Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνταγή ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Oι φόροι να πάνε στην ανάπτυξη ζητά ο συντονιστής του τμήματος οικονομικής πολιτικής Γ. Σακελλαρίδης. Πρόταση για μείωση δαπανών και τράπεζες ειδικού σκοπού. Φόρος σε μεγάλες καταθέσεις και περιουσία.

Η συνταγή ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία
Μη βιώσιμο -ακόμη και μετά το κούρεμα- θεωρεί το δημόσιο χρέος ο συντονιστής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκτιμώντας ότι η πρόταση του κόμματος για τριετές μορατόριουμ εξυπηρέτησης του χρέους είναι ρεαλιστική.

Ο κ. Σακελλαρίδης, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, υποστηρίζει ότι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να υπάρξει με αυστηρή πολιτική λιτότητας, που οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση.

Αναφέρεται σε παραδείγματα που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όπου μόνο στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου διατηρήθηκε επί μακρόν πρωτογενές πλεόνασμα, δείχνοντας τον ανορθολογισμό της πολιτικής που προτείνει η τρόικα. Θεωρεί ότι πέρα από την άρση των μέτρων λιτότητας απαραίτητη είναι και η περικοπή δαπανών αλλά και η αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο σκέλος προτείνει, αντί για τη μείωση μισθών και το πάγωμα δημοσίων επενδύσεων, την περικοπή δαπανών για εξοπλισμούς, την πάταξη της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, αλλά και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η Πολιτεία επιδοτεί τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά τη φορολογία, υποστηρίζει τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μεγαλοκαταθετών και την κατάργηση φοροαπαλλαγών στην Εκκλησία και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Υποστηρίζει ότι χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή της ρευστότητας, ενώ προτάσσει τη δημιουργία πιστωτικών ιδρυμάτων ειδικού σκοπού για την υποστήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών.
Υπογραμμίζει τέλος την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αναφέροντας ότι αντιτίθεται στις πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν στην αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v