).

Τρίτο βήμα είναι η επιλογή και η ανάδειξη διαχειριστών κεφαλαίων με διεθνή πείρα, που θα αντιπροσωπεύσουν τις εγχώριες εταιρίες στις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. αναλύει τη στρατηγική που συνοδεύει τη δημιουργία νέων δεικτών και επισημαίνει ότι η μείωση του ρίσκου χώρας αυξάνει το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις.

Τονίζει δε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΧ, τις ΑΕΕΑΠ και τα venture capital funds για να δοθούν πρόσφορα εργαλεία διασποράς κινδύνου και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μικρού μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων

Ένα παράδειγμα είναι ο τομέας των τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, για τον οποίο διοργάνωσε ειδική παρουσίαση στο πρόσφατο road show στις ΗΠΑ και δημιούργησε ειδικό ιστοχώρο ενημέρωσης εντός της ιστοσελίδας του Χ.Α.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, κλάδοι που επίσης συγκεντρώνουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η ενέργεια, οι υποδομές και το real estate.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v