Πετρόπουλος: Τομές που θα αποδώσουν το 2012

Με στόχο οι ζημιογόνες δραστηριότητες να μετατραπούν σε κερδοφόρες από το 2012, η εισηγμένη εταιρεία δρομολογεί μια σειρά από κινήσεις. Αναπόφευκτα στην αγορά τα deals της κρίσης, υποστηρίζει ο πρόεδρος της εταιρίας.

Πετρόπουλος: Τομές που θα αποδώσουν το 2012
Δεν πρόκειται να δούμε ημέρες σαν το 2008 πριν το 2020, υποστηρίζει ο κ. Κων/νος Πετρόπουλος, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας. Απέναντι σ’ αυτή τη συγκυρία, ο εισηγμένος όμιλος σχεδιάζει από τώρα την επιστροφή στην κερδοφορία από το 2012, όσων δραστηριοτήτων του αναμένεται φέτος να υποχρεωθούν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Και επιπλέον, βασισμένος στην υγιή του ρευστότητα, θα επιχειρήσει μέσα από deals να εκμεταλλευθεί τις «ευκαιρίες της κρίσης».

ΕΡ: Κύριε Πετρόπουλε, ποια προβλέπετε πως θα είναι η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας; Στις αρχές του έτους είχατε φοβηθεί πως η κρίση θα διαρκέσει έως και το 2020. Έχει μεταβληθεί σήμερα η εκτίμησή σας;

ΑΠ: Η εκτίμηση μου τώρα είναι ότι οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι χειρότερες. Το εισόδημά μας θα συρρικνωθεί ακόμη, για να φθάσει 30%-35% πιο κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση. Ύστερα, θα αρχίσει σιγά σιγά η ανάκαμψη. Δεν νομίζω ότι θα δούμε ημέρες σαν το 2008 πριν από το 2020.

ΕΡ: Με ποιους τρόπους μπορεί σήμερα μια επιχείρηση που απευθύνεται στην ελληνική αγορά να αντιμετωπίζει μια τόσο δύσκολη και ευμετάβλητη συγκυρία, όπως η τρέχουσα;

ΑΠ: Ο κυριότερος τρόπος είναι οι συγχωνεύσεις και συνεργασίες ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος τζίρος χωρίς να προστεθούν σημαντικά έξοδα.

ΕΡ: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Ποια στοιχεία την κάνουν να αισιοδοξεί πως -τουλάχιστον- θα τα «βγάλει πέρα»;

ΑΠ: Έχουμε σχετικά ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, σχετικά λίγο δανεισμό ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του λήγει από το 2014 και πέρα. Τα έξοδά μας είναι νοικοκυρεμένα. Τα στελέχη και το προσωπικό μας είναι ικανοί και έμπειροι επαγγελματίες, αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, και υπάρχει υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα μας. Οι πελάτες μας είναι ως επί το πλείστον υψηλής ποιότητας και πιστότητας.

Οι ξένοι στρατηγικοί εταίροι μας είναι ηγέτες στο είδος τους, και παρουσιάζουν συνεχώς νέα, ελκυστικά προϊόντα, που μας επιτρέπουν να διατηρούμε και μερικές φορές να αυξάνομε τα μερίδια μας σε συρρικνωμένες αγορές. Οι σχέσεις μας μαζί τους είναι μακροχρόνιες και βασίζονται και αυτές στην αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Τέλος, εκεί που έχει φθάσει η συνολική ζήτηση για τα είδη μας (μείωση 70% από το 2008), νομίζω ότι έχουμε φθάσει στο επίπεδο του απαραίτητου. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω και ελπίζω ότι θα τα βγάλουμε πέρα.

ΕΡ: Ποια είναι η μέχρι τώρα φετινή πορεία της Πέτρος Πετρόπουλος και ποιοι οι στόχοι της για τους επόμενους μήνες;

ΑΠ: Ο τζίρος μας θα είναι κάπως μειωμένος έναντι του 2010 (σε μονοψήφιο ποσοστό) και τα αποτελέσματά μας οριακά, πιθανώς, αρνητικά. Ο στόχος πάνω στον οποίο δουλεύουμε είναι να αποκαταστήσουμε την κερδοφορία στους κλάδους που είναι αρνητικοί, μέσα στο 2012. Υπάρχουν σε εξέλιξη συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡ: Έχετε μιλήσει αρκετές φορές για τις «ευκαιρίες σε περίοδο κρίσης» τόσο γενικά, όσο και για την εταιρεία σας. Πιστεύετε πως θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες πολλά deals στην αγορά, με αντικείμενο εταιρείες που σήμερα βρίσκονται σε δυσχερή θέση;

ΑΠ: Είναι αναπόφευκτο.

ΕΡ: Να περιμένουμε επεκτατικές κινήσεις και από τη δική σας εταιρεία;

ΑΠ
: Ελπίζω ναι.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v