Συμβουλές για μικρομεσαίους επενδυτές

Χρήσιμες κατευθύνσεις για το πώς οι επενδυτές θα πρέπει να χειριστούν τις αποταμιεύσεις τους σε περιβάλλον κρίσης. Επίκαιρος πάντοτε ο ρόλος των Αμοιβαίων. Συνέντευξη του CEO της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ κ. Σήφη Παπαδογιάννη.

Συμβουλές για μικρομεσαίους επενδυτές
Πώς πρέπει να αντιδράσει ο μικρός και μεσαίος επενδυτής σε περιβάλλον κρίσης; Τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει; Μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο τα αμοιβαία κεφάλαια;

Στα πολύ σημαντικά αυτά ερωτήματα απαντά ο διευθύνων της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ κ. Σήφης Παπαδογιάννης, παραθέτοντας την γκάμα των Α/Κ που προσφέρει η εταιρία του και τονίζοντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων διαχειριστών χαρτοφυλακίου.


ΕΡ.: Κύριε Παπαδογιάννη, πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να αντιδράσει ένας επενδυτής απέναντι στην τρέχουσα εγχώρια και διεθνή συγκυρία;

ΑΠ.: Είναι γεγονός ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει δημιουργήσει σημαντική αναταραχή στις αγορές και έχει θέσει εν αμφιβόλω την (έτσι κι αλλιώς εύθραυστη και ασθενική) ανάκαμψη των οικονομιών του δυτικού κόσμου. Εγχωρίως, πέρα από τη μείωση των εισοδημάτων που δημιουργεί η ύφεση, η αβεβαιότητα, αποτέλεσμα του ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, έχει δημιουργήσει σύγχυση και αρκετές φορές πανικό στους επενδυτές.

Αν έπρεπε να δώσουμε κάποιες συμβουλές στους επενδυτές, και ιδιαίτερα στους μικρούς και μεσαίους επενδυτές που επενδύουν σε Α/Κ, θα επεσήμαινα τα εξής:

- Η παρούσα συγκυρία απαιτεί συχνό επαναπροσδιορισμό του επενδεδυμένου κεφαλαίου σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, ένα ποσοστό εισοδήματος πρέπει να επενδύεται προκειμένου να καλύψει μελλοντικές μας ανάγκες. Πολύ περισσότερο τώρα που η δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων για συντάξεις είναι περιορισμένη. Επενδύοντας με μικρές περιοδικές καταβολές, επιμερίζουμε διαχρονικά τον κίνδυνο και προσαρμόζουμε «στα μέτρα μας» το ύψος της επένδυσης.

- Η συγκυρία επιβάλλει προσεκτικές τοποθετήσεις αμυντικού χαρακτήρα, δυνατότητα εύκολης ρευστοποίησης και επαρκή διασπορά χαρτοφυλακίου για περιορισμό του κινδύνου (τόσο γεωγραφική και κλαδική όσο και επενδυτικού μέσου, π.χ. μεταξύ μετοχικών ομολογιακών και διαχείρισης διαθεσίμων Α/Κ).

- Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση θα πρέπει να γίνεται με μακροχρόνια προοπτική και τα Α/Κ θα πρέπει να αξιολογούνται τόσο από τις μακροχρόνιες αποδόσεις τους όσο και από τη διακυμανσιμότητά τους, που αποτελεί δείκτη της έκθεσής τους σε κίνδυνο.

- Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η επιλογή ενός κατάλληλου, πιστοποιημένου συμβούλου που θα κωδικοποιήσει τις επενδυτικές ανάγκες και θα προτείνει τις αντίστοιχες λύσεις αλλά και θα ενημερώνει και θα καθοδηγεί υπεύθυνα μέσα από τακτική επικοινωνία.

ΕΡ.: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Alpha Trust για το υπόλοιπο του 2011;

ΑΠ.:
Δεν μπορώ παρά να φανώ κοινότοπος: με δεδομένα το μέγεθος της κρίσης και τη ρευστότητα των πολιτικών αποφάσεων και των οικονομικών παρεμβάσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι όποιες εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα επισφαλείς.

