Αρ. Μπελλές: ”Στόχος η γιγάντωση”

Τα σχέδια για τη νέα Feedus, τη Seafarm, την αποχώρηση από τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, την αύξηση παραγωγής και εκτίναξη των μεγεθών του ομίλου Νηρέα στην επόμενη διετία σε ποσοστό 250%, αλλά και τις νέες επενδύσεις, αναλύει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νηρέα κ. Αριστείδης Μπελλές.

Αρ. Μπελλές: ”Στόχος η γιγάντωση”
Τα σχέδια για τη νέα Feedus, τη Seafarm, την αποχώρηση από τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, την αύξηση της παραγωγής και την εκτίναξη των μεγεθών του ομίλου Νηρέα στην επόμενη διετία σε ποσοστό της τάξης του 250%, αλλά και τις νέες επενδύσεις, αναλύει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νηρέα κ. Αριστείδης Μπελλές. *

Το παζλ της νέας εικόνας του ομίλου, όπως αναμένεται να διαμορφωθεί στην επόμενη διετία, συνθέτουν νέες συγχωνεύσεις εταιρειών του ομίλου, η έξοδος από ζημιογόνες ή μη αποδοτικές δραστηριότητες, συμφωνίες συνεργασίας μεγάλου βεληνεκούς στην παραγωγή και εμπορία, η είσοδος σε νέες αγορές, ακόμη και εξαγορές.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

-Με ποιο σκεπτικό ο όμιλος προχώρησε τώρα στη συγχώνευση της Σαραντής με τη Feedus, δύο εταιρείες με τόσο διαφορετικό αντικείμενο;

Άποψή μας είναι ότι όπως έχει διαμορφωθεί το Χ.Α. δεν σηκώνει μικρά σχήματα. Τα μικρά σχήματα είναι θνησιγενή και εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα μεγάλο ισχυρό σχήμα.

Με τη συγχώνευση αυτή επιτύχαμε τη δημιουργία ενός σοβαρού φορέα με μεγάλα μεγέθη και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές, οι οποίες προκύπτουν όχι από τη δική μας θέληση, αλλά από τις επιταγές της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται.

Οι δύο εταιρείες έχουν διαφορετικό τελικό προϊόν, ωστόσο είναι και οι δύο παραγωγικές και με την είσοδο της παλιάς Feedus σε τροφές για κατοικίδια, μπαίνει και αυτή στον χώρο των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και αποδοχής.

-Τι θα μπορούσε να ενταχθεί στο ”άρμα” της νέας Feedus; Υπάρχουν και άλλες εταιρείες του ομίλου ή ενδεχομένως εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε να χτίσει σχέση συνεργασίας ή να εξαγοράσει;

Ο κύκλος των συγχωνεύσεων για μας, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, δεν θα έλεγα ότι έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμη δραστηριότητες που πρέπει να φύγουν από τη μητρική, ώστε να επικεντρωθεί στην κύρια δραστηριότητά της.

Στο ”άρμα” της Feedus πρόκειται να περάσει και το κομμάτι της μεταποίησης των ψαριών, δηλαδή η θυγατρική μας Eurocaterers, η οποία το 2003 είχε τζίρο 11 εκατ. ευρώ και κέρδη γύρω στις 300 χιλ. ευρώ. Έτσι η νέα Feedus θα έχει όλο το κομμάτι της μεταποίησης και ο Νηρέας θα επικεντρωθεί στο core business.

Όσον αφορά σε νέες συνεργασίες ή εξαγορές, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί ή να εξετασθεί, αν θέλετε, στην παρούσα φάση, καθώς πρέπει να αφομοιώσουμε τα όσα ήδη κάναμε.

-Ποιες οι κινήσεις για την ανάπτυξη της νέας Feedus;

Όσον αφορά στο κομμάτι των γλυκών, της παλιάς Σαραντής δηλαδή, έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη νέων γραμμών παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων, καθώς επίσης και η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσίχλας με μαστίχα Χίου με την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζουμε ότι τον Μάιο θα έχουμε ρίξει στην αγορά το νέο προϊόν εκμεταλλευόμενοι τα σημεία πώλησης στα οποία έχουμε πρόσβαση.

Επίσης εξετάζουμε οτιδήποτε μπορεί να δώσει καλύτερους ρυθμούς και ειδικότερα νέα προϊόντα, όπως το μέλι, με κύριο στόχο την εξαγωγή, στην οποία ήδη έχουμε παρουσία σε Αμερική και Αυστραλία, το κάστανο, ενώ και τα βιολογικά προϊόντα είναι ένας χώρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας.

Τώρα, στο κομμάτι της παλιάς Feedus, ήδη προχωρήσαμε στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας ΑΛΦΑ (που ανήκε στη Seafarm) και μπορεί να προσδώσει 20.000 τόνους παραγωγής ιχθυοτροφών.

Στόχος μας είναι η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της Feedus κατά 100% και σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με μεγάλη εισηγμένη εταιρεία, η οποία διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής, δυναμικότητας 60.000 τόνων.

Η συνεργασία αφορά στην παραγωγή από μέρους της για λογαριασμό μας 30.000 - 35.000 τόνων ιχθυοτροφών ετησίως.

