Cyta: Η κυπριακή «συνταγή» στις τηλεπικοινωνίες

Ο πρόεδρος της Cyta κ. Στάθης Κιττής μιλά στο Euro2day για τη «συνταγή» του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού στην Κύπρο. Αξιολογεί τη μέχρι τώρα παρουσία του στην Ελλάδα. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για deal.

Cyta: Η κυπριακή «συνταγή» στις τηλεπικοινωνίες
Ο πρόεδρος της Cyta κ. Στάθης Κιττής μιλά στο Euro2day για τη «συνταγή» του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού στην Κύπρο. Αξιολογεί τη μέχρι τώρα παρουσία του στην Ελλάδα. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για deal.

ΕΡ.: Κύριε Κιττή, εδώ και χρόνια, η τηλεπικοινωνιακή αγορά της Κύπρου έχει απελευθερωθεί. Ποια είναι τα μερίδια που διατηρεί σήμερα η CYTA στις βασικές υποαγορές (σταθερή τηλεφωνία, κινητή, internet κ.λπ.);

ΑΠ.: Εξακολουθούμε να διατηρούμε υψηλά μερίδια αγοράς και στις τρεις υπηρεσίες: στη σταθερή τηλεφωνία έχουμε το 88,97%, στην κινητή το 74,69% και στις ευρυζωνικές συνδέσεις ποσοστό 73,7%.

ΕΡ.: Ποια είναι η... συνταγή με την οποία μια κρατικά ελεγχόμενη Αρχή όπως η Cyta καταφέρνει να διατηρεί τόσο υψηλά μερίδια αγοράς, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα;

ΑΠ.: Το γεγονός ότι προσφέρουμε ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να ικανοποιήσουμε κάθε ανάγκη των πελατών μας. Αυτό καθίσταται εφικτό επειδή διαθέτουμε άρτια τεχνολογική υποδομή, πείρα, τεχνογνωσία, ποιότητα, εξειδικευμένο προσωπικό και μια σχέση με τον πελάτη που τη χαρακτηρίζει η εμπιστοσύνη και η οικειότητα. Επιπλέον, εμείς προτάσσουμε πάντα τις αξίες μας, οι οποίες βρίσκονται και είναι εμφανείς σε κάθε προϊόν και υπηρεσία που προσφέρουμε στους πελάτες μας. Απλά, έξυπνα και ασφαλισμένα, μπορούν να απολαμβάνουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Το μεγαλύτερό μας όπλο απέναντι στον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα στις υπηρεσίες που προσφέρουμε, η αξιοπιστία μας και η εξυπηρέτηση των πελατών μας. Σημαντικότατη επένδυση για εμάς είναι το προσωπικό μας και το μεγαλύτερο κίνητρό μας είναι οι πελάτες μας.

Η δημιουργικότητα και τα επιτεύγματά μας οφείλονται στην επιστημοσύνη και στην αποτελεσματικότητα του προσωπικού μας. Η υλοποίηση του οράματος και της αποστολής μας επιτυγχάνονται με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μας προσφέρουν οι πελάτες μας.
Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές, ώστε να ικανοποιούμε όλους τους πελάτες μας, όσο μας επιτρέπεται από το ΓΕΡΗΕΤ.

ΕΡ.: Επιλέξατε να μπείτε δυναμικότερα στην ελλαδική αγορά, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης, όπου η πλειονότητα των ανταγωνιστών σας «χάνει λεφτά». Με ποια κριτήρια λάβατε μια τέτοια απόφαση;

ΑΠ.: Η εμπορική έναρξη της Cyta στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ήδη το φθινόπωρο του 2008, ακολουθώντας μία εντελώς διαφοροποιημένη προσέγγιση ανάπτυξης συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει εισέλθει τελευταία στην αγορά. Σήμερα, μετά από σχεδόν τριάμισι χρόνια εμπορικής παρουσίας, είμαστε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα. Οι πελάτες μας έχουν ξεπεράσει τις 255.000, το ιδιόκτητο οπτικό μας δίκτυο είναι ήδη μήκους 2.500 χλμ., ενώ στα τέλη του 2012 αναμένεται να παρουσιάσουμε θετικό EBITDA, που θα οδηγήσει σε καθαρή κερδοφορία στο τέλος του 2013.

