Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μεγαλύτερο στοίχημα το νέο φορολογικό»

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει κοινωνική πλειοψηφία ώστε να δώσει στους δανειστές εγγυήσεις επίτευξης πλεονάσματος, διεκδικώντας άλλο πλέγμα μέτρων. Τι λέει για ανάπτυξη και… ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάπτυξη δεν θα προέλθει από την αύξηση των μισθών, αλλά από επενδύσεις που θα παραγάγουν εθνικό πλούτο, υποστηρίζει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια στην Α΄ Αθηνών. Ασκώντας ευθέως κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε εκείνους που μιλούν αφηρημένα για ανάπτυξη, αναφέρεται σε συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες πολιτικές για την τόνωση της ρευστότητας που σήμερα πάγωσαν.

Εκτιμά ότι τα μέτρα εφαρμογής του μνημονίου μπορούν να αλλάξουν εφόσον η επόμενη κυβέρνηση εγγυηθεί στους εταίρους τον στόχο δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.

Βασίζει την άποψή της για την επιτυχία μιας επαναδιαπραγμάτευσης στο γεγονός πως οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ε.Ε. με την εκλογή Ολάντ έχουν αλλάξει. Επιπλέον, πίεση ασκείται από κατάρρευση οικονομιών της ευρωζώνης όπως η Ισπανία, ενώ και η ύφεση στην Ελλάδα υπερβαίνει τις προβλέψεις.

Παραδέχεται ότι υπήρξε ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση υιοθέτησης ενός νέου φορολογικού καθεστώτος, το οποίο θεωρεί θεμελιώδες ώστε να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Προσθέτει δε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη και τη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων ότι θα εφαρμοστεί για δεκαετίες.

Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και των μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση, αν και μεταφέρει μέρος της ευθύνης και στους κοινωνικούς εταίρους που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πρόταση. 

Σημειώνει ότι οι ιδεολογικές διαφορές αρχίζουν να φαίνονται, αλλά ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το οικονομικό πρόγραμμα το χαρακτηρίζει δημαγωγικό. «Είναι ένα πρόγραμμα παροχών χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Δεν είναι ούτε αριστερό, ούτε δεξιό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα για να γίνει αντιπολίτευση.

Καταλήγει στο ότι χωρίς κοινωνική πλειοψηφία δεν σχηματίζεται κυβέρνηση με συνάθροιση απαραίτητων ποσοστών και θεωρεί ότι τα δύο πρώτα κόμματα έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν κυβερνητικό κορμό.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v