Ασφάλειες: Μόνο οι ισχυροί θα μείνουν

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του κολοσσού της MetLife Group κ. Α. Βασιλείου μιλά για τις προοπτικές της ασφαλιστικής βιομηχανίας σε Ελλάδα, Κύπρο και τις επιδράσεις που θα έχει το Solvency II σε επιχειρήσεις, ασφαλισμένους.

Ασφάλειες: Μόνο οι ισχυροί θα μείνουν
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του κολοσσού της MetLife Group (μητρικής της Metlife-Alico) κ. Ανδρέας Βασιλείου μιλά για τις προοπτικές της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και για τις επιδράσεις που θα έχει το Solvency II για επιχειρήσεις και ασφαλισμένους.

ΕΡ.: Κύριε Βασιλείου, πώς αξιολογεί η MetLife Group, που δραστηριοποιείται σε 13 χώρες, την παρουσία της στην Ελλάδα και στην Κύπρο;

ΑΠ.:
Η Κύπρος και η Ελλάδα (MetLife-Alico) είναι οι παλαιότερες από τις 13 αγορές οι οποίες απαρτίζουν την περιφέρεια κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με εξαιρετική πορεία επί σειρά πολλών ετών. Για τον λόγο αυτόν, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διοίκηση της μητρικής εταιρίας αποφάσισε να αναθέσει σε εμάς τη δημιουργία και την ανάπτυξη των νέων εταιριών στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990. Αυτό έγινε γιατί ήταν σαφές ότι υπήρχε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά για ένα έργο αυτού του μεγέθους. Και αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη.

Όσον αφορά στις αγορές, ασφαλώς σε σχέση με τα παγκόσμια μεγέθη της εταιρίας, η αγορά της Κύπρου είναι μικρή. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι διαθέτουμε επιτυχημένη παρουσία και έχουμε καταφέρει όχι μόνο να είμαστε ένας από τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά, αλλά κυρίως να θεωρούμαστε η εταιρία που με τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της αποτελεί μέτρο σύγκρισης στον χώρο της.

Αντίστοιχα, πολύ επιτυχημένη είναι η δραστηριότητα της εταιρίας και στην Ελλάδα, όπου αυτήν τη στιγμή κατέχουμε τη δεύτερη θέση στην αγορά, με μερίδιο που συνεχώς διευρύνεται. Και εκεί, αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι η εταιρία ξεχωρίζει με βάση τους δείκτες που χαρακτηρίζουν το έργο το οποίο προσφέρει μια ασφαλιστική εταιρία, ενώ παράλληλα, κατά γενική ομολογία, χάρη στη σοβαρότητα και στον επαγγελματισμό που έχει επιδείξει διαχρονικά, έχει κτίσει μια ακλόνητη σχέση εμπιστοσύνης με τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους της και έχει κερδίσει τον σεβασμό ολόκληρης της αγοράς.

ΕΡ.: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελληνική ασφαλιστική αγορά;

ΑΠ.: Είναι γεγονός ότι από τα τέλη του 2008 και μέχρι σήμερα η ελληνική ασφαλιστική αγορά διέρχεται μια δύσκολη περίοδο και αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Ο ένας είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά κυρίως οι γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα διαφόρων επιλογών και νοοτροπιών κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, που οδήγησαν σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα. Παράλληλα, η πλημμελής εποπτεία, η οποία οδήγησε τελικά στο κλείσιμο εταιριών, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τους ασφαλισμένους αυτών των εταιριών, προκάλεσε αυξημένη δυσπιστία του κοινού προς τον θεσμό και προς τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Θα πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι η ανάγκη για σωστή ασφαλιστική κάλυψη παραμένει πάντοτε ισχυρή, ενώ, λόγω των προβλημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μεριμνήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα για το μέλλον τους.

Μακροπρόθεσμα, είμαι βέβαιος ότι οι προοπτικές είναι θετικές για τις εταιρίες που έχουν την οργάνωση, την τεχνογνωσία, την οικονομική ισχύ και ασφαλώς τον αναγκαίο επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένη παραγωγικότητα και σε καλύτερες υπηρεσίες και εξασφάλιση για τους ασφαλισμένους μας.

ΕΡ.: Προβληματίζεστε για τις μεγάλες θέσεις σας στα ελλαδικά κρατικά ομόλογα; Μπορεί να λεχθεί ότι είσαστε εκτεθειμένοι στα ελλαδικά κρατικά ομόλογα;

ΑΠ.:
Η εταιρία χειρίζεται το θέμα αυτό με την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία, σοβαρότητα και προσοχή. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του χαρτοφυλακίου, των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων μας και την οικονομική και επιχειρησιακή υγεία της εταιρίας. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

ΕΡ.: Σχολιάστε το Solvency II και τις επιπτώσεις που θα επέλθουν στην ασφαλιστική αγορά.

ΑΠ.:
Το Solvency II ασφαλώς θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο έρχεται να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του περιθωρίου φερεγγυότητας. Στόχος είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται η αναγνώριση, η διαχείριση και ο έλεγχος του κινδύνου να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Αν και αυτήν τη στιγμή η προετοιμασία για το Solvency II συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο όγκο δουλειάς για τα επιτελεία των ασφαλιστικών εταιριών, πιστεύω ότι τελικός ωφελημένος θα είναι ο ασφαλισμένος, καθώς θα είναι ακόμη πιο σίγουρος για τη βιωσιμότητα της ασφαλιστικής εταιρίας που έχει επιλέξει. Παράλληλα, αυτό σημαίνει ότι μόνο οι ισχυρές εταιρίες θα παραμείνουν στην αγορά.

Εμείς, στη MetLife-Alico, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε από την πρώτη στιγμή να είμαστε σε πλήρη αντιστοιχία με τις επιταγές του Solvency II και για τον σκοπό αυτόν έχουν οργανωθεί ειδικές ομάδες εργασίας που κινούνται με συγκεκριμένο πρόγραμμα προς την κατεύθυνση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v