Τα νέα σχέδια του ομίλου Καράτζη

Τι προγραμματίζει ο κρητικός όμιλος, το 96% των πωλήσεων του οποίου κατευθύνεται στο εξωτερικό. Οι νέοι γεωγραφικοί στόχοι και η επέκταση στην ενέργεια. Συνέντευξη με τον CEO της εισηγμένης εταιρίας κ. Αντώνιο Καράτζη.

Τα νέα σχέδια του ομίλου Καράτζη
Τι προγραμματίζει ο κρητικός όμιλος, το 96% των πωλήσεων του οποίου κατευθύνεται στο εξωτερικό - Οι νέοι γεωγραφικοί στόχοι και η επέκταση στην ενέργεια - Συνέντευξη με τον CEO της εισηγμένης εταιρίας κ. Αντώνιο Καράτζη.

Αυξημένα μερίδια αγορά στις παραδοσιακές αγορές και έμφαση σε νέες υποσχόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν, είναι οι βασικοί στόχοι του εισηγμένου ομίλου, παράλληλα με την επιδιωκόμενη ενίσχυση της παρουσίας του στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρίας κ. Αντώνιος Καράτζης εξηγεί τη συνταγή των πολύ καλών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, αναλύει την επόμενη μέρα του ομίλου και επισημαίνει τη δυναμική που έχει η ελληνική περιφέρεια για την ανάπτυξη της χώρας.

ΕΡ.: Κύριε Καράτζη, ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στα πολύ καλά αποτελέσματα του ομίλου κατά το πρώτο μισό του έτους;

ΑΠ.: Η ενίσχυση των αποτελεσμάτων στο πρώτο εξάμηνο του 2011 προέρχεται κατά κύριο λόγο από την οργανική αύξηση της δραστηριότητας του ομίλου στον κλάδο των προϊόντων συσκευασίας και ειδικότερα στα δίχτυα χορτοδεσίας, στα διχτυωτά σακιά και στα δίχτυα κάλυψης.

Μπορώ μάλιστα να σας πω ότι όχι μόνο ενισχύσαμε τα μερίδιά μας σε βασικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, και η Ιταλία, αλλά αυξήσαμε την παρουσία μας και σε γεωγραφικές περιοχές με ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά όπως οι χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, οι σκανδιναβικές χώρες, τα δυτικά Βαλκάνια, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις μας σημείωσαν αύξηση ακόμη και στην αγορά της Ιαπωνίας, η οικονομία της οποίας δοκιμάστηκε πρόσφατα και τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε περίοδο ανασύνταξης.

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αντανακλούν τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για τη βελτίωση της παραγωγικής μας αποτελεσματικότητας αλλά και τη συγκράτηση των δαπανών του ομίλου. Όπως θα δείτε, όχι μόνο καταφέραμε να βελτιώσουμε το μικτό περιθώριο του ομίλου, αλλά συγκρατήσαμε και τις δαπάνες διοίκησης και διάθεσης, παρά τη σημαντική διεύρυνση του κύκλου εργασιών.

ΕΡ.: Τα αποτελέσματα είναι συγκυριακά ή υπάρχουν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να διατηρηθούν, αν όχι και να αυξηθούν μακροπρόθεσμα;

ΑΠ.: Τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση των αναπτυξιακών προσπαθειών που καταβάλλει ο όμιλος ΚΑΡΑΤΖΗ. Έχουμε δουλέψει σκληρά τα προηγούμενα χρόνια και κινούμαστε με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Επενδύουμε συστηματικά στην εξέλιξη της παραγωγικής μας διαδικασίας και εστιάζουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Μάλιστα, θα σας έλεγα ότι, πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα, η θετική πορεία που καταγράφει o όμιλος είναι εμφανής και σε επίπεδο μεριδίων αγοράς. Αυτήν τη στιγμή, κατέχουμε την 1η θέση διεθνώς στην παραγωγή διχτυωτών σακιών και τη 2η στην αγορά διχτυών αχύρου.

Και δεν επαναπαυόμαστε.

Κύριος γνώμονας του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας έξυπνες και καινοτόμες λύσεις στις ανάγκες τους. Η καινοτομία και το άψογο service μας έχουν καθιερώσει στις δύσκολες και απαιτητικές αγορές του εξωτερικού και αυτά τα χαρακτηριστικά εκτιμώ ότι θα αποτελέσουν και τη βάση για την ανάπτυξη του ομίλου μακροπρόθεσμα.

