Ο άνθρωπος που νίκησε το... «σύνδρομο Ψωμιάδη»

Σε αντίθεση με τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου Ασπίς που έβαλαν λουκέτο, η Liberty Life διασώθηκε χάρη στην επιχειρηματική παρέμβαση του κ. Μ. Ιωαννίδη (ELMA Holdings) και το management του κ. Ζ. Δημητρίου.

Ο άνθρωπος που νίκησε το... «σύνδρομο Ψωμιάδη»
Σε αντίθεση με όλες τις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια που έβαλαν λουκέτο, η κυπριακή Liberty Life διασώθηκε χάρη στην επιχειρηματική παρέμβαση του κ. Μιχαλάκη Ιωαννίδη (ELMA Holdings) και το management του κ. Ζένιου Δημητρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Liberty Life, Ζένιος Δημητρίου, γνωστός στην Ελλάδα και από τη θητεία του στην Εθνική Ασφαλιστική, μιλά για τη «συνταγή της διάσωσης», για τα φετινά σχέδια της εταιρείας του, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, καθώς και για την ανάγκη εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

- Κύριε Δημητρίου, ποια εκτιμάτε πως είναι η πορεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Κύπρο τους πρώτους μήνες του 2012;

Σε περιόδους που η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με σοβαρές μειώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, η ασφάλεια είναι η πρώτη που δέχεται τις επιπτώσεις.
Εκτιμώ συνεπώς πως η νέα παραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη και οι εξαγορές ολοένα θα αυξάνονται. Οι εξαγορές των συμβολαίων επιφέρουν σοβαρές μειώσεις στα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών, γεγονός που, αν συνδυαστεί και με τη σημαντική πτώση του χρηματιστηρίου, μειώνει ακόμη περισσότερο το σύνολο των αποθεματικών και τις αξίες εξαγοράς των συμβολαίων, που αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων των πελατών, οι οποίοι παραμένουν δυσαρεστημένοι.

- Με ποιους τρόπους πιστεύετε πως οι εταιρείες του κλάδου θα πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, στην εποχή της ύφεσης;

Σε περιόδους ύφεσης όπως αυτές που ζούμε τώρα είναι πλέον θέμα αντοχής. Επιβάλλεται οικονομική περισυλλογή, μείωση εξόδων, αποφυγή σπαταλών και πολύ προσεκτικές επενδύσεις. Σοβαρό είναι και το θέμα της διατήρησης των δικτύων, των οποίων τα εισοδήματα μειώνονται συνεχώς λόγω χαμηλής νέας παραγωγής. Οι διοικήσεις των εταιρειών θα πρέπει να συμπαρασταθούν με διάφορους τρόπους στα δίκτυά τους για να μην τα χάσουν.

- Με βάση όλα αυτά που είπατε, αλλά με το Solvency II να βρίσκεται μπροστά μας, πιστεύετε ότι έχει έρθει στην Κύπρο ο καιρός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στην ασφαλιστική αγορά;

Προσωπικά ήμουν πάντα ένθερμος υποστηρικτής των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Σήμερα όμως τούτο είναι ακόμη πιο επιβεβλημένο. Οι μικροί οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Solvency II, γι’ αυτό θα είναι καλό για τις εταιρείες, εκεί που τα σχήματα και η φιλοσοφία ταιριάζουν, να βρουν τρόπους συγχώνευσης. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν σημαντικά τα έξοδά τους, ενώνουν τα κεφάλαιά τους και μπορούν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας που θα εφαρμοστεί σύντομα.

- Η Liberty Life είναι η μόνη ασφαλιστική εταιρεία που ανήκε στον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια και τελικά κατάφερε να επιζήσει. Ποια πιστεύετε πως ήταν η «συνταγή της επιτυχίας»;

Πριν από δυο χρόνια που αναλάβαμε τη διοίκηση και τη διαχείριση αυτής της εταιρείας, κληρονομήσαμε μια κατάσταση που δεν μπορούσε να ήταν χειρότερη. Καθυστερημένες οφειλές εκατομμυρίων, χρεώσεις που δεν μπορούσαν να εισπραχθούν, άσχημες αντασφαλιστικές συμβάσεις, προσωπικό και δίκτυο απογοητευμένο, που έψαχνε για αλλαγή εταιρείας.
Πρώτος μας στόχος ήταν να εμψυχώσουμε τον κόσμο μας. Να τον κάνουμε να πιστέψει και να συνεργαστεί μαζί μας για τη σωτηρία της εταιρείας. Προσεγγίσαμε όλους τους πιστωτές και κάναμε συμφωνίες μαζί τους για εξόφληση των χρεών με σημαντικές μειώσεις. Το πετύχαμε. Βρήκαμε λύσεις σε όλες τις υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον των δικαστηρίων, είτε εναντίον της εταιρείας, είτε αγωγές από την εταιρεία. Συνάψαμε νέες ευνοϊκές αντασφαλιστικές συμβάσεις και εισαγάγαμε νέα προϊόντα. Όλα αυτά, μαζί με μια σημαντική αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας, δημιούργησαν νέα δυναμική και η εταιρεία σώθηκε.

- Ποια είναι τα φετινά σχέδια της Liberty Life και πώς προβλέπετε να εξελιχθεί η πορεία των εργασιών της;

Κατά τη διάρκεια του φετινού χρόνου, στοχεύουμε να εξυγιάνουμε πλήρως την εταιρεία. Εισαγάγαμε νέα προϊόντα για τα οποί υπάρχει σήμερα ανάγκη. Δίνουμε έμφαση στη διατήρηση και στην αύξηση του δικτύου μας, διατηρούμε τα έξοδά μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, στον τομέα των επενδύσεων δεν μας βοηθά καθόλου η κατάσταση του χρηματιστηρίου, η οποία, αν βελτιωθεί, θα έχει πολύ ευνοϊκές επιδράσεις στα τελικά αποτελέσματα. Σε ένα τόσο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Αγώνας αντοχής διεξάγεται, απ’ όλες τις εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v