Τέλος, υπάρχει και το κομμάτι της επέκτασης στην αγορά τροφών για κατοικίδια ζώα, όπου προγραμματίζεται το λανσάρισμα 12 νέων κωδικών στα τέλη του 2004, ενώ για τον Ιούνιο του 2005 έχει προγραμματιστεί η επέκταση της εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού.

-Πρόσφατα είχατε αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συνεργασία με την εταιρεία για την παραγωγή ιχθυοτροφών, θα προχωρούσατε σε επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητης μονάδας, η οποία θα απαιτούσε και κεφάλαια 6 εκατ. ευρώ περίπου. Με την επίτευξη της συμφωνίας δημιουργείται πρόσθετη ρευστότητα στον όμιλο. Πού θα διοχετευτεί αυτή;

Οι επιταγές της αγοράς, τόσο της ελληνικής όσο και του εξωτερικού, είναι μεγάλες και απαιτούν πολύ μεγάλες παραγωγές, τις οποίες πρέπει να υποστηρίξουμε για να αποφύγουμε εκτροχιασμούς και πτώση της τιμής.

Ένα μέρος της ρευστότητας θα στηρίξει αυτή τη διαδικασία, ενώ δεν κρύβουμε τη διάθεσή μας για ύπαρξη ρευστότητας ώστε να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πιθανές εξαγορές που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στον όμιλο.

-Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Seafarm που έχετε αναλάβει;

Από στιγμή σε στιγμή κατατίθεται το σχέδιο εξυγίανσης στις δεκατρείς πιστώτριες τράπεζες για την υπαγωγή στο άρθρο 44, στο οποίο έχουν συνομολογήσει, και αμέσως μετά θα κατατεθεί η αίτηση στο εφετείο. Θεωρούμε ότι στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 50 είναι οφειλές στις τράπεζες. Οι μεγαλύτεροι πιστωτές είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η EFG Eurobank, η Εμπορική, η Εθνική, η Κύπρου και η Αγροτική.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τράπεζες θα πάρουν το 50% - 55% του μετοχικού κεφαλαίου και ο Νηρέας ένα ποσοστό της τάξης του 35% - 40%, ενώ το υπόλοιπο θα πάει στην αγορά και σε προμηθευτές στους οποίους οφείλει σήμερα η εταιρεία.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Νηρέας θα έχει επίσης το 20% της Σελόντα, που με τη σειρά της κατέχει το 12% του μετοχικού κεφαλαίου μας. Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην εκποίηση των μετοχών της Σελόντα και της θυγατρικής της Seafarm, Σταματίου, από όπου υπολογίζουμε να αντλήσουμε περίπου 7 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις των θυγατρικών της Seafarm.

Από την εκποίηση των μετοχών της Σελόντα θα μπουν στην εταιρεία 8 - 10 εκατ. ευρώ. Τέλος, μέσω της θυγατρικής της Seafarm, ΙΛΚΑΝΑΚ, στην Τουρκία, σχεδιάζουμε είσοδο στην εν λόγω αγορά -που έχει πολύ μεγάλο μέγεθος και υψηλές τιμές- η οποία θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή τριετία.

-Η Νηρέας βγήκε τελικά ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες;

Η αποχώρηση από την Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ήταν συνειδητή επιλογή και αφορά στην πώληση της συμμετοχής μας στην αξία κτήσεως, η οποία ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ, και στην απόκτηση πάγιου εξοπλισμού, ιχθυομάζας, αδειών λειτουργίας μονάδων και σταθμών.

Αυτό αύξησε την παραγωγή έτοιμου υλικού κατά 3.000 τόνους και 20 εκατ. τεμάχια γόνου. Είναι αλήθεια ότι, αν γνωρίζαμε αυτή την εξέλιξη, δεν θα μπαίναμε από την αρχή, ωστόσο αυτά που τελικά πήραμε τα χρειαζόμαστε και δεδομένου ότι έχουμε διαγράψει τις υποαξίες, μπορώ να πω ότι είμαστε στο break even.

-Ύστερα από όλα αυτά ποια θα είναι η εικόνα του ομίλου Νηρέα σε επίπεδο μεγεθών;

Με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω, από παραγωγή 10.000 τόνων σήμερα, θα έχουμε 20.000 τόνους το 2005 και 25.000 τόνους το 2006, άνοδο μεγεθών της Feedus με τη νέα μορφή της, αύξηση των πωλήσεων από τα 39 εκατ. ευρώ το 2004 στα 59 εκατ. ευρώ (αύξηση 51%) το 2005, και ταυτόχρονη αύξηση των κερδών προ φόρων από 4,8 εκατ. ευρώ το 2004 στα 7,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 48%) το 2005.

Για το 2006 προβλέπεται κύκλος εργασιών στα 65 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων στα 8,2 εκατ. ευρώ.

Για τον όμιλο προβλέπουμε κύκλο εργασιών το 2004 στα 75 εκατ. ευρώ και το 2005 στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται στα 5 εκατ. ευρώ το 2004, από 3 εκατ. ευρώ το 2003, και στα 9 εκατ. ευρώ για το 2005.

Έτσι διατηρούμε την πρόβλεψη για υπερδιπλασιασμό του ομίλου σε επίπεδο μεγεθών από σήμερα, το 2006.

(*) Αναδημοσίευση από το φύλλο της εφημερίδας ”Μέτοχος και Επενδύσεις” με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v