ΕΡ.: Ενέργεια, τουρισμός, παραγωγή και εξαγωγές είναι οι κλάδοι (μαζί με την αγροτική παραγωγή και τις νέες τεχνολογίες) στους οποίους βασίζονται οι οικονομολόγοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και όπου δραστηριοποιείται ο όμιλός σας. Τυχαίο;

ΑΠ.: Το μόνο που μπορώ να σας πω επ’ αυτού είναι ότι κάθε μας κίνηση είναι προσεκτικά σχεδιασμένη. Είτε πρόκειται για μια απλή επέκταση των γραμμών παραγωγής σε ένα εργοστάσιο, είτε για μια εξαγορά εταιρίας, φροντίζουμε πάντοτε να λειτουργούμε πάνω στη βάση αναλυτικών επενδυτικών σχεδίων και ουσιαστικής λειτουργικής τεχνογνωσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσοχής που δίνουμε κατά την υλοποίηση των επενδύσεών μας είναι ο τρόπος με τον οποίο μπήκαμε στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μελετήσαμε προσεκτικά την αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκπονήσαμε αναλυτικά επενδυτικά σχέδια και αφού αποκτήσαμε σχετική πείρα μέσα από μικρού μεγέθους projects προχωρήσαμε δυναμικά στην ανάπτυξη των σχετικών πάρκων. Πλέον, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι έχουμε όλη την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να επενδύουμε στον τομέα των φωτοβολταϊκών χωρίς ρίσκο.

ΕΡ.: Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η εταιρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

ΑΠ.: Σε ό,τι αφορά την κύρια δραστηριότητα της παραγωγής διχτυών για χρήση στη βιομηχανία και στη γεωργία, στρατηγικός στόχος του ομίλου αυτήν τη στιγμή είναι η περαιτέρω διεύρυνση της εμπορικής του παρουσίας διεθνώς. Βασικά μας εφόδια σε αυτήν την προσπάθεια είναι, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η διευρυμένη προϊοντική γκάμα, η άριστη ποιότητα και το άψογο service που προσφέρουμε στους πελάτες μας σε όποια χώρα και αν βρίσκονται.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, οι αναπτυξιακές μας προσπάθειες εστιάζουν εκτός από τις παραδοσιακές αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ και σε περιοχές με ιδιαίτερα ελκυστικά εμπορικά χαρακτηριστικά, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν, οι οποίες αρχίζουν να ανεβαίνουν σε ζήτηση και σε μεσοπρόθεσμη βάση εκτιμώ ότι θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών μας. Και σημειώστε ότι με την επιτυχημένη είσοδο σε αυτές τις χώρες ενισχύουμε περισσότερο τη θέση μας διευρύνοντας τη συνολική αγορά σε έναν κλάδο όπου ήδη έχουμε ηγετική παρουσία.

Ταυτόχρονα, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουμε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος, το οποίο προβλέπει μέσα στο 2012 τη δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων 7,5 MW, τα οποία θα ανεβάσουν τη συνολική δυναμικότητα του ομίλου στα 13,74 MW.

ΕΡ.: Ποια εμπόδια αντιμετωπίζετε εξαιτίας της κρίσης και με ποιον τρόπο τα αντιμετωπίζετε;

ΑΠ.:
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ομίλου μας είναι ο έντονος εξαγωγικός του προσανατολισμός. Περισσότερο από το 95% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών πραγματοποιείται εκτός των ελληνικών συνόρων και αυτό μας καθιστά, όπως είναι φυσικό, λιγότερο ευάλωτους στην παρούσα ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η λειτουργική και παραγωγική καρδιά του ομίλου μας χτυπά στην Ελλάδα και δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε κάποιες αρνητικές επιδράσεις. Εάν έπρεπε να προσδιορίσω τα δύο κυριότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή, θα σας έλεγα το αυξημένο χρηματοοικονομικό μας κόστος αλλά και τον μεγαλύτερο σε σχέση με παλαιότερα συναλλαγματικό κίνδυνο.

ΕΡ.: Η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

ΑΠ.: Χωρίς να υποβαθμίζω τη σοβαρότητα της κατάστασης, είμαι αρκετά αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Ναι, χρειάζονται δομικές και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της. Ναι, απαιτούνται δημοσιονομικές προσαρμογές που θα μας επιτρέψουν να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας ως κράτος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα έχουν τη δυναμική που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και να θέσουν τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας.

ΕΡ.: Το να δραστηριοποιείται ένας όμιλος επιχειρήσεων στην περιφέρεια (Κρήτη) και όχι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη πιστεύετε πως αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

ΑΠ.:
Στην περίπτωσή μας η δραστηριοποίηση με έδρα στην Κρήτη επιβαρύνει ένα μέρος των λειτουργικών μας δραστηριοτήτων με πρόσθετα μεταφορικά κόστη, αλλά στο σύνολό της η δαπάνη δεν είναι απαγορευτική για την κερδοφορία και την απρόσκοπτη ανάπτυξή μας. Σημειώστε, άλλωστε, ότι η Κρήτη είναι η γενέτειρα της οικογένειάς μου και για εμάς είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εργαζόμαστε εδώ.

Αυτό όμως που θα ήθελα να κρατήσετε από την απάντησή μου είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια σύγχρονη βιομηχανία να δραστηριοποιείται στην Κρήτη, ο όμιλος ΚΑΡΑΤΖΗ τα έχει καταφέρει και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δυναμικής που διαθέτει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο. Είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια, αρκεί κανείς να τα αναζητήσει.

Εμείς, από τη δική μας θέση, είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε τη θετική, δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα στο εξωτερικό, και μάλιστα δραστηριοποιούμενοι στην ελληνική περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v