Η διαφοροποιημένη προσέγγιση της ελληνικής αγοράς, υπεύθυνη για τους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας, στηρίχθηκε σε βασικούς στρατηγικούς άξονες του εγχειρήματος στην Ελλάδα. Πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι επεκταθήκαμε από την περιφέρεια προς το κέντρο, αντιλαμβανόμενοι το κενό που υπήρχε εκεί και την πολύ χαμηλή ευρυζωνική διείσδυση. Η ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες παραμένει ιδιαίτερα υψηλή σε όλη τη χώρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της ευρυζωνικότητας, ο οποίος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 ήταν 50% υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επίσης, τα προϊόντα που δόθηκαν εξαρχής ήταν διαφορετικά, με βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο πελάτης μπορεί να τα προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες. Φέραμε πρώτοι στην Ελλάδα τις υπερυψηλές ταχύτητες έως 50 Mbps και στρέψαμε την επιχειρηματική αγορά σε λύσεις υψηλής τεχνολογίας βασισμένες στην πρωτοποριακή τεχνολογία IP. Αναπτύξαμε ιδιόκτητο οπτικό δίκτυο για να έχουμε τον έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Τέλος, δώσαμε έμφαση στην εξυπηρέτηση του πελάτη μετά την πώληση και επικεντρωθήκαμε στην ποιότητα, ακολουθώντας τη μακρά παράδοση του Οργανισμού σε διακρίσεις. Όλα αυτά υπήρξαν πρωταρχικό μέλημα από την είσοδό στην αγορά της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτόν, δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει ήδη πιστοποιηθεί με ISO 9001:2008 και είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός πάροχος που πιστοποιείται στο σύνολό του.

ΕΡ.: Πόσο ικανοποιημένη είναι σήμερα η Λευκωσία από την πορεία στην Ελλάδα;

ΑΠ.: Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Καταφέραμε να επιτύχουμε όλους τους στρατηγικούς στόχους τους οποίους είχαμε θέσει στην αρχή της πορείας μας και στο πλαίσιο αυτό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη μέχρι σήμερα. Οι προσδοκίες μας έχουν ξεπεραστεί, καθώς η εταιρεία έχει καταφέρει να είναι η πρώτη επιλογή σε νέες συνδέσεις στις περιοχές δραστηριοποίησής της. Το μερίδιό της αυξάνεται συνεχώς με εντυπωσιακούς ρυθμούς και σήμερα αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό 15% μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων. Με βάση τα παραπάνω, είναι βέβαιο ότι η δυναμική πορεία στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ενώ ο Οργανισμός θα συνεχίσει πάντοτε να βρίσκεται στο πλευρό της Cyta Ελλάδος και να τη στηρίζει.

ΕΡ.: Στην ελλαδική αγορά ακούγονται εδώ και χρόνια σενάρια για συγχωνεύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες «όλοι έχουν μιλήσει με όλους». Ποια είναι η θέση της Cyta στο συγκεκριμένο ζήτημα; Θα λέγατε «ναι» σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό deal;

ΑΠ.: Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνεργασίες μεταξύ των παρόχων είναι ένα σύνηθες σενάριο στην παγκόσμια αγορά των τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα τώρα, όταν μία αγορά διανύει περίοδο ύφεσης, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εκ των πραγμάτων ευνοούνται τα παντός είδους σενάρια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις πραγματικές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε συνεργασίες σε έναν τόσο δυναμικό κλάδο όπως είναι ο δικός μας. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά και απρόσκοπτα την υλοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

* Ο κ. Θεοφάνης Λιβέρας είναι εκδότης του κυπριακού οικονομικού περιοδικού EUROΚΕΡΔΟΣ.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v