Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Κουβέλης: Λουκέτα υπό όρους στο Δημόσιο

Η χώρα μπορεί να μείνει ζωντανή με την κοινωνία όρθια, δηλώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. στο Euro2day. Προτείνει κλιμακωτό φόρο στις επιχειρήσεις, κατάργηση ΚΒΣ και μείωση ΦΠΑ. Ζητά συμβόλαιο με τους τραπεζίτες.

«Θέλουμε να επηρεάσουμε το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τονίζει ωστόσο ότι είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

Απομακρυσμένος από την πρακτική της καταγγελίας, θεωρεί προϋπόθεση για τυχόν μετεκλογική συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς τόσο την προγραμματική συμφωνία όσο και τη φερεγγυότητα πολιτικών και προσώπων.

Υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει και μπορεί να μείνει ζωντανή, με την κοινωνία ωστόσο όρθια. Δεν αρνείται την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, όπως η αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων και η κατάργηση μη παραγωγικών φορέων που βρίσκονται στον έλεγχο του κράτους. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Προτείνει ανάταξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς κατώτατης αμοιβής.

Θεωρεί την προφύλαξη της επιχειρηματικότητας μείζονος σημασίας. Προτείνει μέτρα όπως η κατάργηση του ΚΒΣ, η κλιμακωτή φορολόγηση των εταιριών, η μείωση του ΦΠΑ, αλλά και τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού και νομοθετικού πλαισίου. Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι πρότεινε ήδη στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο να υπάρξει δέσμευση των τραπεζών -μετά την ανακεφαλαιοποίηση- ώστε να διοχετευτεί ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Εκτιμά επίσης ότι το ασφαλιστικό ζήτημα θα αναζωπυρωθεί εφόσον δεν ληφθούν μέτρα στήριξης των ταμείων.

Κρίνει ρεαλιστική την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ώστε να καλυφθούν τα 15 δισ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση μέσω έκτακτων μέτρων για το 2012. Το ίδιο υλοποιήσιμη πιστεύει πως είναι η πρόταση για ένα πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης ύψους 20-30 δισ. ευρώ με πόρους από την ΕΤΕπ και την Ε.Ε. και αξιοποίηση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ.

Με αδιαπραγμάτευτη την προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης και αλλαγής όρων του μνημονίου αλλά και πεδίο σχηματισμού νέων συμμαχιών με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v