Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ρυθμίσεις δανείων χωρίς να θιγούν οι τράπεζες"

Αποζημιώσεις σε καταναλωτές και πελάτες θα πληρώνουν όσοι νοθεύουν τον ανταγωνισμό, προαναγγέλλει ο γ.γ. καταναλωτή, Γ. Στεργίου. Πού αποδίδει τις υψηλές τιμές. Οι σχεδιασμοί για τις ρυθμίσεις των δανείων.

Από την έγκριση της τρόικας θα περάσει το τελικό σχέδιο για τις ρυθμίσεις δανείων, που επεξεργάζεται, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης. Στόχος το τελικό σχέδιο να είναι εφαρμόσιμο, αναφέρει στο www.euro2day.gr, o Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.

Τονίζει πως οι προτάσεις αλλαγής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και οι ρυθμίσεις για την ελάφρυνση των δανειοληπτών είναι σε μεγάλο βαθμό διαμορφωμένες, αλλά θα οριστικοποιηθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς «στόχος είναι να μην υπάρξει καμιά επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκειά τους από τις όποιες ρυθμίσεις».

Πέραν της παραπάνω προτεραιότητας, ο κ. Στεργίου αναφέρεται στην οργάνωση της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών για την πάταξη του transfer pricing. Παραδέχεται ότι εκκρεμεί η νομοθετική ενίσχυση της λειτουργίας της με ν/σ που θα τη συνδέει με τις υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ο μέσος χρόνος εξέτασης των σχετικών υποθέσεων πλησιάζει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Μετά την πρόσφατη επιβολή του δεύτερου σημαντικού προστίμου σε πολυεθνική για παραβάσεις όσον αφορά τις ενδοομιλικές χρεώσεις, προαναγγέλλει ότι θα υπάρξουν εντός των επόμενων μηνών και νέες ανακοινώσεις.

Αποκαλύπτει ότι η Γ.Γ. Καταναλωτή προωθεί νομοθέτημα που θα δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές αλλά και σε επιχειρήσεις να αξιώσουν αποζημίωση από εταιρίες που έχουν παραβιάσει τους κανόνες του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, μια τέτοια πρωτοβουλία δεν υποστηρίζει ένα κυνήγι μαγισσών, αλλά αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους παραβιάζουν τους όρους ανταγωνισμού.

Τέλος, αναφέρεται στο ζήτημα των υψηλών τιμών στη εγχώρια αγορά. Εξηγεί ότι για σειρά παραγόμενων αγαθών η μείωση του εργατικού κόστους που έχει επιτευχθεί δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής τιμής και εκτιμά ότι χρειάζονται συντονισμένες παρεμβάσεις. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι στον τομέα των υπηρεσιών έχει σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση τιμών.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v