Αυτά που θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει ως απαραίτητους θετικούς καταλύτες για το χρηματιστήριο και για την οικονομία γενικότερα είναι η απαραίτητη συσπείρωση των Ευρωπαίων σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αλλά και η εφαρμογή από εθνικής πλευράς ενός προγράμματος σταθεροποίησης - ανάπτυξης που θα φέρει με διαρκή και όχι «έκτακτο» τρόπο πρωτογενή πλεονάσματα στα δημόσια ταμεία, περιορίζοντας τις ανάγκες δανεισμού του κράτους και στέλνοντας θετικά μηνύματα στις αγορές.

ΕΡ.: Μπορούν τα αμοιβαία κεφάλαια να αποτελέσουν σήμερα αποτελεσματικό εργαλείο για τον ιδιώτη επενδυτή, ή ακόμη και για ένα θεσμικό χαρτοφυλάκιο, όπως π.χ. τα συνταξιοδοτικά ταμεία;

ΑΠ.:
Τα αμοιβαία κεφάλαια, ως οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων, είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν αποτελεσματικές επενδυτικές λύσεις τόσο στον ιδιώτη όσο και στον θεσμικό επενδυτή. Είναι αποτελεσματικό επενδυτικό εργαλείο για τον ιδιώτη, και κυρίως (αλλά όχι μόνο) για τον μικρό ή μεσαίο ιδιώτη επενδυτή, που δεν διαθέτει το απαιτούμενο ύψος προς επένδυση κεφαλαίων, την εξειδικευμένη γνώση και τον χρόνο για να δημιουργήσει δικά του επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Πολύ συνοπτικά να αναφέρουμε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν επαγγελματική διαχείριση από πιστοποιημένους επαγγελματίες διαχειριστές, επαρκή διασπορά κινδύνου, ασφάλεια εξασφαλισμένη από υπεύθυνο θεματοφύλακα, διαφάνεια και ρευστότητα. Έτσι, κάθε ιδιώτης επενδυτής, με την πιθανή βοήθεια κάποιου συμβούλου επενδύσεων, δύναται να σχηματίσει ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο διαφορετικών αμοιβαίων κεφαλαίων που να ταιριάζει στις δικές του ανάγκες.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει κατανοητό είναι η αναγκαιότητα για επένδυση με δεδομένη την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλεί η κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
 
Για την ικανοποίηση αυτού του τύπου των επενδυτικών αναγκών, η Alpha Trust προσανατολίστηκε στον σχεδιασμό πρότυπων επενδυτικών χαρτοφυλακίων και στη δημιουργία αποταμιευτικών - συνταξιοδοτικών προγραμμάτων μέσω περιοδικών καταβολών.

Στοχεύοντας να αποδώσουμε πολλά οφέλη στον επενδυτή, όπως μακροπρόθεσμες αποδόσεις, αυξημένη δυνατότητα διασποράς του κινδύνου, ευελιξία στην κατανομή κεφαλαίων και δυνατότητα επένδυσης μέσω μικρών περιοδικών καταβολών, που μεταξύ άλλων εξομαλύνουν την επίδραση των διακυμάνσεων των αγορών, δημιουργήσαμε το αποταμιευτικό πρόγραμμα περιοδικών καταβολών με την επωνυμία «Ψιλά-Ψηλά».

Πέραν αυτών, τα επενδυτικά χαρακτηριστικά των αμοιβαίων κεφαλαίων τα καθιστούν σημαντικό εργαλείο προσφέροντας ολική ή μερική λύση στη δημιουργία χαρτοφυλακίων επαγγελματικών ταμείων ή/και εταιρικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.

Η Alpha Trust έχει δραστηριοποιηθεί επιτυχώς και σε αυτόν τον τομέα μέσω της σύστασης και διαχείρισης του «Α/Κ Επαγγελματικό Ταμείο Οικονομολόγων Μικτό Εσωτερικού» και του «Α/Κ S&B Συνταξιοδοτικό Global FοF Μετοχικό», το οποίο αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για την S&B η Interamerican.

Αναφερόμενοι πάντα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, εκείνο που είναι επιτακτικά απαραίτητο είναι η επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών σε πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Ως προς αυτό, οι σύγχρονες -διευρυμένου σκοπού- ελληνικές ΑΕΔΑΚ, που διαθέτουν έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο δυναμικό, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά, ανεξάρτητα από το εάν τα υπό διαχείριση αποθεματικά τοποθετούνται σε Α/Κ ή άλλου τύπου χαρτοφυλάκια.

