Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πολλοί υπουργοί δεν πιστεύουν στα μέτρα"

"Μεταρρυθμίσεις με μισή καρδιά", "να το ξανασκεφτεί ο πρωθυπουργός". Ο Γ. Στουρνάρας βγάζει τα γάντια. Γιατί ένα "κούρεμα" θα αποδειχθεί βαρέλι δίχως πάτο & τα stress tests απειλούν γερμανικές τράπεζες.

  • Συνέντευξη στο Χρ. Κίτσιο
Ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και ενώ επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας βγάζει τα… ακαδημαϊκά γάντια.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, του think tank που συνεργάζεται με τον ΣΕΒ και απηχεί τις απόψεις της βιομηχανίας, μιλάει… έξω από τα δόντια για την κυβέρνηση, την Ευρώπη και τις τράπεζες.

Πιστεύει ότι "κούρεμα" χρέους οποιασδήποτε χώρας "θα αποτελέσει βαρέλι δίχως πάτο για την ευρωζώνη"».

Και θεωρεί ότι η Ελλάδα, ως... βρεγμένη, δεν πρέπει να φοβάται τη βροχή.

"Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι οριοθετημένο", σημειώνει. Στον αντίποδα, τα νέα stress tests "ίσως δείξουν ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα".

Εκφράζοντας τον επιχειρηματικό κόσμο, ασκεί ευθεία κριτική στην κυβέρνηση για απουσία προγράμματος και για καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αλλά και ψηφισμένων νόμων.

"Πολλοί υπουργοί δεν πιστεύουν στα μέτρα", "με μισή καρδιά διενεργούνται οι μεταρρυθμίσεις", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Δεν διστάζει, μάλιστα, να προτρέψει τον πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί και να πάρει πίσω τη δήλωση για απαγόρευση πώλησης της κρατικής περιουσίας. "Οτιδήποτε χαλαρώνει τη θηλιά του χρέους φέρνει μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Από τα πυρά του δεν ξεφεύγουν ούτε οι τράπεζες. Γιατί πιστεύει ότι η προσφυγή στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν πρέπει να αποτελεί… ταμπού, εν όψει των νέων σκληρότερων stress tests.


Δείτε το video της συνέντευξης του κ. Γ. Στουρνάρα στον Χρήστο Κίτσιο.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v