ΕΡ.: Πόσο ικανοποιητικές είναι οι μακροχρόνιες αποδόσεις των μεριδιούχων των αμοιβαίων κεφαλαίων της Alpha Trust και πώς αυτές συγκρίνονται με τους δείκτες αναφοράς (Benchmarks);

ΑΠ.:
Αναφερόμενος στις αποδόσεις των Α/Κ δεν θα μπορούσε κανείς να μην επισημάνει τη γενικά καλή συμπεριφορά των περισσότερων Α/Κ που βρίσκονται υπό διαχείριση από ελληνικές ΑΕΔΑΚ. Φυσικά, σε μία αρνητική περίοδο οι αποδόσεις είναι αρνητικές, οι περισσότερες όμως είναι πολύ καλύτερες του δείκτη αναφοράς τους. Αυτό αποδεικνύει το πολύ καλό επίπεδο των Ελλήνων διαχειριστών γενικότερα.

Όσον αφορά στα Α/Κ της Alpha Trust, οι αποδόσεις των Α/Κ δεν θα μπορούσαν παρά να αντανακλούν το πολύ καλό επίπεδο μιας πολύ έμπειρης και διακεκριμένης επενδυτικής ομάδας. Έτσι, τα Α/Κ της Alpha Trust διαγράφουν πολυετή αξιόλογη πορεία σε σύγκριση με τους βασικούς διεθνείς δείκτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Alpha Trust είναι η μόνη εταιρία στην Ελλάδα με κορυφαία αξιολόγηση 5 και 4 αστέρων Morningstar®, σε όλα τα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού που διαχειρίζεται, καθώς και στην αναδυόμενη Ευρώπη.

Με 5 αστέρια Morningstar® είχε αξιολογηθεί στο παρελθόν και το Ευρωπαϊκό Μετοχικό Α/Κ της Alpha Trust που μετεξελίχθηκε στο σημερινό Alpha Trust Global leaders, το οποίο μαζί με το Αlpha Trust Emerging Europe, το S&B Συνταξιοδοτικό Global Fund of Funds και το Αlpha Trust Strategic Bond Fund αποτελούν αξιόλογες επιλογές για επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν κυρίως σε τίτλους εξωτερικού.

Εντελώς επιγραμματικά και με στοιχεία έως 31/8/2011: 

* Όλα τα Α/Κ της Alpha Trust στην κατηγορία Μετοχικά Ελλάδας συστηματικά υπεραποδίδουν του δείκτη αναφοράς τους από την έναρξή τους και σε όλα τα διαστήματα ενός, τριών, πέντε και επτά & δέκα ετών. 

* Το Α/Κ Alpha Trust New Strategy Μετοχικό Εσωτερικού βρίσκεται συστηματικά στο 1ο τεταρτημόριο των αποδόσεων της κατηγορίας του από έναρξη και για τις περιόδους ενός και τριών ετών. 

* Το Α/Κ Alpha Trust Νέων Επιχειρήσεων Μετοχικό Εσωτερικού βρίσκεται στο 1ο τεταρτημόριο των αποδόσεων της κατηγορίας του σε όλες τις περιόδους αναφοράς: α΄ εξάμηνο 2011, από έναρξη, ένα, τρία, πέντε, επτά και δέκα χρόνια. 

* Τέλος, το Α/Κ Alpha Trust Αναπτυξιακό Μετοχικό Εσωτερικού βρίσκεται στο 1ο τεταρτημόριο των αποδόσεων της κατηγορίας του για τα διαστήματα: α΄ εξάμηνο 2011, από έναρξη, τρία, πέντε επτά και δέκα χρόνια. Αξίζει να υπογραμμίσουμε τη σωρευτική απόδοση από έναρξη, που για το συγκεκριμένο Α/Κ, το οποίο έκλεισε 20 χρόνια από τη σύστασή του στις 13/8/1991, έφτασε στις 31/8/2011 το 451,94%, ενώ αντίστοιχα για το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσίασε απώλειες της τάξης του 8,46%.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των Α/Κ της Alpha Trust έως τις 31/08/2011 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v